Från utbrändhet till livslust: mars 2014

söndag 30 mars 2014

Mässa med tema kropp och själ


Igår besökte jag mässan Harmoni-Expo i Solna utanför Stockholm. Det är en kropp-och-själ mässa...med betoning på själ. Under samma tak samsades allt från kosttillskott, kinesisk medicin, massage, föreläsningar om meditation till tarotläggning och sierskor. Det är minst sagt en salig blandning. 

Att pröva sina tankar 
Även om jag kanske inte känner mig bekväm med alla teorier som presenteras på Harmoni-Expo så är det onekligen befriande att pröva sina tankar. Att bara omge sig människor som tycker, tänker och lever på ungefär samma sätt som en själv är inte särskilt utvecklande. Säga vad man vill om kristaller och healing. Men det är onekligen befriande att, om så bara för några timmar tillåta sig själva att reflektera över idéer som man sällan kommer i kontakt med.

Fina ekologiska kryddor till försäljning
på mässan

Handgjorda smycken och tyger i
färgrik kombination
 

Ayurvediska böcker, kryddor och läkemedel
Ekologiska tvålar
Rökelse, som lugnar eller aktiverar
sinnet i samband
med meditation


Hållare för rökelse


Vegetarisk mat från Hermans


fredag 28 mars 2014

Kan man vara andlig fastän man inte är religiös?


Jag tillhör ingen religion men tillåter mig själv uppleva de religiösa ögonblick som livet ibland levererar. Jag är inte religiös men jag är i allra högsta grad en andlig varelse. Jag låter Albert Einsteins ord summera. Han gör det så bra...

"I cannot imagine a God who rewards and punishes the objects of his creation and is but a reflection of human frailty." Albert Einstein



#Ätbart för vintertrötta kroppar

Örtodling i stan är också kraftfull näring.
Jag är en mörkertrött skandinav. Min kropp längtar efter solljus och värme. Att vistas i solljus är något speciellt efter en lång, mörk och kall vinter. Men lika häftigt tycker jag det är att odla och äta egna örter och grönsaker. Att äta grönsaker och frukter som fått mogna i solen är att äta på ett sätt att äta solljus. Precis vad kroppen behöver efter en lång och mörk vinter.

Juice på apelsin, citron, mango och mynta

Att odla för läkning 
Tyvärr har jag ingen stor trädgård att odla på. Jag bor i en lägenhet i stan så jag får utnyttja den lilla yta jag har på balkong och i fönster. Det blir mestadels örter då de ofta har kraftfulla egenskaper som stöttar både kroppens läkning och smaksättning i mat. 

Örter med kraftfulla egenskaper
Det blir en hel del mynta (används i gröna smoothies och vatten). Men också persilja (smoothies, sallader och persiljepesto), timjan (grytor och sallader), basilika (sallader, matlagning), sallad (juice och sallader), fransk dragon (matlagning), rosmarin (grytor), gurka (juicer och sallader) och spenat i krukor. 

Mineralrik jord av vedaska
Jag har valt att använda ekologisk jord. I den har jag sedan blandat i ett par nypor aska från öppna spisen. Det är ett enkelt sätt att se till att jorden blir mer mineralrik. Mineraler är något som ofta glöms bort men de är minst lika livsnödvändiga för kroppen som vitaminer är. Mineralbrist kan ge svåra och besvärliga symptom. Stress utarmar kroppen på mineraler och det kan därför krävas tillskott för att få kroppen i balans igen exempelvis efter en utbrändhet.

Persilja som kommer att klippas ner i mina
smoothies om morgnarna

torsdag 27 mars 2014

Vad gör mig till den jag är?



Begreppet "att upptäcka sig själv" är måhända utslitet men ständigt aktuellt. Möjligheten till förändring i enlighet med mitt inre jag är både spännande och hoppfull. Men vad är egentligen mitt riktiga jag?

Julian Baggini använder sig av filosofi och neurovetenskap för att förklara en intressant tanke - Mitt riktiga jag är något jag både upptäcker och skapar. 

TED-talks: Is there a real you?



onsdag 26 mars 2014

Att våga leva den man är


Jag har alltid beundrat människor som funnit styrkan och modet att leva sitt eget jag fullt ut. Att leva och bejaka den person de (egentligen) redan är inuti. Trots att det kanske inte passar in i det som för tiden eller omgivningen. 

Jag brukar tänka att det kräver mod att vara byfåne. Ändå (eller kanske just därför) är det ofta dem som blir hånade, förlöjligade och utfrysta.

Att vara "som alla andra" existerar inte, egentligen
Det är lätt att vika på sin åsikt. Gömma sina drömmar och egenskaper för att försöka smälta in. En paradox förstås, eftersom begreppet "att vara som alla andra" egentligen inte finns. Det finns inte ETT sätt. Det finns bara det vi tror är "det rätta sättet". Och det är i sig en tankekonstruktion.

Att välja bort sina drömmar och sin intuition ökar tristessen i livet. Att leva i tristess är stress.

Meningen med livet är ett liv med mening?
Jag tror inte att det finns ETT svar på vad meningen med livet är. Meningen med livet är ett liv med mening, den mening som jag ger det. Men om jag måste välja en sak så skulle jag nog säga att våga utforska och leva den jag är. Att följa min intuition och våga drömma och välja de drömmar som är mina. Att våga gå den, ibland krokiga, vägen mot att bli mer av mig själv. Att välja kärlek i livet, oavsett hur den ser ut. 

Med kärlek och intuition kan det aldrig bli fel!

Be yourself; everyone else is already taken.” ― Oscar Wilde


torsdag 20 mars 2014

Intervju i Topphälsa

Jag blir intervjuad i senaste
numret av Topphälsa.
Nya numret av Topphälsa lyfter temat stress och utbrändhet. Här hittar du flera artiklar i ämnet. Bland annat en undersökning som Topphälsa gjort och som visar att var tredje kvinna blir sjuk av stress (Expressen har skrivit om undersökningen).


Kreativitet - ditt svårfångade geni


Du har varit med om ögonblicket. När allt flyter. När allt kommer till dig i precis rätt ögonblick. Det kan handla om lösningen på ett problem som gäckat dig. Eller den briljanta idén som kommer att förändra ditt liv för alltid. Det kan vara orden som kommer i precis rätt ögonblick när du behöver dem som mest. Eller den där dikten, låttexten eller målningen som blir till utan kamp.

Är kreativitet något som kommer till oss eller är det något vi har i oss?
Under antiken fanns en föreställning om att kreativitet var en gudomlig kraft, a touch of God. En kraft som flödade genom människan. Men långt senare kom kreativitet att definieras mer utifrån individen. Kreativitet hade inte något alls med någon universell kraft att göra utan snarare något som vissa personer hade förmågan att ta fram. Antingen hade man kreativitet eller så hade man det inte helt enkelt.

Hur öppnar man sig för kreativitet?
Kan det vara så att den prestationsångest och den avsaknad av inspiration som många upplever kan ha roten i hur vi ser på kreativitet? Kan det vara så att tanken på kreativiteten som något som sitter i vår fysiska kropp är en uppfattning som motverkar kreativiteten själv? Det menar Elizabeth Gilbert, författare och briljant föreläsare för nedanstående TED-talk.

5 principer för läkning

Video: Fundamental principles of healing


  1. Låt det ta tid
    Givetvis vill jag läka precis här och nu. Och visst kan det gå fort att märka en förbättring. Men ställ in dig på att läkning måste få ta tid.
  2. Lär känna dina beteenden
    Bli medveten om dina beteenden. Lär känna vem du är. Har du vissa beteenden i din vardag som du inte tänker så mycket på?
  3. Använd kroppens signaler som feedback
    Lyssna in vad kroppen har att säga. För du får signaler hela tiden om hur kroppen och sinnet mår. Att öva upp sin förmåga att lyssna på dessa signaler är värdefull information om du är på rätt väg.
  4. Avgiftning
    Avgiftning betyder att släppa taget och rensa ut sånt som inte fungerar i kroppen eller sinnet. Avgiftning betyder även att ge plats för något nytt. Till exempel näring.
    Juice för avgiftning och näring.
  5. Näring
    Ge dig själv rätt byggstenar för läkning. Få i dig det cellerna behöver för att fungera på bästa sätt. Kolla upp om du lider brist på något. Eller förändra din kost mer medvetet. Få i dig essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler, antioxidanter och aminosyror. Läs på om näring och läkning.

tisdag 18 mars 2014

Socker...i grönt te?

Jag skrev igår om te och syntetiska tillsatser. Helt omedveten om det avslöjande som NRK i Norge gjort på just téer. Företagen Twinings och Lipton tillsätter socker i sina téer utan att skriva ut det på innehållsförteckningen. Något som sidan "matfusket" på Facebook uppmärksammat under gårdagen.

Tyvärr är jag nog inte den enda som inte blir särskilt förvånad. Min tillit till livsmedelsindustrin har fått många smällar efter alla (sjuka) avslöjanden. Girighet och oärlighet verkar vara drivkraften för många livsmedelsföretag. Därför är det väldigt bra att branschen granskas. 



måndag 17 mars 2014

Smaksatt te utan syntetiska ämnen



Det är ingen hemlighet att livsmedelsindustrin pumpar in syntetiska ämnen i maten vi äter. Hur dessa ämnen påverkar våra kroppar är det ingen som vet. Jag är lite av ett tefreak och dricker helst gröna téer. Något som ofta kan vara ganska kostsamt om man vill ha ett ekologiskt alternativ. Ett bra och prisvärt alternativ till alla syntetiskt smaksatta tesorter tycker jag är Kung markattas gröna téer. Goda och dessutom Fairtrade

"Matsmältningste"
För örttéer blir det en hel del Pukkas three fennel och Yogi just nu. Men man ska inte underskatta silverte, som de brukade kallas förr i tiden. Helt vanligt hederligt kokt kranvatten. Det stimulerar matsmältningen och hjälper kroppens avgiftningsapparat. Är man förstoppad är det en god idé att hjälpa magen på traven genom att dricka en kopp varmt vatten då och då under dagen.

Dela gärna med dig av tips på andra bra téer! 

Kung markatta har två gröna téer som
både är goda och ekologiska.


Pukka three fennel med fänkål,
är just nu en favorit hos mig!

söndag 16 mars 2014

Att låta kroppen bestämma

Med våren kommer andra behov. Annat sug. Annan smak. Kroppen vill ha andra saker. Jag har haft uppehåll på juicandet under några veckor. Under de blåsiga och kalla dagarna ville kroppen ha mer lagad mat. Men i mitten av förra veckan kom suget efter grön juice igen. Jag låter kroppen bestämma och forcerar inte någonting. Så nu är det både lagad mat och juice som gäller. Framför allt lemon ginger blast!

Lemon ginger blast, med ingredienser
som verkar utrensande,
antiinflammatoriska och antioxidativa
funktioner.
Grön juice på selleri, gröna äpplen, ingefära,
citron, gemsallad (eller vad du har hemma)
och gurka.

Jag skalar alltid alla citrusfrukter
innan jag juicar dem.
Även om de är ekologiska. 



onsdag 12 mars 2014

Kan man förbättra sin syn och minska tröttheten i ögonen?

Coola brillor. Men behöver jag dem?
Jag gillar mina glasögon. Men under min mammaledighet kom jag på mig själv med att allt oftare välja bort dem när jag satt framför datorn (det är mest då jag använt dem). Jag har ett synfel som gör att jag ser bra på långt håll men får problem med trötta ögon då jag växlar fokus från nära håll till långt håll. Min optiker förklarade det som att musklerna i mina ögon jobbar över. 

Nu när jag börjat jobba igen känns det konstigt att börja använda glasögonen igen. Jag har ju klarat mig utan dem en lång tid. Kan jag klara mig utan dem nu också? Jag gjorde lite djupdykningar online och hittade nedanstående teorier.

Det vi äter kan förbättra vår syn
Dara har förbättrat sin syn genom kosten. Här är en video med hennes optiker.
 


Dr. Mercola: så förbättrar du din syn
Enligt Dr. Mercola kan man göra vissa förbättringar av sin syn. Om det fungerar på alla synfel vet jag inte. 


1. Avslappning
Ofta beror synfel inte på att musklerna i ögat är för svaga, tvärtom. De är för starka. Musklerna är starka och spända och genom att jobba med avslappning kan ögat komma i bättre balans.

2. Kisa inte
När man kisar får man musklerna i ögonen att bli än mer spända. Dr. Mercola menar att man istället ska blinka några gånger extra om man får trötta ögon som inte riktigt fokuserar.

3. Undvik att använda solglasögon
Personligen känns det här jobbigt för mig. Jag älskar att använda solglasögon och tycker ju att det är skönt för ögonen. Men tydligen behöver även ögat solljus. Solljuset i sig är näring för ögat menar Dr. Mercola.

4. Förstora inte texten på skärmar
Om man har problem med närsynthet (som jag inte har) ska man helst inte förstora texten på skärmar. Ögat behöver jobba upp sin förmåga att fokusera och när man förstorar texten minskar styrkan i ögat. 

5. Få i dig rätt näring
  • Ät mat som innehåller mycket lutein. Spenat, zuccini, ärtor m.m.
  • Få i dig omega 3. Det får du genom fiskolja eller linfröolja.
  • Ät mycket färska grönsaker och bär. Gärna mörka bär som blåbär.
  • Undvik transfetter och processad mat överhuvudtaget.
Läs mer om Dr. Mercolas teorier

Efterlysning: Har du fått bättre syn? Gjorde du något särskilt?
Har du lyckats förbättra din syn? I så fall, vad gjorde du för att få det att hända? Dela gärna med dig till alla oss med försämrad syn eller trötta ögon.

tisdag 11 mars 2014

Följ "från utbrändhet till livslust" via mailen!


Du vet väl om att du enkelt kan följa bloggen genom att lägga in din mailadress lite längre ner till vänster? Eller (ännu bättre), genom bloglovin (klicka på länken till vänster och skapa ett konto) där du kan följa alla dina favoritbloggar.


måndag 10 mars 2014

What the cell is going on?


Oavsett om jag ska läka ett fysiskt eller mentalt tillstånd så kommer min läkning alltid att vara både fysisk och mental (kroppslig och själslig). Troligtvis skulle inte min doktor hålla med mig om det. Men det är min absoluta övertygelse.

Att förnya sig själv på cellnivå
Vi mår som våra celler mår. Allt vi äter, gör, upplever och utsätts för påverkar oss på cellnivå. Energinivån i våra kroppar regleras på cellnivå. Vi avgiftas och förnyas på cellnivå. Det sägs att det tar ungefär 3 månader för levern att förnya alla celler. Det finns med andra ord för det mesta hopp att läka gamla synder. Kroppen har en fantastisk kraft och ger vi den möjlighet med rätt byggstenar (näring) och avgiftning kan vi förnya oss själva. 

Och vilken tid på året är bättre för att förnya sig själv än våren?

Video: What the cell is going on

söndag 9 mars 2014

Att forma om sin hjärna öppnar upp en ny värld


Våra tankar och känslor kan onekligen ställa till det för oss. Rädslor stänger till exempel av vår förmåga att lösa problem. Och kreativitet kan inte blomstra där rädslor regerar. Rädsla, oro och osäkerhet höjer vår stressnivå. Något som i längden bränner ut våra resurser och för oss in en ond cirkel.

Det är en utmaning att bryta beteenden som bygger på rädsla. Men när det görs sker magi.

Att förändra livet genom att definiera sina rädslor
Rädslor kan bli ett fängelse
när de omedvetet får
härska fritt.
Att definiera sina rädslor och bekanta sig med dem kan förändra livet på många sätt. Men personligen tror jag inte på att försöka radera rädslor och negativa tankar. För det går inte. Det är inte meningen att vi ska låtsas som om vi inte hade en negativ känsla eller tanke. För det har vi.

Våra negativa tankar och känslor är en lika naturlig del av vårt känsloregister som de positiva. Men det är de omedvetna rädslorna och negativa tankarna som är destruktiva för oss. Det är de som gör att vi börjar agera på sårade känslor. Det är de som gör att vi säger och gör saker i affekt. I stress. Vi blir en flipperspelskula som kastas fram och tillbaka, tillsynes utan kontroll. Livet blir ett lotteri och känslan av att vara den som drar nitlotten blir det som genomsyrar vår existens.


När rädslorna inte står i vägen öppnar sig en möjlighet
Att definiera sina rädslor och bekanta sig med dem gör två viktiga saker med oss. Först och främst blir vi medvetna om vår inre dialog och hur vi agerar på den. För det andra får våra känslor mindre kontroll över hur och vad vi agerar på. Saker vi säger, beslut vi tar, planer vi gör, drömmar vi har. Det blir mer tydligt att det finns ett annat sätt. Jag måste inte agera på allt jag känner. Jag kan välja något annat. Och när rädslor inte står i vägen öppnar sig en möjlighet...

Video: Reprogramming your brain to overcome fear

lördag 8 mars 2014

Sisters are doin' it for themselves

Marie Curie.
Källa: Wikipedia
“Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.” ― Marie Curie




"The most common way people give up their power is by thinking they don't have any."
— Alice Walker, author of "The Color Purple"



"Don't let anyone rob you of your imagination, your creativity, or your curiosity. It's your place in the world; it's your life. Go on and do all you can with it, and make it the life you want to live." — Mae C. Jemison, first African-American woman astronaut



"Just don't give up trying to do what you really want to do. Where there is love and inspiration, I don't think you can go wrong." — Ella Fitzgerald, African-American Jazz singer


"I think self-awareness is probably the most important thing towards being a champion."
— Billie Jean King, female tennis champion who battled for equal pay

The best protection any woman can have...is courage."
— Elizabeth Cady Stanton, American abolitionist


"I have learned over the years that when one's mind is made up, this diminishes fear; knowing what must be done does away with fear." 
— Rosa Parks, African-American civil rights activist


Kärlek, kreativitet, mod och kraft till dig!


fredag 7 mars 2014

Att ha tillit till sig själv


En av de viktigaste komponenterna i all önskad förändring såsom läkning och utveckling är tillit. Att ha tillit till sig själv och till det som sker. Utan tillit ger vi plats åt rädslor och osäkerhet som får ta över.

Tillit är stärkande
Tillit är inte så mycket intellektuell som det är en känsla (eller både ock?). Den är intuitiv och den är ickefysisk i sin form. Men den är ett verktyg som fungerar som en motvikt till den ovisshet som vi ibland tampas med i livet.
Tillit handlar inte nödvändigtvis om att tro att saker och ting ska ske i en viss ordning eller på ett visst sätt. Det handlar kanske mer om att jag i grund och botten är stärkt i en känsla av att jag kan klara både svårigheter och roliga saker i livet. Och kanske gör en grundläggande tillit till mig själv att jag sparar på värdefull energi som jag istället kan lägga där/om det behövs.


The most fundamental aggression to ourselves, the most fundamental harm we can do to ourselves, is to remain ignorant by not having the courage and the respect to look at ourselves honestly and gently.” Pema Chödrön

Video: What are we afraid of?

torsdag 6 mars 2014

5 löjligt enkla sätt att förbättra sin hälsa på


Först och främst verkar det finnas en bild av att saker som är enkla inte har någon effekt. Men man ska inte skrota gammal klokskap bara för att det inte uppfunnits i ett läkemedelslaboratorie. Ofta det trots allt de enkla sakerna som förbättrar vår hälsa. Det handlar om att ha en kontinuitet i de hälsosamma rutinerna. Och en löjligt enkel grej är att börja dagen med citronvatten. 

5 löjligt enkla sätt att förbättra hälsan

  1. Starta dagen med citronvattenDrick varmt vatten med citron i på morgonen innan frukost. Vill du kan du lägga i en tesked honung i (men då får vattnet inte vara varmare än 40 grader). Varmt citronvatten stimulerar kroppens naturliga avgiftning. Matsmältningen mår bättre och PH-värdet i kroppen blir mer basiskt. Läs gärna mer här
    Citronvatten, billigt enkelt och bra.

  2. DjupandasTräning och yoga får oss att djupandas. Ett av få sätt att få den vätska som lymfsystemet består av i rörelse är just genom djupandning. Lymfsystemet och immunförsvaret går hand i hand.
    Djupandning syresätter inte bara blodet och hela vår kropp utan bidrar även till stimulans av kroppens naturliga avgiftningssystem. Mer syre i kroppen betyder dessutom ett bättre PH-värde, vilket i sin tur både påverkar immunförsvar och energinivån i våra celler.
    Sök upp en video om "pranayama"
    (yogisk andning), ta djupa andetag med magen
    eller stick ut på en joggingrunda.
  3. Sluta äta gluten och socker
    Gluten ställer till mer oreda än det hjälper oss. Glutenintolerans ökar lavinartat i hela världen. Det påverkar inte bara vår kropp utan även mår mentala förmåga. Gluten kan påverka vår psykiska hälsa såväl som vår fysiska. Dra ner eller sluta helt att äta gluten.
  4. Dra ner på kött
    Börja se på din mat som byggstenar för din kropp. Många studier visar att en växtbaserad kost är fördelaktig för hälsan. Inte sagt att man ska sluta äta kött. Men att se till att man får i sig spårämnen, mineraler, vitaminer, antioxidanter och klorofyll via växtriket är en bra start. Och käkar du mat som kommer i en förpackning: börja läs innehållsförteckningen.
    Byt ut ett eller flera av dina köttmåltider
    mot en vrålgod vegetarisk rätt.
    Lasagne till exempel.


  5. Ta multivitamin och multimineral-tillskott
    Ja, men räcker det inte med att äta bra? Jag håller med. Visst vore det bäst om våra jordar där våra grödor växer innehåller mer mineraler. Och visst vore det toppen om frukten och grönsakerna skördades i solmogen stund. Det hade förstås varit bäst. Men nu är det inte så. Och ett enkelt sätt att minska risken för mineralbrist (som är så vanlig) är att ta ett enkelt tillskott.
    Om du inte får i dig tillräckligt med bra fettsyror kan du lika löjligt enkelt ta en sked linfröolja (jag köper en flaska för 35 spänn och den brukar räcka i en månad).

onsdag 5 mars 2014

Att få snurr på energin med bärsmoothie


En av mina absoluta smoothie-favoriter föddes i höstas när jag experimenterade ihop olika recept för att försöka läka Hashimoto's sjukdom. Den är krämig och kan även användas som efterrätt för den som detoxar.

Krämig bärsmoothie (2 port)

1 dl blåbär
0,5 dl hallon
1-2 bananer
1 avocado
3 paranötter
5 mandlar
1-2 msk solrosfrön eller chiafrön
1 msk kokosnötsolja
Kokosvatten (dosera efter önskad konsistens)

Enjoy!

tisdag 4 mars 2014

Att skapa bästa förutsättningar för läkning

Läkning är alltid både fysisk och själslig.
Oavsett om min åkomma är fysisk eller psykisk.

Vilket tillstånd, sjukdom eller symptom man än lider av är en av de mest grundläggande faktorerna för läkning vila. Med vila menar jag inte nödvändigtvis sömn. Det handlar snarare om att skapa förutsättningar för ett vilsamt tillstånd. Både fysiskt och mentalt. Att eliminera så mycket belastning på systemet som möjligt så att kropp och sinne får möjlighet till läkning.

Själsliga aspekter för läkning
Det är lätt att bara fokusera på den fysiska kroppen när man ska läka. Men läkning handlar först och främst om att lära sig själv vad läkning verkligen är. Och det i sig innebär att lära sig om och förstå hur kroppen (och själen/jaget) fungerar. Att helt enkelt komma i kontakt med mig själv på både ett själsligt och fysiskt plan. Ett holistiskt plan.


Att hitta sitt sätt att kanalisera det som jag
upplever och har upplevt kan vara avgörande
för min läkning.
Känslor, tankar och läkning
Till viss del handlar läkning om att mästra konsten att "släppa taget" om sånt som belastar både mitt sinne/själ och min kropp. Att inte låta sig påverkas av det som inte är bra för mig. Det är väldigt enkelt, därmed inte sagt att det är lätt.

Att minska belastningen handlar om att släppa kontrollen över det som jag inte kan kontrollera (och lära mig förstå när det är dags att släppa taget). Det handlar inte om att jag ska svälja mina känslor eller uppgivet rycka på axlarna, tvärtom. Kanske behöver jag rensa ut gammalt skräp? Och, om jag är elak med mig själv i tankarna handlar det definitivt om att börja förlåta och vara snäll...mot mig själv. Vad det än är för bagage och historia jag bär på handlar det om att skapa utrymme för kropp och sinne att ägna sig åt det som är viktigast just nu, att läka. 


Läkning handlar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för kroppens och sinnets processer att läka, reparera, rensa och bygga styrka.

Men det är ju inte mitt fel att jag mår dåligt! Det spelar mindre roll vems fel det är om jag nu mår dåligt. Jag har ansvaret för mig och mitt liv. Hur läskigt det än låter så är det troligen jag själv som är bäst lämpad, och har makten, att påverka mitt liv i en mer positiv riktning.

Fysiska aspekter för läkning
Kroppen har ett inbyggt läkningssystem eller en inbyggd doktor om man så vill. Om jag skär mig i fingret kommer kroppen automatiskt att kicka igång en läkningprocess. Min kropp VILL vara balanserad och frisk. Men visst är det så att jag tyvärr kan bli sjuk ändå. Om det händer är det viktigt att rensa bort så mycket belastning som möjligt.


Det vi äter påverkar även vårt psykiska tillstånd.
En av världens största studier vid Harvard, presenterad
tidigare i år stöder detta faktum.

Näringstät mat blir byggstenarna i din kropp Att äta så rent, men ändå näringstät mat som möjligt är viktigt för läkning. Näringen du stoppar i dig blir de byggstenar som ska bli alla processer, celler, blod, hormoner och vävnader i min kropp. Om man har ångest över att man har ätit och druckit mycket skräp kan man trösta sig med att cellerna i kroppen ständigt förnyas. Det sägs att exempelvis levern förnyar sin uppsättning av celler inom loppet av 3 månader.


Kommer morgondagens medicin att handla
mer om näringslära?
 
Minska intaget av gifter stärker
Eliminera så mycket gifter som möjligt omkring mig och i min kost. Sänkning av stressnivån skapar mer utrymme för kroppen att gå ner i varv. Min absoluta övertygelse är att den bästa läkningen sker när kroppen kan gå ner i varv ordentligt. När stresshormonerna går ner och när kroppens processer kan vändas mot en obalans. Det är då läkning sker.


måndag 3 mars 2014

Depression, migrän och glutenintolerans - hur hänger det ihop?

Kan glutenfri kost påverka läkning av
åkommor som migrän och depression?
Många menar att magen och huvudet hänger ihop. Det finns teorier om att migrän kan vara starkt sammanlänkat med tjocktarmen. Ofta lider personer med migrän av en försämrad matsmältning och inte sällan av förstoppning. Glutenintolerans (ofta omedveten sådan) kan vara en orsak.

Kan depression försämras av gluten?
Hur kan matsmältningsproblem och glutenintolerans hänga ihop med depression? Dr. Vikki Petersen förklarar sambandet.

Video: Celiac and depression

söndag 2 mars 2014

Det handlar inte om döden, det handlar om livet


Såg "Jills veranda" med Kristian GidlundSVT-play nu i helgen. Ett enormt starkt men väldigt fint program. Under inspelningen var Kristian svårt sjuk och visste att livet kanske bara skulle ge honom några månader till. Han blev 29 år. Men det handlade inte om döden. Det handlade om livet. 

När en människa väcker ett nytt tankemönster...
När en människa väcker ett nytt tankemönster hos andra sker magi. Jag tror att Kristian kom att bli en person som fick många av oss att, om så bara för en stund, förändra vårt tankemönster. Att åtminstone för ett kort ögonblick med klarvaken medvetenhet stanna upp, lyssna och tänka en ny tanke. Och det är inte småpotatis. Det är att förändra världen en smula.

En intressant fråga att ställa till sig själv är: vem/vilka får dig att tänka nya tankar? Och varför?

Att leva som om man hade en själ
Våra liv kommer ofta att handla om sådant som i stunden verkar viktigt men i längden visar sig vara totalt oviktigt. Och visst är det en paradox som man får leva med som människa till viss del.
Men kanske handlar livet om att öva upp förmågan att lära sig förstå det som egentligen är av vikt? Att lära sig relatera. Att reflektera. Att misslyckas och börja om. Kanske handlar livet om att börja lyssna. Och att börja leva som om jag har en själ. För i den processen kommer så enormt mycket mer. I den vilar allt.


Titta på den här videon och fundera lite över saken...

Kristian Gidlund & Jill Johnson: "Follow the lights"



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online