Från utbrändhet till livslust: augusti 2010

onsdag 18 augusti 2010

Vikten av ett balanserat chakrasystem

Caroline Myss on chakras:

tisdag 17 augusti 2010

Bli medveten om vad som påverkar ditt allmäntillstånd för att må bättre

Varför ska man jobba med "sitt inre"? Varfär är det så viktigt att bli medveten?

Föreställ dig att du bär på en ryggsäck. Ditt allmäntillstånd står i direkt koppling till hur tung eller lätt den där ryggsäcken blir. Föreställ dig nu att varje sak som är negativ för din kropp är en sten. Stress, dålig kost, dåliga relationer, dålig självkänsla, dålig sömn, låg mental stimulans, nedsättande mot andra, oro m.m. är exempel på "stenar" som påverkar och tynger mitt allmäntillstånd. Jufler stenar jag har desto sämre kommer jag att må.

Att bli medveten handlar om att lyssna
Steg 1 i att må bättre är att börja lyssna inåt. Hur läskigt det än är så måste vi förstå var vi befinner oss för att kunna styra om vår resa i en ny riktning. Om jag inte vet var jag befinner mig kan jag heller inte se vägen mot den nya platsen.

Hur många "stenar" har du i din ryggsäck? Hur kan jag byta ut åtminstone några av dessa tyngder mot något positivt som lyfter mig istället? Varje positiv sak jag gör, hur liten den än verkar, kommer att stärka mig.

"To keep the body in good health is a duty... otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear". Buddha

Att bli av med sockerabstinens: Knep mot sockersuget

Detox 2010 (höst): dag 17




Igår hade jag en dipp. Suget efter kolhydrater var ruggigt tufft att hålla emot. Allt jag ville var att äta kakor, bullar eller bröd. Men jag lyckades stilla det värsta suget genom att göra lite egen nötblandning. Med den har jag lyckats ta mig igenom flera "kolhydratskomor" under den här detoxen.

Varför ska man sluta äta socker?
Socker och snabba kolhydrater gör oss pigga för stunden...men trötta i längden. Man kan säga att socker är en stress på våra kroppar. Det ökar också risken för hjärtsjukdomar (läs mer här). Socker sägs också vara rena bränslet för candida (läs mer här) som är en jästsvamp som naturligt lever i våra kroppar. Men vid obalans i kroppen kan vi få besvär.

"När man äter socker börjar kroppen producera signalsubstansen dopamin som gör att vi blir tillfreds och vill då gärna ha mer av socker. Dopamin produceras också när vi tar andra droger såsom alkohol, tobak, tabletter och man kan känna begär efter mer. Dessutom påverkar socker blodsockret enormt och då börjar bukspottskörteln producera hormonet insulin som drar ner blodsockret. Att ha mycket insulin i kroppen är negativt för både balansen, viktminskningen och humöret. Dessutom sliter man på sikt sönder sin bukspottkörtel och riskerar då att få diabetes 2. Det bästa är att sluta tvärt med allt som innehåller socker och på det viset bli av med sötsuget!" Ulrica Davidsson, GI-expert



Nötblandning mot sockersuget
Ta fram en liten skål (obs, en liten skål, den minsta du har) som rymmer ett par nävar nötter. Se till att använda dig av naturella nötter, de som är saltade innehåller jordnötsolja och en massa konstigheter.

Exempel på innehåll till anti-sötsugs-blandningen:
  • Cachewnötter
  • Pumpafrön
  • Mandlar
  • Solrosfrön
  • Linfrön
  • Torkade tranbär eller blåbär el dyl.

söndag 15 augusti 2010

Att minska oro i kropp och själ - Meditation ett kraftfullt verktyg

Jag kom i kontakt med meditation när jag gick in i väggen för 8 år sedan. Det har sedan dess varit ett fantastiskt verktyg för vila och läkning men också för att minska oro i kroppen. Meditation har också blivit ett verktyg för mig personligen i min resa att utveckla mig själv.

Meditation - ett kraftfullt verktyg vid utbrändhet och utmattning
Min upplevelse är att meditation inte bara gör mig avslappnad. Jag upplever stressade situationer som mindre stressade i de perioder då jag mediterar. Jag känner mig mer balanserad och upplever mig mer medveten om både mig själv och livet runtomkring mig. Precis som om jag blev mer skarp i tanken på något vis. Ta dig gärna tid att kika på nedanstående video.

I videon nedan förklarar man det som att 30 minuters meditation är mer effektivt för vila än 30 minuters sömn



Relaterade länkar:

Måste man detoxa i en månad för att få resultat?

Detox 2010 (höst): dag 14 & 15

Detoxstatus:
Jag är idag inne på dag 15 i min detox. Sedan några dagar är blodsockret stabiliserat vilket i sin tur innebär att jag inte känner mig lika hungrig. Ett stabilt blodsocker innebär också ett jämnare humör och att man tar udden av de "blodsocker-dippar" som kan uppstå på eftermiddagen (mao slipper man eftermiddagströttheten).

Matsmältningen funkar även den mycket bättre vilket innebär att jag transporterar bort de slaggprodukter/gifter som lagrats men också tar upp näring bättre. Även det påverkar det allmänna energinivån i kroppen.

Energinivån i kroppen påverkas av flera olika parametrar. Ibland räcker det inte med att vila sig pigg.

30 dagars detox har sin poäng (men visst går det att korta ner)
Känner mig helt klart piggare. Men jag har inte nått riktigt hela vägen än. Jag känner att jag fortfarande kan bli än mer balanserad, i både kropp och sinne. Det är därför jag detoxar i 30 dagar. Jag upplever en förbättring/förändring varje dag av de 30 dagarna. Även de sista dagarna in i detoxen.

Visst går det bra att detoxa kortare tid men för egen del märker jag att detoxen har en balanserande effekt hela vägen in till de 30-dagarna. Vi fungerar alla olika och har olika obalanser så upplevelsen av en detox är högst individuell. För vissa räcker det med att köra 10 dagar, för andra krävs längre tid än så. Det enda man behöver tänka på är att göra det som känns bra för en själv. Vad som står i tidningar, böcker (och på bloggar ;) har ingen betydelse. Det är du själv som avgör när du är klar.

Huvudsaken är att man ärligt vågar gå in för den kroppsliga och själsliga process en detox innebär.

fredag 13 augusti 2010

Hur gör man när man detoxar och blir bjuden på middag?

Detox 2010 (höst):
dag 12 och 13


Med blodsockret stabiliserat, ingen sockerabstinens (än så länge på ett par dagar), en väl fungerande mage och en högre energinivå – Ja, jag mår helt enkelt väldigt mycket bättre än för 13 dagar sedan.
Igår kväll var jag ute på en riktig långpromenad. Det känns i mina otränade ben men på ett skönt sätt. Att ha träningsvärk betyder att man brutit ned musklerna som sedan läker ihop till en starkare version.

Detox och middag? Hur gör man när man blir bjuden på middag?
Kvällens planer är att gå på kräftskiva. En något annorlunda version för min del eftersom jag inte äter bröd, vin, snaps, aioli etc. Men det går ändå! Livet är inte pausat bara för att man detoxar.


Det går att ha ett socialt liv!
Det är bara viktigt att förklara för sina vänner vad det är man håller på med. Ingen vill vara till besvär, men det finns lägen då man måste välja sin hälsa i första hand. Förklarar man och lägger fram en kreativ lösning på hur man kan lösa middagen (man kan ju faktiskt ta med sig mat, eller komplettera med något för att underlätta för värden/värdinnan) så brukar man inte behöva ha dåligt samvete för att man ”matkrånglar”.

Att detoxa är sannerligen en övning i att tacka nej till fika, kaffe, vin eller vad det nu kan vara. Visst kan det vara jobbigt men på något sätt kan jag känna att det är nyttigt och stärkande.


Det är stärkande att välja sin hälsa och sitt välbefinnande!

onsdag 11 augusti 2010

Att mota bort den inre tyrannen som står ivägen för glädjen i livet!

Detox 2010 (höst): Dag 11

Dag 11 på min detox. Blodsockret är stabiliserat och energinivån har stigit. Tog mig ut på en första joggingtur på länge. Det var en tung och stel upplevelse vill jag lova. Jag har inte tränat på nästan 6 veckor så det är inte så konstigt. Jag tar en dag i taget och fokuserar på att bygga upp styrkan även i musklerna, inte bara inuti mig själv.

Slå inte på dig själv när det inte går som du tänkt dig!
För några år sedan hade jag förmodligen känt mig värdelös efter en joggingtur som uppenbarligen inte speglar den kondition jag "borde ha". Jag hade förmodligen pushat mig själv till gränsen för att jag "borde" vara starkare än jag är just nu.


Har du en inre tyrann i dig?
Ja, jag hade pushat mig själv. Men bara sådär lagom så att jag knappt märkt att jag hade en "inre tyrann" inuti mig. Duvet, en sån där som snarare säger "kom igen! om du inte fixar backen här är du verkligen i kass form, se vad du låtit dig själv förfalla!" snarare än "det spelar ingen roll om du inte tar backen idag, du tog dig ialla fall ut på en joggingtur trots att det var motigt i början, bra jobbat!".


Alla vet ju hur bra det går att försöka få någon att prestera optimalt genom att trycka ner dem. Varför gör vi så mot oss själva?

Skillnaden mellan inre driv och den inre tyrannen
Att ha ett inre driv, en vilja är inte detsamma som att ha en tyrann inuti sig. Ett inre driv återspeglar en lust och en glädje. Det är därifrån inspiration och motivation kommer. En inre tyrann drivs inte av glädje, den drivs av osäkerhet och rädsla.
Den pushar dig på ett sätt som inte är konstruktivt eller sunt. Den gör att du inte ser den blå färgen på himlen, känner doften av nyklippt gräs. Den där bubblande glädjen du hade inom dig har försvunnit. Den inre tyrannen är prestation rakt igenom...och den visar sig inte bara i joggingspåret utan i hela ditt liv.
Den inre tyrannen är en orsak till att vi driver oss själva mot utbrändhet och utmattning.

Hur man motar bort den inre tyrannen
Jag tror att det bästa sättet att bli av med den där inre tyrannen är att koppla på medvetenheten. Att helt enkelt bli medveten om hur ens inre dialog ser ut. Hur "talar" jag till mig själv egentligen? Vi för ju faktiskt ständigt en inre dialog med oss själva, hela tiden. Men har vi någonsin lagt märke till hur den ser ut?

En annan sak som garanterat motar bort den inre tyrannen och istället låter vår själ kliva fram är att ha kul. Om du är ute och springer, bakar en kaka eller vad du än gör: njut, upplev och ha kul! Se till att promenaden eller joggingturen blir en "mindful upplevelse" (läs mer om mindfulness här , läs även alla inlägg om mindfulness här). Ta in dofter, färger och intryck.
Lev! ...och förstå att du är bra.

tisdag 10 augusti 2010

Att få livslusten och energin tillbaka

Detox 2010 (höst): Dag 10

Dag 10 på min detox idag och jag har mått toppen! Jag har mått prima för första gången på flera veckor.


Bara en lättare kolhydraskänning föll över mig när jag satt på ett möte under eftermiddan. Det gick över ganska snabbt. Men i övrigt har jag inte något att klaga på. Energin har vuxit sig starkare och jag känner en glädje pyra inom mig mer och mer för varje dag. Jag känner mig ödmjuk och tacksam!

För en stund sedan kom jag hem efter en skön kvällspromenad i den ljumma ljuften. Kände mig starkare i kroppen än jag gjort på länge.


Att rensa ut sockret ur kroppen tar ca 10 dagar
Min erfarenhet är den att socker gör mig trött (lång siktigt, kortsiktigt kan det dock pigga upp en), strular till min mage och gör att jag blir sugen på att småäta. Socker förändrar den kemiska balansen i kroppen. När man slutar äta socker kan man känna sig skakig, trött och ur balans. Hur stark abstinens man får beror på hur mycket socker man ätit och under vilken tid. Det positiva är dock att det brukar gå förhållandevis fort att bli av med sockersugseländet. Enligt min erfarenhet tar det ungefär 10 dagar innan kroppen har ställt om systemet.

Men visst får man passa upp, det kommer dagar då man känner sig "sockersvag". Det man kan påminna sig själv om är att socker gör oss trötta i längden. Trötta och deprimerade, om vi inte ständigt fyller på med nytt...

Livslust och energinivå hänger ihop. Vi kan inte ha den ena utan den andra. Förmodligen för att livslust ÄR just energi.

måndag 9 augusti 2010

När energin återvänder kommer också glädjen tillbaka

Detox 2010 (höst): dag 9

Efter 9 dagar känner jag att en gnista har tänts inuti mig. Det pyr en liten glöd där inuti. Energinivån höjs successivt och jag känner glädjen återvända.

Stabiliserat blodsocker inom 2 veckor
Idag har jag bara haft några svagare kolhydratskänningar. Det verkar som om blodsockret har stabiliserats nu. Men jag är inte 100% stabiliserad i blodsockernivån riktigt än. Det brukar ta några dagar till innan jag känner mig mindre hungrig och mer tillfredsställd på mat/något att tugga på.


Dagens mat:
Innan frukost: 1 kopp kokt vatten, nypressad citron lite honung (utrensande)
Frukost: Liten frukostskål med ekologisk yoghurt, hemmagjord müsli. C-vitamin.
Lunch: Bön och linsgryta med myntayoghurt
Mellanmål: Banan
Middag: Curryfiskrätt med broccoli
Mellanmål: Pumpafrön, torkade tranbär

Genom hela dagen: örtteer (ex yogiteer), grönt te och vatten (helst ej kallt vatten då det hämmar matsmältningen).

"Joy is not in things; it is in us" Richard Wagner

söndag 8 augusti 2010

Går man ner i vikt av att detoxa? Kan man träna då man detoxar?

Detox 2010 (höst): dag 8

Imorse ställde jag mig på vågen. Har tappat nästan 3 kilo i vikt under en vecka. Var tvungen att kolla flera gånger. Trodde inte det var möjligt, speciellt inte med tanke på att jag inte har kunnat motionera (är fortfarande inte 100% bra efter att ha dragits med en 5 veckor lång förkylning, tydligen ett virus enligt doktorn). Vikten jag tappat är naturligtvis vätska. Jag ser det som ett tecken på att flödet är igång. Cirkulationen har startat!

Kan man träna då man detoxar?
Det finns många olika sätt att detoxa. Hur man väljer att rena sin kropp är direkt kopplat till om man kan motionera eller ej. Detoxar man genom att dricka fruktjuicer eller fasta så är det förmodligen inte det bästa att dra ut i joggingspåret.

Eftersom jag äter minst 5 gånger om dagen känner jag att jag kan motionera. Men det hela beror på hur dagsformen är. Vissa dagar kan man känna sig svag, darrig och trött. Då är det inte läge att plåga sig själv på ett gym. Möjligtvis kan man ta en lugn promenad.
Men känner man sig pigg tror jag att ett träningspass kan hjälpa detoxen på traven. När man tränar frigörs slaggprodukter och cirkulationen i kroppen går igång. Se till att dricka mycket vatten (helst ej kallt vatten då det hämmar matsmältningen) eller örtteer (ex yogiteer) efteråt.

Att vila är oerhört viktigt under en detox
Att vila (sömn, avslappnande aktiviteter, massage, bastubad, meditation etc) är viktigt under en detox. När toxiner och slaggprodukter frigörs kommer kroppen att jobba hårt med att avlägsna dem. Likaså gör abstinens (socker/kolhydrater, tobak, kaffe, alkohol etc) att mer energi än normalt förbrukas. Man kan därför bli trött, speciellt under de första 10 dagarna. Se därför till att ha extra tid för längre nattsömn (om du kan, kanske har du småbarn som vaknar om nättern?) och vilopauser när det behövs.


Försök att inte ignorera kroppen och själens behov. En bra detox resulterar i en bättre kroppskännedom, men det kräver att du kopplar på medvetenheten om vad som försigår inuti dig.


Önskar er alla en skön och vilsam söndag!

lördag 7 augusti 2010

Alternativmedicin och västerländsk medicin - att bli lurad

Hur ska man undvika att bli lurad av alternativmedicin?
När det gäller alternativmedicin finns det, liksom allt annat, två läger. Ett som säger "det är buff!" och ett som säger "det funkar!". Alternativmedicinen (som ju egentligen innefattar precis allt som inte den västerländska medicinen använder sig av...förutom akupunktur och massage) har sedan den västerländska medicinens födelse ansetts vara just en bluff. Man anser att man inte kan bota nånting med exempelvis örter, kemiska preparat är det enda som funkar.

Exempel på bluffmakeri
Visst är det ofta så att bluffmakeriet i den alternativmedicinska världen skapar nya revolutionerande produkter som säljs i syfte att bota både det ena och det andra (exempelvis den här, där man sägs rena kroppen genom fötterna (!)).


Möjligtvis sticker jag ut hakan här men tillsätter man järn i vatten så brukar det vanligtvis rosta. Synd bara att det kostar 350 kr/gång att bada fötterna i rostvatten. Verkar det vara för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

I vår brist på tålamod försöker vi ta genvägen även till hälsa. Hälsa kan vi bara få av att ändra vårt levnadsmönster. Det låter skittrist, men faktum är att jag anser att med lite postiiv förändring kan vi åstadkomma stora förändringar även på det personliga planet. I tillsynes små förändringar ligger enorma potential.

Att må bra handlar inte om att bara må bra i kroppen. Allt börjar inuti...


...MEN blir vi minst lika lurade av vårt västerländska medicin?
Däremot är jag minst lika skeptisk till vårt västerländska medicinska system. Här finns lika många bluffmakare som i den alternativmedicinska världen. Istället för att ta reda på orsakerna till symptomen behandlar man själva symptomen. En kortsiktig (och affärsmässig kan tänka?) lösning. Är du sur eller uppblåst mage? - köp vår medicin och ät den! Har du ont i huvudet? - knapra piller! Allt går ut på att sälja piller, salvor och nässpray för symptom som skulle kunna botas genom att ta reda på vad som kan ha orsakat dem. Tyvärr behandlas man dessutom ofta med biverkningar som följd.

Varje år dör flera hundra personer i Sverige till följd av medicinen. Konstigt nog verkar fler uppröra sig över den alternativa medicinens existens.

Kombinera det bästa av två världar
Jag tror på att kombinera det bästa av två världar. Visst måste vi ibland medicinera oss med kemiska preparat. Men ofta kan vi lösa "enklare symptom" på annat sätt. Framförallt genom att förändra vårt sätt att leva, äta, röra oss, vila och helt enkelt arbeta med vårt inre - hur vi bemöter motgångar/stress och andra negativa upplevelser.

...sist men inte minst tror jag på att använda sig av intuitionen i livet. Med vår intuition i vardagen kommer vi långt i vår resa mot att bli friskare, starkare och gladare.

Leverrening

Detox 2010 (höst): dag 7

Nu har det gått en vecka av min detox. Hade bara lättare känningar av "kolhydratskoma" igår tack och lov. Det går åt rätt håll med sockeravvänjningen men det kommer förmodligen ta några dagar till innan jag känner att jag tagit mig "över ån".


Imorse klev jag upp, drack ett glas vatten och gick sedan ut på en promenad. När jag kom tillbaka ca 1 timme senare gjorde jag en leverreningsdrink och la mig på soffan för en stunds vila.

Leverrening en bluff?
Leverreningskuren jag kör är skonsam och inte lika kraftfull som den man kör med Epsomsalt. Har faktiskt inte testat den så jag känner personligen inte till hur den funkar. Har dock läst om den. Du hittar länkar längre ner både för och "emot" leverreningskuren.

Har du någon erfarenhet av leverrening med epsomsalt? Skriv gärna en rad, jag är nyfiken på resultatet. Kände du någon skillnad efteråt?

Länkar om leverrening:

fredag 6 augusti 2010

Fokusera på vad du vill ha i ditt liv - inte vad du INTE vill ha

När jag hade gått in i väggen hade jag under lång tid levt med ett negativt tankemönster. Naturligtvis inte hela tiden, men det fanns en stor omedvetenhet om hur kraftfulla mina tankar och upplevelser egentligen var.

Jag hade ingen aning om hur jag såg ut inuti. Vad jag tänkte, kände och upplevde hade jag liksom aldrig reflekterat över. Det var mina känslor som bestämde hur jag mådde. Resultatet blev att jag var en slav för mina egna känslor. Om jag vaknade upp och kände mig nere en dag eller om jag råkade få tandkräm på tröjan satte det stämningen för hur hela dagen skulle bli. Blev jag sårad var det de sårade känslorna som fick föra talan (rekommenderas ej).

Jag levde likt en flipperspelskula där slumpen fick avgöra hur jag skulle må. Kanske för att jag själv skulle slippa ta ansvar för hur jag mådde.

Att oroa sig "i förväg" för att inte det dåliga ska inträffa
Oro är en rädsla och en typ av stress. Oro är också ett symptom på att något inte står rätt till. Jag var oroligt lagd och det var något som jag trodde kopplades till empati.
Jag oroade mig för det mesta. Såhär i efterhand kan jag se att jag oroade mig för att saker och ting INTE skulle slå in. Om jag skulle ut och resa kunde jag börja med att oroa mig över att jag skulle bli sjuk innan, följt av flygresan som skulle sluta i en krasch eller att jag sedan skulle bli rånad på plats.

Om du fokuserar på det negativa kommer din upplevelse att bli negativ
Att fokusera på det dåliga och hoppas att jag kommer att uppleva något bra. En ologisk kombination som det tog mig flera år att bli medveten om. Jag tror att vi alla ständigt måste arbeta med att välja bort det negativa i våra liv. Det är inget man lär sig en enda gång. Det är precis som kondition, vi måste träna mer än en gång för att få bra kondis. Det är något vi måste jobba på kontinuerligt.

Ett litet logiskt exempel:
Om jag ska gå över en isig väg. I vilket av fallen nedan är risken störst att jag kommer att halka?

Jag tänker följande tankar:

1) Nu faller jag, ånej vad dålig balans jag har, nu faller jag och jag kommer att bryta ett ben.
2) Jag har balans kommer att gå och stå stadigt.


Det jag upplever här och nu har betydelse
Det vi tänker, känner och upplever har betydelse. Våra tankar är kraftfulla verktyg i vår tjänst. Visst kan det vara läskigt när man tänker på alla negativa tankar och känslor man har. Men det jag brukar påminna mig själv om är att så länge jag kopplar på min medvetenhet om vad som försigår därinne har jag kontroll att förändra inte bara hur jag bemöter livet utan också livet självt.

Gregg Braden om att fokusera på det jag vill ha och inte tvärtom:


Blodsockernivå, välbefinnande och detox

Detox 2010 (höst): dag 6

Idag känner jag att min energinivå har höjts något. Jag känner att en gnista har tänts där inuti min energilösa och omotiverade kropp. Den där pirrande känslan av glädje har börjat bubbla i maggropen. Har haft ett par dagar med "kolhydratskoma", dvs varit trött och darrig av socker-abstinens.


Att motstå kortsiktig tillfredsställelse till förmån för långsiktig hälsa och energi
Igår kväll åt min sambo en TipTop glasstrut vilket resulterade i en hel del sötsug för min del. Jag blev informerad om att det fanns en glass i frysen om jag ville ha. Aj aj, det gjorde ont i slisktarmen vill jag lova! Men jag lyckades värja mig genom att göra en nötblandning på cashewnötter, solrosfrön, pumpafrön och torkade tranbär. Det var inte som att äta glass, men det funkade för att dämpa värsta sötsuget.


Det som gör mig kortsiktigt tillfresställd är negativt långsiktigt
Jag vet att jag förmodligen kommer känna av socker- och kolhydratssuget i några dagar till. Men för min del har det inte varit farligare än att jag haft känslan av lågt blodsocker så det har varit fullt möjligt att ta sig igenom.
I stunden då sockersuget slår till försöker jag påminna mig själv om att det som gör mig kortsiktigt tillfredsställd ofta är det som gör att jag mår dåligt långsiktigt.

Kan balansering av blodsockret öka vårt välbefinnande?
Visst ska man kunna avnjuta godsaker men det är när man inser att man inte njöt av den där kanelbullen utan istället kastar sig på nästa, det är då jag brukar se det som tid att ta "kolhydrats time-out". För då brukar jag vara inne i kolhydratskarusellen, duvet den där som innebär att jag äter för att stilla min kropps abstinens snarare än att verkligen njuta av den där godsaken. Jag äter för att jag är omedveten om att det är min kropp som styr mig, inte tvärtom. Det blir kvantitet istället för ett ögonblick av kvalitet.

Att balansera en uppblåst mage, rensa ut slaggprodukter - kan det göra en till en gladare människa?
För mig resulterar "kolhydratskarusellen" alltid i en mage som inte fungerar som den ska (uppblåst och trög). Matsmältningsapparaten funkar sämre vilket gör att jag samlar på mig slaggprodukter som i sin tur gör att tarmarna inte kan ta upp den näring de behöver. Det i sin tur gör att kroppen får allt mindre näringsämnen att arbeta med och vips är man trött, hängig och känner sig allmänt nere. Så funkar det för mig ialla fall.

I Ayurvedan (indisk medicin) är matsmältningen av hög vikt för vårt allmäntillstånd och vårt välbefinnande.

Det finns de (såg ett brittiskt program på tv, kan dock inte komma ihåg vad det hette) som hävdar att en kost som består av höga doser kolhydrater (och i synnerhet snabba kolhydrater) påverkar känslan av välbefinnande i en negativ riktning eftersom blodsockret hoppar upp och ner. Man riskerar att bli trött, lättirriterad eller till och med aggressiv av att äta för mycket snabba kolhydrater. Om detta stämmer låter jag vara osagt, men det jag märker är att mitt tålamod och mitt blodsocker har en koppling. :-)


Det viktigaste när man detoxar tycker jag är att komma i kontakt med sitt inre.
Om du inte har kontakt med ditt inre lever du i omedvetenhet om hur din kropp och hela ditt jag fungerar. Att koppla på sitt medvetande gör att du får kraft att välja den långsiktiga och hållbara vägen mot ett jag med mer kraft, hälsa och glädje.

Skickar över en stor famn med ljus och energi till dig som läst detta inlägg!

onsdag 4 augusti 2010

Att vänja sig av med socker

Detox 2010 (höst): dag 4

Idag är jag på dag 4 i min detox och känner att processen är igång. Har varit trött och lite skakis då och då under dagen.Gissar att det är kolhydratskoman som har slagit till. Normalt sett brukar kroppen sända ut "abstinenssignaler" efter några dagar då den börjar sakna socker och snabba kolhydrater. Det känns ungefär som när man har lågt blodsocker. Men efter några dagar har kroppen vant sig och slår om systemet.

Önskar er alla en skön kväll och natt!

tisdag 3 augusti 2010

Att stärka kropp och själ med detox

Detox 2010 (höst): dag 3

Varje år detoxar jag minst en gång. Det brukar normalt sett ske under januari månad men de senaste åren har jag även detoxat under någon av höstmånaderna.

30 dagars detox
Detox är för mig ett sätt att "starta om systemet" och få ordning på immunförsvar, energi och livslust. Idag är jag inne på dag 3 i min höst-detox. Jag kommer att köra i totalt 30 dagar. Normalt sett brukar jag köra detox i september men i år känner jag att jag akut behöver få ordning på kropp och själ. Känner mig allmänt trött, omotiverad och har under flera veckors tid haft ett envist förkylningsvirus.

Det kan tyckas som en stor uppoffring att avstå från alkohol, socker (bröd, pasta etc), kött och koffein i 30 dagar. Men det är faktiskt inte så farligt som man kanske kan tro. Dessutom känns alternativet, dvs att vara ständigt trött, hängig, småsjuk och deppig som en tyngre börda att bära.

Att detoxa är för mig en helhetsupplevelse som bör innefatta det inre likväl som kroppen.

Relaterade länkar:

Kärlek till er alla!

Att balansera upp en kropp med låg energi

Att börja jobba igen efter semestern kan kännas som en riktig uppförsbacke. För egen del känns det tyngre i år än det normalt sett brukar göra. Jag brukar känna mig nöjd och färdig med semestern. Men i år upplever jag uppstarten som mer trög än vanligt. Jag har dragits med ett förkylningsvirus i flera veckors tid och känner mig allmänt trött. All "semestermat" på röriga tider har gjort att min matsmältning inte funkar riktigt som den ska och jag känner mig lätt omotiverad och hängig.


Att lyssna på de signaler som kroppen ger en
Häromdagen bestämde jag mig för att lyssna på vad kroppen säger mig. För det är trots allt så att ovanstående symtom är signaler. Det är signaler som kroppen sänder mig och jag måste lyssna för att få ordning på systemet.



Symptom såsom matsmältningsproblem är konsekvenser av ett levnadsmönster
Först av allt måste jag acceptera läget. Det lönar sig inte att jaga vidare och tro att det blir bättre av att blunda. Men det är inte heller mer dramatiskt än att de obalanser som jag uppenbarligen bär på är konsekvenserna av ett levnadsmönster som inte funkade så bra för just mig.

När jag har accepterat läget är det dags att lokalisera vad det är som gör att jag inte mår riktigt bra. Jag brukar göra mig en översiktsbild av min mentala och fysiska status. Jag går tillbaka minst ett halvår i tiden eftersom jag tror att inte bara den allra senaste perioden har betydelse för mitt allmäntillstånd.



Att kommunicera med sitt inre för att få en objektiv bild av läget:
Det är så lätt att glömma bort allt man varit med om, bra eller dåliga saker. Att göra en inventering kan ibland ge en lite mer objektiv bild av orsakerna till varför man mår dåligt. Dessutom finns det knappast någon bättre person för att få ordning på dina obalanser än du själv.

Ta fram papper och penna och börja kommunicera med dig själv. Försök att ha en ärlig och icke-dömande attityd mot dig själv.


  • Hur har min stressnivå sett ut senaste halvåret?
    Har jag varit med om något utöver det vanliga? Tänk efter.
    Ex: Sjukdomar, dramatiska händelser i min närhet eller andra mer påfrestande situationer som kan bidra till att min energinivå är låg nu.

    Alla är med om skit i livet. Tyvärr ses ofta dåliga upplevelser eller stressiga perioder som misslyckanden. Men så är det naturligtvis inte. Det enda man kan se som ett misslyckande är att låta rädslan styra ens liv. Att våga se sig själv, sitt liv och sina upplevelser ut ett ärligt och icke-dömande perspektiv är det som får en att växa.


  • Vad är jag minst motiverad till just nu?
    Ex: Fysisk aktivitet, umgås med folk, specifika arbetsuppgifter på jobbet, hålla rent hemma etc.

    Det kan kännas jobbigt och nästan lite destruktivt att beskriva för sig själv vad det är som man minst av allt orkar med/har lust med just nu. Men jag har upptäckt att det ibland kan ligga helt andra orsaker bakom ens låga energi än man tidigare trott.

    Beskriv för dig själv:

    1. Specificera vad du är minst motiverad till
    2. Brukar den här aktiviteten normalt sett ge mig energi/få mig att må bra efteråt eller känner jag att detta är något som dränerar mig på energi?


  • Fokusera på vad som ger dig energi...
    Om du har gått igenom stegen ovan känner du nu till hur ditt senaste halvår har sett ut rent stress-/känslomässigt. Du har också specificerat vad det är som du har allra minst lust/ork att göra just nu. Du har också fått koll på om aktiviteterna du känner olust till är något som ger dig energi eller inte.

    För att balansera en låg energinivå måste man, inte helt ologiskt, tillsätta energi. Så, beskriv vad det är som brukar få dig att må riktigt bra. Vad ger dig energi? Punkta upp vilka aktiviteter som motiverar dig/gör dig glad. Framgångsanalysera vad det är som gör att du mår bra.

    Ex:
    Mat, sociala aktiviteter, fysiska aktiviteter, aktiviteter som stimulerar intellektet, andliga (eller avslappnande övningar om man hellre vill kalla det så), inspirerande personer, vad som får mig att skratta etc.


  • Summering:
    Vad kan jag konkret göra med start just nu för att balansera min låga energi och skapa mer livslust?

    Livet startar i varje ögonblick
    Faktum är att livet startar i varje ögonblick. Allt du har varit med om har en betydelse, men det är vad du gör här och nu som avgör åt vilket håll du färdas. Så, vad kan du göra här och nu, med start från detta ögonblick, för att må bättre?

    Det måste inte vara mer komplicerat än att öppna fönstret och låta frisk luft komma in i rummet...eller kanske bara sitta ner, lugnt och stilla och uppmärksamma alla de ting som du är tacksam för. Det handlar om att bryta en negativ spiral och skapa positiv energi.
    När vi skapar positiv energi sätts hjulen i rullning. Vi skapar ett momentum som sedan hjälper oss vidare framåt...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online