Från utbrändhet till livslust: Alternativmedicin och västerländsk medicin - att bli lurad

lördag 7 augusti 2010

Alternativmedicin och västerländsk medicin - att bli lurad

Hur ska man undvika att bli lurad av alternativmedicin?
När det gäller alternativmedicin finns det, liksom allt annat, två läger. Ett som säger "det är buff!" och ett som säger "det funkar!". Alternativmedicinen (som ju egentligen innefattar precis allt som inte den västerländska medicinen använder sig av...förutom akupunktur och massage) har sedan den västerländska medicinens födelse ansetts vara just en bluff. Man anser att man inte kan bota nånting med exempelvis örter, kemiska preparat är det enda som funkar.

Exempel på bluffmakeri
Visst är det ofta så att bluffmakeriet i den alternativmedicinska världen skapar nya revolutionerande produkter som säljs i syfte att bota både det ena och det andra (exempelvis den här, där man sägs rena kroppen genom fötterna (!)).


Möjligtvis sticker jag ut hakan här men tillsätter man järn i vatten så brukar det vanligtvis rosta. Synd bara att det kostar 350 kr/gång att bada fötterna i rostvatten. Verkar det vara för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

I vår brist på tålamod försöker vi ta genvägen även till hälsa. Hälsa kan vi bara få av att ändra vårt levnadsmönster. Det låter skittrist, men faktum är att jag anser att med lite postiiv förändring kan vi åstadkomma stora förändringar även på det personliga planet. I tillsynes små förändringar ligger enorma potential.

Att må bra handlar inte om att bara må bra i kroppen. Allt börjar inuti...


...MEN blir vi minst lika lurade av vårt västerländska medicin?
Däremot är jag minst lika skeptisk till vårt västerländska medicinska system. Här finns lika många bluffmakare som i den alternativmedicinska världen. Istället för att ta reda på orsakerna till symptomen behandlar man själva symptomen. En kortsiktig (och affärsmässig kan tänka?) lösning. Är du sur eller uppblåst mage? - köp vår medicin och ät den! Har du ont i huvudet? - knapra piller! Allt går ut på att sälja piller, salvor och nässpray för symptom som skulle kunna botas genom att ta reda på vad som kan ha orsakat dem. Tyvärr behandlas man dessutom ofta med biverkningar som följd.

Varje år dör flera hundra personer i Sverige till följd av medicinen. Konstigt nog verkar fler uppröra sig över den alternativa medicinens existens.

Kombinera det bästa av två världar
Jag tror på att kombinera det bästa av två världar. Visst måste vi ibland medicinera oss med kemiska preparat. Men ofta kan vi lösa "enklare symptom" på annat sätt. Framförallt genom att förändra vårt sätt att leva, äta, röra oss, vila och helt enkelt arbeta med vårt inre - hur vi bemöter motgångar/stress och andra negativa upplevelser.

...sist men inte minst tror jag på att använda sig av intuitionen i livet. Med vår intuition i vardagen kommer vi långt i vår resa mot att bli friskare, starkare och gladare.

9 kommentarer:

Ingrid sa...

Det är som om jag hade skrivit det här inlägget själv. Jag tycker och tänker precis på samma sätt. En kombination av österländskt/alternativt och västerländskt skulle vara helt fenomenalt. Men all tid läggs på att motarbeta varandra. Tänk om vården kunde se till hela människan istället för bara symptomen. Mycket skulle se annorlunda ut då... Jag använder mig av ayurveda och det har gjort enorm skillnad.

Jenny sa...

Hej Ingrid!
Tack snälla du för att du tog dig tid att skriva ett inlägg. Det gör mig mycket glad!

Ja, visst är det hopplöst med all energi som läggs i att motarbeta varandra. Tyvärr är vi livrädda för att inte spela våra kort efter "vetenskapen", dvs allt måste kunna "bevisas" i en vetenskaplig rapport. Vi blir så vetenskapliga att vi blir korkade ibland. Det spelar liksom ingen roll att folk verkar må bättre av en viss behandling...har man inte gjort vetenskapliga studier på den så fungerar den helt enkelt inte (!).

Precis som du använder jag mig också av Ayurveda. För mig är det ett utmärkt sätt att balansera, förebygga och läka kropp och själ i ett längre och mer hållbart perspektiv. Med Ayurvedan behöver jag inte gå till doktorn lika ofta...

Ingrid sa...

Kul att kunna glädja en medmänniska :)

Håller återigen med dig. Därför tror jag det är så viktigt att själv känna efter vad man tror på eller inte tror på. Bara för att en sak är vetenskapligt testad innebär det inte att man inte måste använda sitt eget förnuft också. Det gäller i alla lägen. Förnuft och känsla i samklang, då hittar man sin alldeles egen väg att gå. För visst finns det tillfällen när bara sjukvården kan hjälpa en. Fast det är förvånansvärt få om man tänker efter...

Ayurvedan blir ju en livsstil. Jag är inte ännu helt på den smala vägen. Jag borde t ex detoxa och rena kroppen, men det känns för jobbigt att ta tag i det. Tids nog får jag lov att göra det. vare sig jag vill eller inte

Rock on!

Jenny sa...

Hej Ingrid!

Tack än en gång för inlägg... :)
Du måste inte detoxa kroppen för att må bra. Känner du att du är balanserad så finns det ingen större anledning att dra igång en stor detox. Visst kan man ju må bra av att dra ner på kaffe, alkohol och socker...men det måste ju inte vara en hel månad. Känner man sig ok så är det ju det man är!

Tror som du att förnuftet och intuitionen är kraftfulla verktyg. Vi ska göra/äta/uppleva det som vi mår bra av. Vi behöver alla olika saker för att må bra...tyvärr blir vi intalade att vi alla behöver samma sak. Det handlar om att våga stå emot alla krafter (marknadsmässiga, trendmässiga etc) och välja det som är bra och känns bra för just mig.

Det jag gillar mest med Ayurvedan är att den tilltalar varje individ.

Önskar dig en ljuvlig kväll!

Nattfjäril sa...

Intressant blogg du har :)

Farmakologi (läran om läkemedel) är ett intressant och väldigt stort ämne, med en lång historia. Intressant att vi är så skeptiska till t.ex. naturläkemedel, när det egentligen var i med naturliga läkemedel allt började. Innan vi började forska fram hur vi skulle kunna framställa allt på kemisk väg. (Jag hade en föreläsare som forskade om cannabioider-så kallat kroppseget hasch. Att det ens finns tycker jag är väldigt fascinerande!)

Något som nog är nyttigt att veta kan vara hur alternativa läkemedel eventuellt interagerar med kemiska läkemedel - så att man inte gör några konstiga kombinationer som får fel resultat. Men det krävs ju lite samarbete mellan den alternativa läkemedelsbranchen och den kemiska läkemedelsbranchen, och intresserade forskare, pengar, osv. osv för att få den kunskapsökningen gjord...

Men som du skriver; ens livsstil är nog den viktigaste, och mest basala, att se till när vi pratar om vår hälsa. Det blir ju faktiskt väldigt fel om man stukat foten, att smörja in den med nån smärtstillande gel och ge sig ut på en springtur.

Jenny sa...

Nattfjäril!

Tack snälla du för att du tog dig tid och skrev ett intressant inlägg!

Cannabioider har jag aldrig hört talas om. Det låter verkligen fascinerande! :)

Du har så rätt i allt du skriver. Kan inte annat än hålla med.
Jag tror som du att det är viktigt att inte experimentera med kemiska preparat och alternativmedicinska preparat.

Men också här kommer en intressant paradox in i bilden. Överlag upplever jag det som att den västerländska medicinen ansett sig ha monopol på läkemedel. Endast kemiska preparat kan bota en sjukdom, dvs örter har ingen läkekraft alls (okej, jag hårddrar det hela men lite så upplever jag att diskussionen har gått).

Men samtidigt som örter och naturliga ämnen verkar ha varit totalt verkningslösa (enligt läkemedelsbranchen) visar det sig allt oftare att dessa örter i kombination med kemiska preparat kan ge en helt annan effekt än man trott. Vanlig frukt kan få en medicin att flippa totalt. Exempelvis har viagra visat sig löpa amok om man äter grapefrukt.

Det bevisar att det vi äter påverkar vår kropp kemiskt. Tänk om forskningen drevs av andra intressen än de marknadsmässiga? Det vore nåt det!

Önskar dig en skön kväll!

Nattfjäril sa...

Tack själv för att du svarar och reflekterar vidare :)

Ja, så är det ju. Och måste de svara på varför människor upplever sig hjälpta så skyller de på placebo-effekten ;) (vilket också är fascinerande att vår tro på att något ska hjälpa faktiskt hjälper.)

Men jag tror (eller hoppas) att ett annat synsätt faktiskt är på väg in i vården. Jag känner en kille som pluggar till läkare i Polen, och de får lära sig om alternativmedicin i sin utbildning. Kommer han och jobbar i Sverige kanske han kan lära sina kollegor något nytt, och sen blir de inspirerad att lära sig mer...
Och i min utbildning (jag pluggar till sjuksköterska), har vi ändå reflekterat över att det läkemedelsbranchen erbjuder inte är den "enda sanningen". Tex, har vi ju olika förklaringsmodeller för vad hälsa är och hur man uppnår det, beroende på kanske vart man kommer ifrån eller vad man tror på...
Vi får lära oss att vi ska se hela människan, men det är väl inte helt i sjukvårdens "system" ännu, även om en del händelser pekar ditåt, ex. att läkare kan skriva ut motion på "recept" (sen kan kan diskutera andra saker utifrån det, men det är ju ändå ett steg ifrån att se läkemedel som enda lösningen på ett problem).

"Tänk om forskningen drevs av andra intressen än de marknadsmässiga?" Ja, verkligen. Det vore något! :)

Ta hand om dig!

Jenny sa...

Nattfjäril! (gillar verkligen ditt nick!)

Tack för dina intressanta reflektioner och för att du delar med dig av dem.

Coolt att du läser till sjuksyrra. Med dina reflektioner kommer du bli en tillgång i vår sjukvård.
Låter också väldigt intressant med din vän som pluggar i Polen. Kanske har de nått lite längre när det gäller öppenhet. Häftigt! Jag håller tummarna för att det når även vår läkarkår.

Ja, placeboeffekten är så enormt intressant. Men varför är vi i väst så rädda för den? Höjden av förödmjukelse tycks ligga i att man blivit frisk genom sina tankar/tro/upplevelse. Vi vill hellre äta kemiska preparat som vi riskerar att få biverkningar av än att jobba med vårt inre i en mer positiv riktning. Placeboeffekten är ju ett bevis på att vi har en enorm kraft inom oss!

Något jag också funderat mycket på är den flumstämpel som alternativmedicinen fått på sig. Visst, nog finns det ett och annat flummigt system. Men tittar man på de österländska medicinska systemen snackar vi seriösa läror som överlevt upp till 6000 år (till att börja med borde de dött ut för länge sedan om de var värdelösa).
Jag upplever ofta att mina doktorbesök (hos vårdcentralen) slutar i en mer flummig behandling (ta ett piller och gå hem och lägg dig) än vad mina Ayurvedabesök gör. Hos Ayurvedadoktorn får jag reda på vad det är i livet (hur jag levt känslomässigt och fysiskt) som gjort att jag hamnat i obalans.

Jag ska understryka att jag har stort förtroende för den kunskap den västerländska medicinen har byggt upp genom hundratals år av forskning. Men den ultimata kombinationen vore att använda denna kunskap med de tusenåriga erfarenheterna som de österländska medicinska systemen byggt upp. :)

Tack för en intressant diskussion!

Önskar dig en superskön kväll!

Nattfjäril sa...

Hej igen:)

Jag kan nog faktiskt förstå till en del varför "vi" är så rädda för placebo-effekten. Speciellt om man faktiskt formulerar det så:
" Höjden av förödmjukelse tycks ligga i att man blivit frisk genom sina tankar/tro/upplevelse."
Tänk vad man då kan ifrågasätta om man Verkligen var sjuk från början?! Om man kan tänka sig frisk från sin sjukdom... Medan det viktiga egentligen är att man har hälsa, inte huruvida man var sjuk "på riktigt" eller ej. Jag tror att det egentligen är en rädsla att inte bli tagen på allvar. ;)

Och kanske är det något du får i större utsträckning av din ayurvedadoktor än vårdcentralen: bli tagen på allvar, menar jag. Jag skulle i alla fall känna mig mer lyssnad på om någon faktiskt hade en förklaring och en konkret hjälp när jag önskar det, än som du beskriver ges instruktioner om att "ta ett piller och gå och lägg dig".

En liten "försenad" tanke till bara...
Tack själv, det var riktigt trevligt att diskutera med dig också! :)
Hoppas du har en skön helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online