Från utbrändhet till livslust: augusti 2011

onsdag 31 augusti 2011

Meditation

Hur kan meditation påverka vårt allmäntillstånd i en mer positiv riktning?

David Lynch om "Consciousness, creativity and the brain"


Relaterade artiklar:

tisdag 30 augusti 2011

Kan man vila sig ur en utbrändhet?

Är vila det mest centrala när man drabbats av utbrändhet? Är vila och tid lösningen på mental utmattning och utbrändhet?

Två enormt viktiga komponenter för återhämtning när man drabbats av utmattning är förstås vila och tid. Men min uppfattning är att det inte går att enbart vila sig ur en utbrändhet.

Vikten av vila i den inledande läkningsprocessen
I ett inledande skede av en utmattning är utrymme för vila det kanske mest centrala. En förstående omgivning gör det lättare för den som drabbats att komma igång med läkningsprocessen. Men innan man kan börja läka kropp och själ krävs acceptans av läget. Kan jag inte acceptera att jag befinner mig vid punkt A kan jag inte heller navigera mig till punkt B. Så enkelt är det.

Att lära sig förstå sitt beteende är en vital del i läkningen
En vanlig missuppfattning är att det är vilan i sig som kommer att göra att jag mår bra igen. Vilan kommer visserligen göra att jag läker min kropp och mitt sinne. Visst kommer jag att må bättre av att vila. Men mitt beteendemönster kommer fortfarande vara detsamma. Ändrar jag inte mitt beteendemönster riskerar jag att hamna här igen. Att vara omedveten om ens tankar, känslor och beteende är att "gå på autopilot". Att bli medveten är att inse att jag är och bör vara den enda som har makten att ta över rodret i mitt liv.

Grundförutsättningen för utveckling är att våga förändras. Att bli medveten om och arbeta med invanda beteenden, känslor och tankar kan påverka livet i en mer positiv riktning.

Bloggartikel om utbrändhet

Idag gästbloggar jag om utbrändhet på passagen.se.

torsdag 25 augusti 2011

Lycka och dess motsats - referenspunkter i tillvaron

Föreställ dig att du seglar omkring i ett vitt och ljust rum. Det är så ljust att du inte kan se var väggar, tak och golv befinner sig. Om någon målar en svart prick på en vägg kommer du att kunna förhålla dig till den. Målar man ännu fler kommer det att bli ytterligare lite lättare att veta var du befinner dig i rummet.

Negativa tankar och känslor ska inte ignoreras
Att låtsas att man inte har negativa känslor är som att försöka hoppa sig loss från jordens dragningskraft. Det går...ja, kanske i en nanosekund. Förutom att det lär bli en energikrävande övning är det också olyckligt. Vi bär alla på både negativa och positiva tankar, känslor och sidor. De finns där och är en naturlig del av oss.

Det betyder dock inte att vi måste leva oss in med full kraft i det negativa. Inte heller betyder det att vi inte har ansvar och makt att hantera det negativa.

En negativ känsla som man betraktar, känner in och beskriver för sig själv, klingar ofta av. Det betyder inte att den försvinner för alltid, men den kontrollerar mig inte på samma sätt som om jag vore omedveten om den.

Jumer medvetenhet, desto mindre lidande
Att vara slav under sina egna känslor betyder att man agerar på sina (ofta sårade) känslor. Något som ofta sker omedvetet och skapar ett onödigt lidande.

Utan referenspunkter vet vi inte var vi befinner oss. Allt vi upplever ger oss referenspunkter i livet.

Lyssna gärna på denna kloka kvinna:

söndag 14 augusti 2011

Att bemöta det svåra i livet med medvetenhet

Jag har tidigare skrivit om vikten av en positiv inställning i livet. Men vad händer när man får ett sorgligt och hemskt besked? Ska man se på elände i livet som något positivt?

Det är bara så det är; ibland golvar livet oss. Ibland inträffar det där som inte får hända. Det hände mig nyligen och det fick mig att fundera över "positivt tänkande" när livet känns allt annat än positivt. Jag ska göra ett försök att förklara hur jag tänker nu när jag befinner mig mitt uppe i alla känslor.

Sorg, ilska och frustration - När känslorna väller över en
När något tråkigt inträffar följs det ofta av ett tillsånd av chock (inte nödvändigtvis av den allvarligare sorten men ändock ett chocktillstånd) som varierar i längd. Min upplevelse är att det känns lite som om allt stannar upp. Livet tar ett steg åt sidan och lämnar utrymme för malande tankar och känslor. Men är det negativt att uppleva dessa känslor utifrån perspektivet "positivt tänkande"?



Dina känslor är en del av här och nu - upplev dem, fly dem inte!
Att försöka fly från sina känslor går nog så dåligt. Det är ungefär som att fly från tiden. Våra känslor ska och kan vi inte fly ifrån. De finns där oavsett hur bra eller dåliga de är. Min upplevelse är att om jag försöker fly från negativa känslor kommer de att hålla fast vid mig och påverka mitt liv ännu mer.

Att uppleva sina känslor är en del av en svår situation
Att uppleva starka känslor är en del av här och nu i en svår situation. Det är också en del av att förstå vad som hänt. Att låta sig själv känna och uppleva det svåra är en viktig del även i att acceptera att jag inte kan påverka att det tråkiga verkligen har hänt.

En positiv livsinställning handlar om att jag kan påverka mitt liv i en positiv riktning från där jag är nu
"Positivt tänkande" är ett begrepp som förvirrar en något. Det låter som att man ska låtsas som om allt är toppen fastän det inte är det. Egentligen handlar det om "positiv livsinställning", dvs att jag trots att svåra saker händer i livet har en inställning till att jag kan påverka mitt liv och min upplevelse av livet i en positiv riktning.

Vikten av att tillåta sig själv att känna - utan att känslorna tar över resten av mitt liv
Tråkiga situationer kommer att inträffa i livet. Det är inget vi kan vaccinera oss från. Men det vi kan påverka är hur vi bemöter det som händer i livet. Att inte acceptera att det tråkiga hänt kommer varesig göra att jag blir lyckligare eller att situationen är annorlunda. Jag kan låta sorg, ilska, besvikelse, bitterhet, ångest och frustration ta över mitt liv (något som oftast sker på ett omedvetet plan). Eller så kan jag arbeta med mina känslor på ett medvetet plan.

Medvetenhet - ett verktyg i alla situationer
Medvetenhet är ett kraftfullt verktyg både vad gäller positiva och negativa situationer i livet. Att vara medveten är att leva och uppleva här och nu, oavsett hur bra eller dåligt jag mår. Att bli medveten (consciously aware) är att sluta kämpa emot och istället acceptera upplevelser och känslor just såsom de är.

"Mindfulness is the aware, balanced acceptance of the present experience. It isn't more complicated that that. It is opening to or recieving the present moment, pleasant or unpleasant, just as it is, without either clinging to it or rejecting it." Sylvia Boorstein

Relaterade länkar

torsdag 4 augusti 2011

Att lära sig förstå vad som driver ens beteendemönster

Motivated by fear or vision?

Att förändra sitt liv i en mer positiv riktning

Idag vill jag påminna mig själv om vikten av att våga drömma. Ja, du läste rätt: drömma. Att i tanken och känslan måla upp en bild av hur livet skulle se ut om det där mest fantastiska inträffade. Men varför ska man egentligen lalla omkring i tanken och tänka tankar som just nu är tillsynes helt orealistiska?

Är en orealistisk tanke detsamma som omöjlig?

Att drömma är att, utan begränsningar, måla upp ett scenario. Kanske en just nu tillsynes fullständigt orealistisk drömbild. En bild av hur mina innersta och största drömmar ser ut och får mig att känna. Ja, kanske verkar det fullständigt meningslöst att drömma om saker som verkar helt omöjliga just nu. Men kämpa emot den där begränsande uppfattningen (för det är just det den är, begränsande). Låt din drömbild bli ett scenario som du skriver ner och beskriver. Föreställ dig att du här och nu kan bestämma dig för vilken sorts person du vill vara, känna och uppleva. Beskriv gärna i detalj. Jumer konkret desto bättre. Att "bli lycklig" är i sig inte ett drömscenario, jag måste beskriva vad det är som gör just mig mig lycklig.


Om jag varit där i tanken är chansen större att jag lyckas med en förändring, än om jag aldrig vidrört mina innersta drömmar.


När man ger sig själv utrymme att tänka fullständigt fritt, helt utan begränsningar om nuvarande livssituation, händer något inuti en. Lägg gärna märke till känslan du har inuti när du målar upp din drömbild.

All lycka och hälsa önskar jag dig!

Video: Path of least resistance


Relaterade länkar:

onsdag 3 augusti 2011

Är det farligt att tänka positivt?

Är det farligt att "tänka positivt"? Det är en debatt som har förts på sistone. Det har skrivits böcker om ämnet och man har ifrågasatt om det verkligen är så sunt att vara så positiv. Blir man inte lite dum i huvet av att vara positiv? Kanske kan man till och med fara illa av allt positivt tänkande?

Positiv inställning - är det detsamma som att lura sig själv?
Jag vet inte, men jag har inte riktigt förstått poängen med debatten. Men å andra sidan
anser jag inte att en positiv inställning till livet är detsamma som att fly från sina problem eller låtsas att livet inte innehåller tråkiga saker. Tvärtom.

Som jag ser det handlar inte "positivt livsinställning" om att lura sig själv eller låtsas att situationen vore annorlunda. Det handlar om utveckling. Att utvecklas och våga tro på förändring, till det bättre om situationen kräver. Jag tror nämligen på att våga lära sig om sin upplevelse här på jorden (om mig själv och hur jag agerar, känner, tänker, upplever). Det innebär inte att man inte får känna känslor som ilska och sorg.

Utan negativa känslor skulle vi aldrig kunna uppleva de positiva. Utan mörker skulle vi aldrig förstå när det blivit ljust.

Våga utvecklas genom att se både positiva och negativa sidor
Att våga se både negativa och positiva sidor av en
situation (kanske för att det negativa inte ska ske igen?) är en fråga om utveckling. Det är lätt att bara fokusera på det dåliga och låta det negativa regera. Men om jag ska ta mig framåt gör jag bäst i medvetet lära mig se en situation från olika perspektiv.

Det sägs att över 60% av tankarna vi tänker är negativa. Så oroar man sig för att förlora för mycket negativitet lär man få tänka om ;)

E
= mc2
- En formel som beskriver hur min tanke (energi) kan påverka min kropp och miljön runtomkring mig
Einsteins berömda formel säger oss att energi är massa likväl som massa är likvärdigt med energi. Allt omkring oss består av energi. Tittar jag på tekoppen framför mig, förstorad i atomformat kommer jag att se energi, vibrationer. Allt omkring oss är energi, likväl som vi själva.

Tänk om mina tankar och känslor är energi som påverkar inte bara mig själv utan miljönruntomkring mig?

For myself I am an optimist - it does not seem to be much use being anything else” Winston Churchill

tisdag 2 augusti 2011

Att skapa genvägar till lugn med naturens hjälp

Efter att ha tillbringat sommaren i ett litet torp i havsbandet i Norrbotten är det nära tillhands att reflektera över den stress som kan sätta spår i kropp och själ. Storstadens hektiska tempo kontra den totala motsatsen man kan uppleva vid en spegelblank havsvik gör sig påmind i semestertider. Hur kan jag förbättra min hälsa genom att vistas i naturen? Kan jag ta hjälp av naturen för att snabbare läka mina stressymptom?

Att vara närvarande och uppleva naturen - en genväg till läkning

För några år sedan läste jag om en studie som omfattade två grupper stressade kontorsarbetare där ena gruppen under några minuter per dag fick se en bild av en skogstjärn, omgiven av vackra träd. Detta samtidigt som den andra gruppen fick jobba på som vanligt. Man märkte väldigt snart att de som tittade på bilden mirakulöst sänkte både stresshormoner i kroppen och blodtryck på kort tid. En naturlig fråga man kan ställa sig är hur vi då inte ska påverkas av att vistas ute i naturen? Vad händer i våra kroppar när vi väljer att verkligen insupa och njuta av en vacker miljö?

Naturen ger oss utrymme att läkas snabbare. När vi kommer i kontakt med naturen kommer vi i kontakt med vårt inre, något som är nödvändigt för att läkning ska kunna ske.

Minnesbilder - en genväg till läkande stunder
Jag sparar känslan och upplever den om och om igen. Klockan är 01:00 och det är vindstilla. Framför mig har jag en spegelblank havsvik som återger en blå-rosa himmel med exakthet sånär som på några vattenringar av insekter som landar på vattenytan. Solen går aldrig ner i Norrbotten på sommaren. Det är ljust dygnet runt vilket i motsats vad man kanske tror gör nätterna lugnare. Här råder fullständig frid.

Jag insuper den fantastiska vyn och låter den lägga sig i mitt minne. Jag föreställer mig att jag sparar bilden och försiktigt bäddar in den i mitt minne. En dag när jag som mest behöver den ska jag plocka fram den...och uppleva närheten till naturen i känslan och minnet. Lite som en mental akupressur, en genväg till att känna lugn och harmoni.

Berätta gärna om en vy du upplevt och sparat i ditt inre den här sommaren!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online