Från utbrändhet till livslust: Näringsbrist, stress och depressioner

måndag 19 januari 2015

Näringsbrist, stress och depressioner

Eat your colours.
Brist på näringsämnen tas inte på allvar i vården
Trots att bristsjukdomar kan ge svåra symptom och på sikt leda till kroniska sjukdomstillstånd upplever jag att de inte tas på allvar av sjukvården. Läs gärna gårdagens artikel i SvD Brännpunkt där forskarna Susanne Bejerot och Mats Humbles menar att "D-vitaminbrist måste tas på allvar av ansvariga myndigheter"

Sjukvården nekar inte att man vid näringsbrist kan drabbas av symptom eller sjukdomstillstånd. Men kunskapen om näringsämnens viktiga roll i vår kropp verkar inte omsättas praktiskt i vården. Inte sällan väljer en doktor medicinering av symptom snarare än blodprovtagning och analys av eventuell näringsbrist. 

Det innebär att mörkertalet för exempelvis D-vitaminbrist är enormt stort. Detta trots de många studier som gjorts på D-vitamin under de senaste åren.


Näringsbrist av stress och födoämnesintolerans?
Näringsbrist kan indirekt orsakas av faktorer som stress, inflammation i tarmarna, födoämnesintolerans och vissa mediciner som tycks stoppa näringsupptaget i kroppen. Jag har tidigare skrivit om bristsymptom som många gånger kan likna utbrändhet, depression och andra svåra och smärtsamma tillstånd. Även sköldkörtelproblem kan vara näringsbrist. För att sköldkörteln ska fungera krävs 10 näringsämnen. Om vi lider brist av något av dem riskerar vi att få problem. Det är gäller bara en av kroppens funktioner.

Boosta ditt näringsintag om du levt under stress 
Den som levt under stress under en längre tid gör klokt i att se över intaget av näringsämnen. Jag själv äter tillskott. Apotekets tillskott är bättre än inget alls även om de är kemiskt framställda (läs och därför svårare för kroppen att ta upp). Har man möjlighet är det allra bäst att handla på hälsokosten och då gärna ekologiskt framställda produkter. 

Äter vi en kost som innehåller mycket tillsatser eller socker krävs mer av vissa näringsämnen, som magnesium exempelvis, för att bryta ner maten. Det innebär att vi riskerar att få brist på sikt. 

Men får vi inte i oss det vi behöver via kosten? 
Visst vore det allra bästa om vi fick i oss alla näringsämnen vi behöver genom maten. Visst, det mesta får vi i oss i näringsväg genom att äta en bra kost. Men det är inte ovanligt att vi får brist på näringsämnen ändå, bland annat pga faktorer beskrivna ovan i denna artikel. Ett exempel är mineralbrist, då grödorna vi äter växer på jord som blir alltmer mineralfattiga. Ett annat är D-vitamin. 


Att försöka få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten under vinterhalvåret är omöjligt.

Min absoluta övertygelse är att morgondagens medicin i allra högsta grad även kommer att innefatta näringslära.

3 kommentarer:

Cecilia RockBabe Kärvegård sa...

Tack för en väldigt bra och intressant artikel.

Njut den här kvällen!

You Rock!!!

Jenny sa...

Tack Cecilia!
Mycket uppskattad kommentar.
Önskar dig en fin dag!

Anonym sa...

Hej Jenny!
Tack för en otroligt bra blogg! Du är grym.
Sedan har jag en fråga: hur ser du på att ta ssri (mot utmattningsdepression) och samtidigt adrenal respons och en välplanerad sund kost för att hjälpa binjurarna och sköldkörteln?
Ha det fint!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online