Mjölk sägs vara den viktigaste källan till kalcium. Men är studier visar att det är bättre att få i sig kalcium från växtriket. |
Varför mjölk inte är bästa sättet att få i sig kalcium
Mjölk sänker syranivån i kroppen och gör att kalcium inte alls är så lätt att få i sig som man tror. Vi i Sverige dricker mer mölk än de flesta länderna i världen. Forskning visar att vi ändå ligger vi i topp i benskörhet. Om det var så att det är från mjölken man som vuxen (med barn är det givetvis en annan sak) får i sig kalcium så skulle vi inte ha detta problem. Se gärna nedanstående video som är ett klipp ur filmen "Forks over knives" som du hittar på Netflix.
Livsmedel som naturligt innehåller kalcium
- Mandlar
- Bönor
- Sesamfrön
- Solrosfrön
- Mörkgröna bladgrönsaker
- Broccoli
- Torkade aprikoser och fikon
- Dadlar
- Fänkål
D-vitamin och kalcium för starkare ben
Som skandinav är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med D-vitamin. Studier har visat att D-vitamin tillsammans med kalcium stärker skelettet och minskar risken för benbrott.
Video: Mjölk och benskörhet hänger ihop!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar