Utanför mitt fönster skiner solen. Hurra! Idag blir det en promenad ute i ljuset. Min kropp fullkomligt skriker efter ljus och sol. En lång vinter har dränerat d-vitaminlagret.
Ljuset påverkar oss själsligen...och på cellnivå
Jag känner stor skillnad i hur min kropp och mitt sinne fungerar under våren och sommaren jämfört med vintern. Men hur viktigt är egentligen dagsljus och solens strålar för oss? Förutom att solens strålar påverkar oss själsligen finns det givetvis en vetenskaplig förklaring till varför ljuset är viktigt för oss. Men hur lapar man sol när det inte finns nån sol? Och hur mycket d-vitamin behöver man egentligen för att fungera optimalt?
Det finns anledning att motvilligt släpa sig ut i vinterkylan...ljuset får dig att må bättre!
Vegetarianer bör äta tillskott under vinterhalvåret
D-vitamin är ett vitamin som bildas i huden när solen lyser på oss. Solen strålar är det mest effektiva sättet att få i sig tillräckligt med d-vitamin. Men man kan också få i sig d-vitamin genom maten, även om det dosmässigt inte går att jämföra med ljuset från solen. Om man, som jag, äter mycket vegetarisk mat är det viktigt att försöka få i sig extra d-vitamin genom tillskott under vinterhalvåret.
Melatonin - hormonet som styr dygnsrytmen
Solens ljus påverkar inte bara kroppens produktion av d-vitamin utan även nivåerna av hormonet melatonin. Melatonin styr vår dygnsrytm och påverkas av ljuset. Det produceras i större mängd under natten/mörka tiden på dygnet. Inte konstigt att man känner sig trött på vintern? För många år sedan läste jag om att man behöver vistas ca 30 minuters dagsljus "för att kroppen ska förstå att det är dag". Så det finns anledning att trotsa kylan och släpa sig ut i dagsljuset.
Så får man i sig D-vitamin:
- Dagsljus/solens strålar
Om man solar 15-30 minuter i starkt solsken (med stora delar bar hud, givetvis utan att bränna sig) får man i sig 5 gånger dagsbehovet av d-vitamin (ett dagsbehov räknas för en vuxen mellan 2000-4000 E). Genom att sola 15-30 min i starkt solsken får man i sig ca 10 000 E. Solen är tillräckligt stark under maj-augusti. - Fet fisk
I fet fisk, som lax och makrill, finns d-vitamin. Men man behöver äta ungefär 350 gram fisk för att få i sig ett dagsbehov av d-vitamin. - Ägg
I ägg finns också d-vitamin, fast i lägre dos. Man behöver äta 35 ägg för att få i sig dagsbehovet av d-vitamin (!). - Kosttillskott
Genom kosttillskott kan man få i sig d-vitamin men enligt Kostdoktorn bör man kolla upp så att tillskottet inte har för låg dos (genom många preparat får man bara i sig ca 400 E). I vinter har jag kört med Holistics D-vitamin (som jag hittade genom kostdoktorn). OBS!Givetvis är det viktigt att man inte överdoserar d-vitamin genom kosttillskott.
- Depression (vinter- och vårdepressioner pga d-vitaminbrist)
- Retlighet/kort stubin
- Hudsjukdomar (Psoriasis)
- Infektionssjukdomar
- Värk i muskler och leder
- Benskörhet (eftersom d-vitamin hjälper kroppen ta upp kalcium i tarmen)
Referenser: