Från utbrändhet till livslust: februari 2011

lördag 26 februari 2011

Att bemöta det svåra i livet - att hantera rädslan, oron och ovissheten

Att skriva om det allra svåraste i livet känns simpelt på något vis. Det finns inte en lösning på alla situationer. Det finns inte ett svar för alla människor. Men det finns utrymme att reflektera och det gör jag idag.

När rädslan slår till i livet - att hantera rädslan
När man själv eller människor man tycker mycket om drabbas av tråkiga saker i livet är en naturlig reaktion att bli rädd. Livrädd rentav. Det är helt i sin ordning och något som vi alla har gemensamt. Att stå inför sårbarheten.

Ett sätt att hantera rädslan är att trycka undan den, att fly från den. Att försöka blunda sig igenom den här jobbiga perioden, att åka från punkt A till punkt B och titta bort. Det går förstås att göra så och det behöver i sig inte vara fel, men det är oerhört belastande och utmattande. Dessutom får vi väldigt lite med oss från resan.

Att samla kraft från sitt inre
Det finns inget universellt svar på hur en situation på bästa sätt ska bemötas. Vissa händelser i livet är så traumatiska att de vänder oss upp och ned. Vi blir desorienterade och får svårt att navigera.

Hur vi ska bemöta det svåra måste vi alla finna inom oss själva. Inom oss. Att våga titta på den där rädslan, ovissheten, sorgen eller oron. Att våga bemöta den, för den finns där. Den är verklig. Precis som luften vi andas, precis som livet självt. Precis som kärleken och lyckan. Rädslan finns där.

Att få rädslan att tappa kraft över oss genom att betrakta den, att lära oss av den
Enda sättet att få den att tappa kraft över oss är att acceptera den och betrakta den. Att våga känna den utan att springa iväg i tankarna och känslorna. Att känna och betrakta, precis som en målare som betraktar landskapet framför sig. Att lära sig förstå den, att beskriva den för sig själv genom att medvetet betrakta den.

"Om vi är villiga att sluta hoppas på att otrygghet och smärta kan utplånas, får vi mod att slappna av utan att ha fast mark att stå på. Det är första steget på vägen". Pema Chödrön, when things fall apart.


När allt rasar samman - innerliga råd för svåra stunder

Rädsla är en naturlig reaktion då man närmar sig sanningen. Så börjar Pema Chödröns bok "När allt rasar samman - innerliga råd för svåra stunder".

Det finns många sätt att bemöta livet och allt som ryms däri. Idag vill jag dela några rader om rädslan och oron som ibland slår till.

"Rädsla är en universell känsla, till och med minsta insekt känner den. Vi reagerar så inför risken att bli ensamma, inför döden eller inför att förlora vår fasta punkt i tillvaron. Om vi bestämmer oss för att stanna kvar i den rädsla vi erfar, blir vår upplevelse mycket levande. Saker och ting blir mycket klarare när det inte finns någonstans att fly.

Att bli familjär med rädslan och låta gamla föreställningar och ideal rasa samman
Vad det handlar om är att lära känna rädslan, att bli familjär med den och se den i vitögat - inte som ett sätt att lösa problem, utan för att omintetgöra våra gamla sätt att se, höra, lukta, smaka och tänka. Faktum är att när vi verkligen konfronterar vår rädsla kommer vi ständigt att bli allt ödmjukare.


I själva verket ger vi upp alla kontroll helt och hållet och låter våra föreställningar och ideal rasa samman.

Vanligtvis tänker vi oss att modiga människor inte känner rädsla, men sanningen är att de är intimt förtrogna med den".

söndag 20 februari 2011

När livet vänds uppochned och det där allvarliga är ett faktum

Ibland är det som om livet tar en total tvärsväng och skakar om en ordentligt. Det var några dagar sedan jag skrev och det beror på att jag drabbades av en sån där tvärsväng. Alla upplever vi dem då och då i livet. När allt vänds uppochned.

När det där allvarliga inträffar...eller är nära att inträffa
När något allvarligt inträffar i livet omvärderar vi vad som är viktigt och inte...och det ofta inom loppet av en hundradels sekund. När allt ställs på sin spets finns det inte utrymme för de där tillsynes viktiga problemen och måstena. Det som kanske upptagit månader av vår uppmärksamhet inser vi raskt inte är viktigt alls.

Det är som om vi ges möjligheten att betrakta vårt liv genom ett glasklart objektiv...och inse att det viktigaste vi har i livet är relationen till andra och oss själva.

Idag vill jag påminna mig själv om att jag kan behålla det där glasklara objektivet, om jag kopplar på medvetenheten och öppnar mig för livet här och nu.


söndag 13 februari 2011

Leder svårigheter i livet till en högre medvetandenivå/upplysning?

Pema Chodron är en enorm källa till inspiration. Varsågoda:



Att läka i livet - läkningsprocessen

Caroline Myss talar om läkning och vikten av att att klarsynt våga betrakta sig själv och sitt beteende. Att våga se de bristande sidorna vi har för att kunna gå vidare mot läkning.

Lyssna inåt - att låta själen (sitt inre) vägleda en i livet

Vi är alla utrustade med intuition och känsla för vad som är bra för oss. Men livet har också utrustat oss med en motpol till denna intuition och det är vårt ego. Vårt ego vill att vi ska agera kortsiktigt, mot kortsiktiga kickar, beteenden och handlingar. Men hur når man sitt inre? Hur kommer man i kontakt med sin inre kärna och det som i livet är rätt för mig?


Medvetenhet gör att vi kan komma i kontakt med vårt inre
Egot är en del av oss, precis som vårt inre/vår själ. Vi kan inte springa ifrån egot eller göra oss av med det. Men vi kan med medvetenhet lära oss att förstå vilken väg vi i djupet av oss själva känner är rätt for oss (snarare än att låta egot styra oss likt en autopilot). Med medvetenhet går vi mot att se klarare vad som gör oss till en bättre version av oss själva.


"The only real valuable thing is intuition.” Albert Einstein

Meditation och mindfulness kraftfulla verktyg
Med verktyg som mindfulness och meditation kan vi komma förbi det "tankebrus" som ibland tenderar att ta över och (ibland) styra in oss på fel väg. Allt vi behöver finns där, bara vi lära oss lyssna. Vi är alla utrustade med en fantastisk tillgång och det är vår själ (vårt inre jag eller vår intuition om man vill kalla det så). Den finns där hela tiden, allt vi behöver göra är att lyssna.
Lyssna, betrakta och förstå.

Intuition comes very close to clairvoyance; it appears to be the extrasensory perception of reality” Alexis Carrel


lördag 12 februari 2011

Orsaken till livskris och depression?

Måste dela med mig av en favorit i repris. Filosofen Alan Watts belyser ett av vår (västerlandets) tids största problem, nämligen känslan av tomhet. Alla upplever vi den ibland. 40-årskrisen är ett typexempel på den. När vi uppnått allt det där som man skulle uppnå...och ändå känner oss tomma inuti.

Balansera kropp och själ i naturen


Startade dagen med en långpromenad i solskenet. Sol, snö och reflektion. Om vi bara lägger märke till det inser vi att naturen finns i vår närhet hela tiden. Den finns där och den kan på något sätt hjälpa oss att minnas vilka vi är, innerst inne.

"I only went out for a walk and finally concluded to stay out till sundown, for going out, I found, was really going in" John Muir

Jag upplever det lite som att när jag lägger märke till naturen, om det så är en detalj, "connectar" jag med mitt inre. Vi är alla del av naturen. Vi påverkar den, vi lever med eller mot den (även om det är lite som att försöka trotsa tyngdlagen att försöka motarbeta naturen). Naturen är den kraft vi alla är del av.

torsdag 10 februari 2011

Att fylla på med livslust

Idag vill jag skriva om energi i sin kanske mest koncentrerade form, nämligen livslust. Duvet den där glädjen som är så stark att man inte kan annat än leva fullt ut. Men hur kan man fylla på med mer livslust när man känner sig nere och energilös? Vad har inspiration med livslust att göra?

Man är inte misslyckad för att man är deprimerad och energilös
Min uppfattning är att vi alla kan bli lyckligare människor om vi först och främst lär oss acceptera att livet innehåller bra och dåliga situationer och upplevelser. Man är inte misslyckad för att man råkat ut för något jobbigt eller känner sig nere och energilös. Livet innehåller både ljus och mörker. Livet är både och. Allt existerar, samtidigt.

Det finns inga misslyckanden, bara erfarenheter och hur vi väljer att bemöta dem.


Att fly från det jobbiga i livet skapar lidande
Att försöka fly från det jobbiga och det vi är rädda för i livet skapar lidande. Att våga bemöta livet såsom det är (fastän det ibland känns läskigt) skapar en större glädje i längden. Att våga leva med öppna ögon är att förstå att en människa i sorg kan uppleva glädje och tvärtom.
Livslust är den glädje och kärlek som strömmar genom oss när vi accepterar livet såsom det är samtidigt som vi tillåter oss själva att släppa allt...vi kan ju ändå inte kontrollera livet!

När du upplever inspiration upplever du livslust!
Jag skulle vilja säga att inspiration är en typ av livslust. Bland det mest stimulerande är att "utsätta sig själv" för något eller någon man tycker är inspirerande. Allt vi behöver göra är att öppna oss, medvetet öppna oss.

Tänk efter, vad är det som får dig att känna dig som om du hade glädje-champagne bubblades på insidan? Vad gör dig barnsligt förtjust och glad?

Livslust är av samma energi som gör att vår kreativitet blommar.

Don't cry because it's over. Smile because it happened.”

tisdag 8 februari 2011

Meditation läker stress - forskningsresultat presenterade igår

Igår lyssnade jag på Vetenskapens värld i P1. Där berättade man om en ny forskningsrapport som bevisar att meditation har positiva effekter på hjärnan och dess struktur. Efter 8 veckors meditation kunde man se att hjärnan förändrats positivt.

"Den mest spännande tolkningen är att antalet nervceller ökar, men det kan också bli tätare synapser, förbindelser mellan enskilda nervceller. Men skulle det vara celltillväxt sker det här överraskande fort" säger Jörgen Borg, professor vid Karolinska institutet.

Läs mer och lyssna på programmet här

Detta är förmodligen ingen nyhet för alla som mediterat ett tag. Men jag välkomnar onekligen forskningsresultat som detta eftersom vi i vår vetenskapliga värld ofta kräver just forskningsresultat för att folk ska våga prova på.

Relaterade artiklar om meditation:

måndag 7 februari 2011

Små förändringar ger stora resultat - och frihet!

Ofta stannar vi vid tanken av en förändring med rädsla för att det ska innebära uppoffringar. Uppoffringar som vi inte klarar av eftersom vi har så lite energi just nu.

Vad vi missar är den uppoffring det innebär att inte leva fullt ut. Att blott existera.

Ibland är det lätt att glömma att små förändringar i vardagen ger stora resultat. Med små justeringar kan vi må bättre, få mer energi och glädjas mer.

  • Lär dig se vad i vardagen som stjäl din energi
    Identifiera vilka situationer, umgänge, upplevelser som gör att du blir utmattad, trött och uttråkad.
    Allt kan vi inte strunta i men det finns ofta saker som vi inte ens reflekterar över. Ett exempel är att man kanske säger ja till saker och personer som man egentligen inte har lust med...kanske för att man inte har reflekterat över vad det egentligen är som gör att man blir glad och energisk.

  • Lär dig se vad i vardagen du får glädje och energi av
    Det är lätt att välja bort vännerna, måleriet, gitarren eller promenaden för att det regnar...eller snöar...eller? Livet är här och nu. Vad är det som får dig att vänta på att göra de där sakerna som du egentligen älskar och drömmer om? Börja med små saker i vardagen. Fundera över hur du innerst inne är när du är ditt bästa jag.

Börja lev den du är!

söndag 6 februari 2011

Att använda en detox som omstart

Söndag.

Det har nu gått ett par dagar sedan jag avslutade min detox 2011. Man kan då fråga sig hur livet efter ser ut? Lever jag med handen i godispåsen?

Så avslutade (firade) jag min detox
Nja...jag tog mig förvisso tiden att omsorgsfullt välja ut en restaurang för att avnjuta en fantastisk middag i fredags. Riktigt god mat och goda viner...och kaffe! Det är viktigt att njuta av att ha uppnått ett mål, vad det än är. Vi behöver helt enkelt påminna oss själva om att stanna upp och klappa oss själva på axeln när vi lyckas!

Att rensa kroppen gör det lättare att må bättre - och hålla igång systemet!
Jag ska försöka använda mig av det momentum som man får av en detox. Kroppen är inte kemiskt beroende av socker och kaffe och annat. Det gör det lättare att hålla igång den energi och den läkning som kroppen satt igång.


Jag tänker mig att jag ska äta/leva 85% enligt detoxens principer. Det innebär att jag äter rent 6 dagar i veckan.

Jag har några extrakilon som jag gärna vill bli av med. Men det viktigaste av allt är att bibehålla balans, energi och livslust. Jag blir helt enkelt bättre på att leva när jag tar hand om mig.

Har du tips på vad som gör dig mer balanserad både inuti och utanpå?

lördag 5 februari 2011

Mindfulness och vetenskap

Resultat av 35 dagars detox 2011!

Detox 2011, dag 35 (av 35).

Igår var sista dagen på min detox. Hur ser resultatet ut då? Funkar detox?

Sammanfattning av min detox
Varje januari detoxar jag i ca en månad. Under denna månad drar jag ner helt på socker, vetemjöl (pasta, bröd etc.), ris, kaffe, alkohol och kött. Detta för att reducera intaget av gifter och på så vis underlätta för kroppen att bli av med lagrade slaggprodukter och gifter. Istället äter jag näringsrik mat och helst ekologiskt odlad/framställd sådan. Jag tror inte på dyra "detox-mirakelkurer" som man kan köpa på hälsokosten. Allt man behöver för detox kan man köpa i en matvaruaffär.


Starta om kropp och själ!
Första två veckorna då kroppen ställer om systemet ser jag till att vila mycket. Men när kroppen ställt om och jag känner mig mer balanserad drar jag igång med träning och promenader. Detox är ett sätt att starta om kroppen och om man så vill, livet. Det är lika mycket en känslomässig och själslig upplevelse. Många känslor kan komma upp till ytan och det är tydligt att kropp och själ hänger samman (läs gärna "Grundprinciper för detox").

Vilket resultat fick jag av en månads detox?

  • Energi
    Det kostar energi att processa gifter och slaggprodukter. Det märks tydligt att kroppen läker och balanseras när den fått utrymme att "vila" från gifter. Jag är definitivt en piggare och gladare person.


  • Viktnedgång
    Ja, man går ner i vikt när man detoxar. Helt klart. Tyvärr har vågen pajat så jag vet inte exakt hur mycket jag gått ner. Men det är nog samma resultat som tidigare år, ca 5 kilo.


  • Mag- och tarmfunktion
    Under julhelgen var jag tvungen att åka in till doktorn med krånglande mage.
    Redan ett par veckor in i detoxen fungerade magen toppenbra.

  • Bättre hy
    När magen fungerar kan den göra sig av med de slaggprodukter och gifter som processas i kroppen. Det ger ett renare blod som i sin tur också påverkar hyn positivt. En mer näringsrik mat ger dessutom hyn både lyster och färg.

  • Inre lugn & livslust
    Det blir tydligare att detox är en själslig (andlig) upplevelse. Jag upplever mig bli mer närvarande i nuet. Jag känner mig mer balanserad och lugn inuti. Som om jag kommit i kontakt med min själ.

  • En kick!
    Självklart ger en detox en enorm kick i sig. Det är häftigt att känna att man inte kontrolleras av kemiska substanser, att ta kontrollen och styra skeppet i en läkande och mer positiv riktning. Det gäller att komma ihåg att det inte är ett misslyckande om man råkar "trilla dit" och falla för frestelsen någon gång under detoxen.




Relaterade artiklar:

onsdag 2 februari 2011

Mindre stress, oro, ångest och rädsla med mindfulness

Mindfulness har blivit ett ord som allt oftare nämns runtomkring oss. Men vad handlar det egentligen om? ...och hur kan jag må bättre med mindfulness? Hur kommer man igång?

Medvetenhet är ett sinne som kan läka stress
Vi är alla utrustade med ett extra sinne: medvetenhet. Men ivägen för denna medvetenhet kommer ofta känslor och tankar som vi liksom fastnar i och ibland går helt upp i. Det kan handla om allt från en situation där man inte lägger märke till vad som sägs på det där mötet (känner du igen dig, dagdrömmandes om annat?) till stresspåslag, ångest- och panikattacker.

Är du en slav för dina egna känslor?
Man kan se det lite som att känslan eller tanken tar oss i hand och vi följer blint med...som en slav. Medvetenhet är det sinne som kan bryta detta mönster. Detta eftersom den gör oss medvetna både om hur våra känslor, tankar och hur situationen ser ut...något som vi inte gör när "autopiloten" går på och känslorna tar över.

Börja ett medvetet liv här och nu
Med medvetenhet kan man lära sig förstå sig själv, situationen och miljön omkring utifrån, samtidigt som man betraktar, accepterar och börjar skapa en dialog med sig själv. Ett sätt att börja är att lägga märke till alla känslor, tankar och upplevelser som våra sinnen för till oss. Smak, doft, känsel, syn, hörsel. Koppla på medvetenheten och betraka liksom på håll hur doft, känsel, smak, syn, hörsel, tankar och känslor skapar en upplevelse av här och nu. Acceptera känslor och tankar precis såsom de är. Betrakta, acceptera och förstå.

You cannot solve a problem with the same mind that created it.” ~ Albert Einstein



“Amidst the worldly comings and goings, observe how endings become beginnings.” ~ Tao Te Ching

Artiklar om mindfulness:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online