Från utbrändhet till livslust: 2013

tisdag 19 november 2013

TV4 Nyhetsmorgon om stress, utmattning och utbrändhet

Nästan 40 000 svenskar sjukskrevs under förra året för utmattning/utbrändhet. Utbrändhet är ett stort problem och skapar ett enormt lidande för väldigt många. Det är ett problem som väntas öka enligt Försäkringskassan. Ändå är satsningen på terapi i det närmaste obefintlig inom landstingen. Ett vanligt sätt för sjukvården är att försöka bota utbrändheten med antidepressiv medicin. 

TV4 Nyhetsmorgon i morse om stress, utmattning och utbrändhet



Doktor Mikael Sandström diskuterar denna morgon ämnet utbrändhet på TV Nyhetsmorgon. Han diskuterar även antidepressiv medicin i samband med utbrändhet och varför det inte alltid är en bra lösning. 



Relaterade artiklar

Årets julklapp råsaftcentrifugen - en kompis vid läkning av stress


Stress dränerar kroppen på näringsämnen. Ett bra sätt att hjälpa kroppen att återställa mineraler, vitaminer och PH-balans är att juica. 

Näringsbrist och utbrändhet hänger ihop
Visst kan man även
göra juice i mixern.
Näringsbrist går hand i hand med utbrändhet. Den som pressat sig själv hårt har levt med höga nivåer av stresshormoner, många gånger under lång tid. Höga nivåer av stresshormon tröttar inte bara ut binjurarna (som producerar stresshormoner som i sin tur är enormt viktiga för många processer i kroppen) utan dränerar även kroppens näringsdepåer. En kropp som går på högvar behöver byggstenar för att fungera, byggstenar som hämtas från kroppens depåer. 

Stress dränerar kroppens näringdepåer
En anledning till att kroppens depåer används är att stresspåslag gör att blodet förflyttas ut i musklerna och lämnar flera av kroppens processer, därav matsmältningen en av dem. Det är därför många som stressar har problem med magen. En stressad mage kan inte ta upp de näringsämnen som kroppen behöver och det leder till näringsbrist. Näringsbrist är i sin tur en stress på kroppen. Det kanske inte är så konstigt att brist på flera näringsämnen liknar många symptom som är relaterat till utbrändhet.

Citron, ingefära och en gnutta chayennepeppar.
Antiinflammatoriskt och utrensande.


För mig har råsaftcentrifugen blivit en kompis i vardagen. Det sägs att det tar mindre än 15 minuter för näringsämnen i juicen att nå kroppens celler. 

Juice som läker och tankar kroppen med näring
Ingredienser till LGB
(Lemon ginger blast)
Det allra bästa är att göra enkla juicer och känna efter hur de känns i kroppen. Min favorit är Lemon ginger blast (recept här) som har ingredienser som fungerar antiinflammatoriskt, syresättande och utrensande för kroppen. För mer energi kan är kombinationen morötter, rödbeta, äpple, ingefära och citron en av favoriterna. En trött och försurad kropp behöver mycket grönsaker, gärna mörkgröna bladgrönsaker, som syresätter och återställer PH-balansen. Men se upp för goitrogener som broccoli, alla kålsorter osv om du har problem med underproducerande sköldkörtel. 

Drick juicen på tom mage (minst 2 timmar efter senaste måltid) för bästa effekt. Det är generellt sett bättre att vänta med att äta och dricka fruktjuicer ett par timmar efter man ätit en måltid. Detta för att undvika den jäsningseffekt som frukt i kombination med protein tenderar att ha.




fredag 1 november 2013

Blodtransfusion - ladda blodet med rödbetor

Det sägs att det bara tar 15 minuter för den här
juicen att nå ut till cellerna i kroppen.

Har du glömt bort ditt blod? Ägna dig lite uppmärksamhet att påminna dig själv om blodets funktioner. Speciellt om du lider av trötthet, dåligt immunförsvar, blodbrist eller acne.

Blodet, en viktig komponent i vårt immunförsvar
Blodet tar upp det syre vi andas och fraktar ut det till kroppens vävnader. Genom blodet fraktars också näring ut till cellerna. Blodet transporterar även ut cellernas "skräp". Skräp som hamnar i levern eller njurarna för vidare hantering. Det man sällan pratar om är att blodets funktioner är en viktig del av vårt immunförsvar. Universitetet i Southampton har hittat vetenskapliga bevis för att de inflammationsmarkörer som finns i blodet hänger ihop med kosten. Ett ökat intag frukt och grönsaker har anti-inflammatoriska egenskaper på kroppen. Inte helt chockerande precis, men vi lever ju i en värld där allt måste bevisas vetenskapligt för att vi ska tro att det fungerar.

Det sägs att det bara tar 15 minuter för en färsk grönsaks- och fruktjuice att nå ut till cellerna. Det kallar jag fast-food! 

En bra kompis för den som vill bygga upp,
rena och öka energin i blodet. 

Blodbrist? Boosta blodet med rödbetsjuice
Rödbeta bygger upp och hjälper kroppen att rena blodet. De antioxidanter som du hittar i rödbetor tar hand om fria radikaler som kan orsaka cellskador. Rödbeta hjälper kroppen att rensa tarmarna, levern och gallbåsan från de toxiner som filtreras/lagras där. 


Näringsinnehållet i rödbetor stimulerar även bildning av röda blodkroppar och syreupptagningen vilket gör kroppen piggare och mer uthållig. I en artikel jag läste nyligen om forskning som gjorts på universitetet i Exeter visade sig rödbetor öka den fysiska uthålligheten med 16%. Det verkar som om rödbetor ökar blodcirkulationen så att mer blod tar sig in i trötta muskler.



Recept på rödbetsjuice

  • 1 rödbeta
  • 1 bit ingefära
  • 1 apelsin
  • 1 blodgrape
  • 4 morötter
Kör alltsammans i råsaftcentrifugen. Juicen blir fyllig och väldigt god!








Podcast-tips om Ayurveda

Podcast i höstrusket.
Lyssna gärna in Innerstrengthblog.com podcasts där Petra Axlund Stegman intervjuar Eva Forsberg Schinkler om Ayurveda. Eva delar med sig av några enkla tips och grundprinciperna för det Ayurvediska medicinska systemet. 

Artiklar om Ayurveda här på bloggen hittar du här.

torsdag 31 oktober 2013

Syrade grönsaker för läkning av mage och tarm

Mjölksyrade grönsaker, snart laddade med probiotiska
bakterier som gör susen för immunförsvaret.
En av de uråldriga sätten att konservera grönsaker på är att mjölksyra dem. I syrningsprocessen bildas probiotiska bakterier som är vrålbra för mage och tarm. Det är dessutom väldigt enkelt. Jag har precis gjort min första batch (med recept här) med syrade morötter, rödbetor och palsternackor. Istället för socker använde jag mig av ett rivet (ekologiskt) äpple.

Probiotiska bakterier läker mage och tarm
80% av kroppens immunförsvar sitter i magen. Har man problem med sitt immunförsvar och ofta blir sjuk, har näringsbrist eller rent av lider av en autoimmun sjukdom (det egna immunförsvaret attackerar kroppen) kan det vara klokt att se till att man får i sig probiotiska bakterier. Levande mjölksyrebakterier stimulerar nämligen de vätskor och enzymer som är viktiga för matsmältningen. Det i sin tur hjälper kroppen att ta upp näringen bättre och samtidigt göra sig av med skadliga ämnen.

Såhär gör du dina enkelt dina egna syrade grönsaker
 

Video om autoimmuna sjukdomar och kopplingen till magen
Ny forskning visar att autoimmuna sjukdomar har en koppling till läckande tarm. Läckande tarm innebär att tarmväggen, alltså inuti kroppen, släpper igenom inte bara de goda näringsämnen som cellerna behöver för att fungera utan även ämnen som borde passera ut. Probiotiska bakterier är en komponent som kan hjälpa tarmen att fungera optimalt.

söndag 27 oktober 2013

Förändring är konstant



En av de få sakerna i livet vi kan vara säkra på är förändring. Allt från årstider, mode, vetenskap, aktiekurser till marken vi går på. Vi människor är inget undantag. Vi förändras fysiskt, mentalt och själsligt/andligt. Ända ner på cellnivå sker förändring. Våra åsikter förändras eller stärks ytterligare. 

Frågan är HUR jag förändras? Är jag medveten om vem jag är och vem jag är på väg att bli? Hurdan/vem vill jag vara?

torsdag 24 oktober 2013

Det krävs mod att våga lyssna till sig själv


När man befinner sig på botten av livet. I mörker och i uppgivenhet. Det är då det är naturligt att vilja springa. Springa bort från allt. Gömma sig bakom något, framför något, i något, med något. Bedöva sig själv eller redigera bort stunden som finns här och nu. Men det finns inga värktabletter som tar bort det obehag och den smärta vi kan känna i livet.

Men det är ju inte mitt fel!
Jag kan söka efter en orsak eller lösning utanför mig själv. Och ibland är det helt rätt att göra så. Ibland är det inte jag som är problemet helt enkelt.
Men många gånger motverkar jag mitt eget syfte och gör mig själv en otjänst genom att skjuta orsaken till problemet bort från mig. Det krävs mod att våga vara rädd. Ibland är det just det där modet vi måste plocka fram för att våga se oss själva precis som vi är. 


Egentligen handlar det ju faktiskt inte om att vi ska piska upp oss själva över våra fel och brister. Det är precis tvärtom; att börja vara lite snällare mot oss själva (det brukar även leda till att vi är snällare mot vår omgivning).

Att öppna upp för förändring kräver mod
Att bemöta det som finns i rädslan, det som finns i det obehagliga och obekväma. Att agera utanför mina sårade känslor och mer i kontakt med mitt inre jag, min intuition eller min medvetenhet (vad du än väljer att kalla det). Det är där, i ögonblicket jag börjar våga lyssna. Det är då jag öppnar upp för förändring. 


“The most difficult times for many of us are the ones we give ourselves.” "Fear is a natural reaction when moving closer to the truth"
- Pema Chödrön

torsdag 10 oktober 2013

Att våga göra tvärtemot



Det finns många sätt att göra saker och ting på. Det är lätt att glömma bort det när man står öga mot öga med ett problem. Speciellt om problemet bara sägs ha en enda lösning enligt experter på området.

När det inte känns riktigt rätt i maggropen Men om den där "lösningen" inte känns bra i maggropen. Om det så bara är en nyans av tvivel inom dig. Strunta inte i det din intuition försöker säga dig. Det kan vara viktig information kring hur du ska komma att agera. Våga lyssna på vad du själv har att säga om saken. Oavsett hur "fel" andra tycker att det är.
Människan må ha trampat omkring på månen, färdats under vattnet och funnit Higgs-partikeln. Men det finns många områden mänskligheten inte varit i närheten av att sätta sin fot på. Ändå finns det många "sanningar" vi lever efter, inte minst när det handlar om vår hälsa och vårt välbefinnande.


Ibland är det läge att ändra åsikt
Lyssna gärna in vad andra har att säga. Och lyssna inte bara på dem som bekräftar dina åsikter/tankar. Ta in, reflektera och känn efter. Ibland är det läge att ändra åsikt och uppfattning. Om vi envist håller kvar vid gamla föreställningar begränsar vi oss själva. Men ibland bekräftas och stärks våra tidigare tankar/åsikter ytterligare. 

Vi föds inte med åsikter/ståndpunkter som ska vara resten av livet. Det är inte starkt att envist hålla kvar vid gamla föreställningar som inte gör en gott. Riktig styrka är att våga förändra sig.

Handlar det om ditt liv, din hälsa och din lycka är det du, och ingen annan, som ska styra skutan i den riktning som känns bäst. Våga ha tillit till det.





torsdag 26 september 2013

fredag 20 september 2013

Varför ska man välja ekologisk mat?

...och vilken mat ska man prioritera först som konsument? 

Blir vi trötta, deprimerade och sjuka av besprutningsmedel?
O-ekologisk mat är det egentligen ingen som vet hur den påverkar våra kroppar. Ett äpple till exempel besprutas 10 gånger innan skörd. Det vi äter hamnar i våra kroppar där vissa ämnen lagras och stannar kvar. Det är kanske inte så konstigt att vi inte vet exakt hur besprutningsmedel påverkar oss. Det finns helt enkelt för många giftiga ämnen (dessutom finns det troligen inte särskilt stor ekonomisk vinst i att forska på besprutningsmedel). Jag läste någonstans att det finns över 25 000 gifter som är artificiellt framställda av människan. Gifter som vi utsätts för varje dag.

Ju fler av dessa gifter vi kan undvika, desto mindre belastning på vår lever, njurar, sköldkörtel, blod, osv.  


Men det är ju så dyrt?
Om fler väljer ekologiskt kommer efterfrågan att påverka livsmedelsindustrin och priserna i en positiv riktning. För just nu är det hopplöst mycket dyrare att välja vissa livsmedel. Det ska inte vara en klassfråga att kunna ge sina barn giftfri mat. 



onsdag 4 september 2013

Gör ditt eget detoxte!

Gör ditt eget detoxte. Vitlök, citrongräs,
ingefära, grönt te, vatten. 

Det finns mängder med dyra detox-téer att välja på i hälsokostaffärerna. Men det går lika bra att göra sitt eget. Här kommer ett recept på ett te som jag brukar göra när jag detoxar. Det kommer ursprungligen från Vietnam. Jag fick av en vän som bott där under flera år. 

Ingredienser
3 vitlöksklyftor
1 stjälk citrongräs
1 bit ingefära
3 msk grönt te
Vatten

Gör såhär
Pressa ner vitlöksklyftorna i en kastrull. Strimla citrongräset och ingefäran. Lägg i téet och vattnet. Låt puttra i 5-10 minuter. Sila vätskan.

Vid servering
Häll i vätskan så att det täcker ca 2 cm från botten. Häll sedan på hett vatten. Drick under dagen. Drick gärna även varmt vatten under dagen. 


Gör-det-själv-te för den som
detoxar.

tisdag 3 september 2013

"Grön" smoothie för energi

Näring som hjälper kroppen att bygga
energi och rensa ut gammalt slagg.
Det finns miljoner olika varianter av näringsrika och goda smoothies. Sätt igång och experimentera. Den här smoothien åt jag till frukost imorse...

Ingredienser
Näring som går rakt ut i kroppen.
1 näve bladpersilja
1-2 cm ingefära
1 banan
1/2 persika

ca 1 dl blåbär
ca 1 dl hallon
0,5 dl bärblandning (gojibär, björnbär etc. Jag använde ICA's bärblandning).
1,5 msk krossade linfrön
2 msk solrosfrön
Lite vatten
1 msk olivolja
Gärna 1 msk vetegränspulver, chlorella etc. 


Kör alltsammans i mixern. "Ät" gärna till frukost.


lördag 31 augusti 2013

Yoga och meditation förändrar och föryngrar hjärnan

Lyssna gärna på den här intressanta föreläsningen om meditationens påverkan på hjärnans struktur.

fredag 30 augusti 2013

Dagens juice

Grön juice, fullproppad med näring.
Ingredienser (2 port)
1/4 isbergssallad
1 citron

1 bit ingefära
1/2 gurka
1 äpple
2 nävar spenat
2 tsk mighty greens
1 msk olivolja

Gör såhär
Kör alltsammans i råsaftcentrifugen. Tillsätt lite vatten och häll upp i ett glas. Tillsätt sedan mighty greens, chlorella, vetegräs eller annat om du har hemma. Annars går det bra att köra utan.
Men häll gärna i en skvätt olivolja då det hjälper kroppen att ta upp näringsämnena bättre.


Drick gärna till frukost på morgonen eller efter promenad/träningspass. På så sätt har kroppen större förutsättningar för att ta upp näringen. Om du har psylliumfröskal hemma kan du ta dem innan med lite vatten (häll upp ca 1-2 msk psylliumfröskal med 1 dl vatten).



måndag 26 augusti 2013

Mindfulness - lösningen på allt?

Finns det risk att den som utövar mindfulness
ombeds acceptera sin situation utan att
göra något åt den?

Mindfulness är ordet på mångas läppar. Det sägs stärka immunförsvaret, göra dig mer produktiv som medarbetare och dessutom mer harmoniskt och motståndskraftig mot stress. Men är Mindfulness verkligen lösningen på allt? Är det inte bara ett modeord som snart dör ut?

"Kropp och själ" i P1
I sommar har jag lyssnat in många podcasts och radioprogram. För dig som har lite tid över för podcasts kan jag rekommendera "Kropp och själ" i P1 som 9 juli tog upp ämnet "Mindfulness - lösningen på allt?". Även om jag själv anser att medveten närvaro är en viktig del i läkning av bla stress (vad gör vi utan självinsikt?) så är det enormt viktigt att diskutera vad mindfulness är och inte är.

Mindfulness - ett modeord eller verklig metod?
Mindfulness har blivit lite av en kassako och marknadsförs på mängder av olika sätt. Det finns mindfulness för gravida, föräldrar, cancersjuka och överviktiga. Listan kan göras lång. 
I programmet granskas den kunskap som finns och hur olika företag och människor väljer att använda sig av mindfulness. Man diskuterar även forskning som gjorts på effekterna vid utövning av medveten närvaro.

Finns det risk för att den som utövar mindfulness ombeds acceptera sin situation?
Medveten närvaro är inte en metod. Det är ett förhållningssätt. Att utöva mindfulness är inte detsamma som att glatt betrakta och stagnerat rycka på axlarna åt allt elände som inträffar. Det handlar inte om att inte göra något åt sin situation. Det handlar snarare om att få insikt och medvetenhet om vad jag kan göra något åt och, lika viktigt, vad jag inte har makt att förändra. Men lika ofta handlar det om att öva upp förmågan att uppleva det som sker, när det sker. 

Att äta ett russin jävligt sakta...
Precis som yoga förminskats till enbart en fysisk träningsform och periodisk fasta ett sätt att gå ner i vikt har även Mindfulness i vissa sammanhang blivit en teknik för att äta ett russin väldigt sakta. Jag raljerar förstås. Men faktum är att vårt västerländska synsätt inte gärna förenklar nya synsätt. Vår tro är vetenskapen och forskningsresultaten vår bibel. 

Vetenskapliga bevis är förstås betryggande och bra (vetenskapliga studier välkomnas). Men problemet med medveten närvaro är att det inte kan tas i tablettform och det i sin tur försvårar de nuvarande vetenskapliga metoderna*...även om det redan nu faktiskt finns mängder med studier som stärker meditationens mätbara effekter. 

* Normalt sett brukar en medicinskt vetenskaplig studie gå till så att två fokusgrupper ställs mot varandra. Ena gruppen äter ett läkemedel medan den andra äter ett verkningslöst piller (sockerpiller). Mätningar görs fysiskt och i intervjuform, något som mynnar ut i ett resultat.
Det är naturligtvis omöjligt att få ena fokusgruppen att utöva medveten närvaro utan dess vetskap. Däremot har det gjorts mängder med studier där man fysiskt mäter aktiviteten i hjärnan, hormonstyrda system, blodtryck etc.

torsdag 18 juli 2013

Är det stressen som gör att man går in i väggen?


Den frågan fick jag i gårdagens Inner Strength podcast (lyssna här) med Petra Axlund Stegman. 

Är det stressen jag ska hålla mig borta ifrån?
Stress är ett begrepp som är centralt när man diskuterar utmattning och utbrändhet. Det har blivit lite av ett monster som jagar oss genom vardagen. Alla ska vi hålla oss undan stress. Undvika att drabbas av stress. Samtidigt som tempot tycks skruvas upp överallt i samhället. Hur går det ihop? Och är det verkligen stressen som är farlig?

Visst är det ju så att en människa som levt i hög stress under en längre tid riskerar att drabbas av utmattning eller utbrändhet. Men det är inte stressen i sig som gör att vi bränner ut oss. Det är avsaknaden av återhämtning. Att skapa utrymme för återhämtning i vardagen, varje dag, är en viktig pusselbit. Men att bli medveten om vad det är som gör mig stressad är viktigt för att skapa ett mer hållbart sätt att leva. 

onsdag 17 juli 2013

Lyssna in veckans podcast från din hängmatta!

Petra Axlund Stegman
intervjuar mig i veckans
podcast på
innerstrengthblog.com/podcast
Den här veckan medverkar jag i Inner Strength podcast, som denna gång handlar om utbrändhet och livslust. 

Lyssna in podcasten direkt på Petras blog på innerstrengthblog.com eller ladda ner via iTunes direkt till din iphone eller ipad. 


måndag 15 juli 2013

Grönsaksjuice för högre energi och läkning

Morot rensar levern och gör
ögonen klarare.
En av de videobloggar som jag brukar följa regelbundet är "Life regenerator" på Youtube. Dan MacDonald som Vloggaren heter bjuder på både kunskap, egna reflektioner och konkreta recept.

Video: Juice recipe for natural and sustained energy
Ingredienser: Morot, äpple, rödbeta, ingefära.




lördag 13 juli 2013

Ladda och skydda kroppen med bär!


Blåbär - ett riktigt dunderbär. Bra för
blodcirkulationen, inflammationer, reglering av
blodsocker (bra vid diabetes), urinvägsinfektion,
och mycket mer.
Det är säsong för bär och den som inte själv kan ta sig ut i naturen och plocka sina egna bär kan köpa färskt i butiken (förhoppningsvis till ok priser).
Fördelen med sommarens bär är att de oftast är närodlade och får chansen att mogna i solen, på den plats där de vuxit, närapå fram till de levereras (eller plockas rakt in i munnen).  Det gör att näringsämnen bevaras bättre.


Jordgubbar innehåller massor med
C-vitamin, folsyra och ellagsyra
som sägs skydda mot cancer.

Även smultron innehåller ellagsyra som sägs
vara bra mot cancer.

fredag 12 juli 2013

Fysisk aktivitet och bra sömnkvalitet - hänger det ihop?


Att använda kroppen ute i friska luften
kan ge bättre kvalitet på sömnen.

Jobba med kroppen för bättre sömn
Ibland är klassiskt kroppsarbete, ute i friska luften, det allra bästa sättet att komma ner i varv. Att jobba igenom muskler och svettas ut slaggprodukter. Men framförallt att bli riktigt trött efteråt. 
Men den som har en stressad och orolig kropp bör vara försiktig med aktiviteter som har hög intensitet.
Att vara försiktig med fysisk aktivitet när man är stressad?
Kroppen känner inte av någon (kemisk) skillnad på om jag stressar på kontoret eller pressar mig själv till det yttersta på gymet/i trädgården. Om jag har höga nivåer av stresshormoner (kortisol och adrenalin) i kroppen är det klokt att vara extra försiktig.
Då är det bättre att ta en lugn promenad eller annan aktivitet som hjälper kroppen att försiktigt kanalisera och balansera kroppen och sinnet.

torsdag 11 juli 2013

Att utforska meditation på olika platser


Dagens plats för meditation.

Aktiv meditation eller meditation i naturen? 
Meditation kan utföras på många olika sätt och i många olika former. En meditation måste inte nödvändigtvis utföras i ett mörkt och stilla rum eller ens i ensamhet.
En aktiv meditation utförs i rörelse eller i en miljö som är aktiv. Ett exempel är en promenad. Eller i bussen, mitt bland andra människor.
Har man möjlighet att utforska hur det är att meditera på olika sätt och i olika miljöer så kan det addera något till ens upplevelse. Hur känns det att meditera i skog och mark, vid en strand, utsiktsplats, promenadstråk eller mitt i stan eller mitt i stan?

Den bästa meditationen är den meditation jag utför med kontinuitet. Om jag lär mig hitta flera olika sätt att meditera på, i olika miljöer, har jag hittat lika många platser för att komma till insikt, balans och läkning.



Feelings come and go like clouds in a windy sky. Conscious breathing is my anchor.” 
― Thich Nhat HanhStepping into Freedom: Rules of Monastic Practice for Novices

onsdag 10 juli 2013

Spelar miljön vi vistas i någon roll?


"Look deep into nature, and then you will
understand everything better
."
Albert Einstein

Du som följer bloggen vet att jag tillbringar 3 månader i sommar långt från storstadsstressen. Jag bloggar från en skärgårdsö i Norrbotten. Med skogen och en liten havsvik utanför mitt fönster kan jag inte låta bli att reflektera över hur, eller om, miljön påverkar vår stressnivå?

Har miljön en läkande effekt på stress?
Miljön vi vistas i kan onekligen ha en läkande effekt på oss. Att vistas och uppleva naturen man befinner sig i kan ha en enormt läkande effekt. Ofta är syrenivån högre i skog och mark vilket i sig påverkar oss fysiskt. Men det sägs att ett enda foto av en lugn naturvy kan få blodtrycket och stressnivåerna av kortisol och adrenalin att minska hos en människa.

Men miljön i sig betyder inte nödvändigtvis att man automatiskt påverkas positivt. Du kan befinna dig på den vackraste av platser och ändå inte vara där, annat än fysiskt. Att vara bitter och sur på en paradisö kommer inte att läka någon stress. Det handlar om att jobba med förmågan att ta till sig den upplevelse man kan ha här och nu.



Vår förmåga att ta till oss det vi har
framför och inom oss är viktig
för vår läkning av stress.









måndag 8 juli 2013

Juicefavoriter för både den erfarne och nybörjaren


Morgonens juice i två varianter. En för
den mer erfarne juicedrickaren (grön juice). Och en
för nybörjaren 
Grön juice är ett kraftfullt sätt att enkelt få i sig mängder med näring. Men inte alla i min familj är övertygade om den gröna juicens förträfflighet. Därför brukar jag göra två laddningar till frukosten. 

Nedanstående recept funkar bäst i en råsaftcentrifug. Men det sägs att man kan använda sig även av en mixer (har dock ej testat det själv).

Grön juice för den modiga/erfarne
Den här juicen har ingredienser som har antiinflamatoriska och utrensande (detoxande) egenskaper. Jag har skrivit om den förut och tycker att det är värt att göra det igen. Personligen tycker jag att den smakar bra. Men är man nybörjare och är van att dricka apelsinjuice ett par gånger om året så kan den här drinken kännas lite skrämmande grön. Om det är första gången man dricker färskpressade grönsaker rekommenderar jag att man testar nedanstående först. 

Grön juice för den som törs.
Antiinflamatorisk och ut-
rensande drink.
Ingredienser
1/2 gurka
3 selleristjälkar
2-3 cm ingefära
1 citron
2 äpplen
Vetegräspulver och/eller multigreens (spirulina, chlorella etc).
1 msk olivolja
2-3 dl vatten




Juice för nybörjaren/skeptikern

Smarrig sommarjuice som
de flesta tycker om.
Den här juicen smakar riktigt gott. Den är fullproppad med antioxidanter, är bra för immunförsvaret och har en utrensande effekt. Dessutom är den en höjdare på sommaren, för den som vill få lite extra färg naturligt.

Ingredienser
3-5 morötter (beroende på storlek)
1 citron
2-3 cm ingefära
2 apelsiner
1 blodgrape
1 msk olivolja
2-3 dl vatten

...och om inte det gick hem
Kör apelsiner, ananas, 1 citron och en bit ingefära i råsaftcentrifugen. Så galet gott!

Tips! Bjud på morots/apelsinjuicen till skeptikern/nybörjaren. Men häll gärna upp små shorts av den gröna juicen för provning. 

söndag 7 juli 2013

Lyssna och utvecklas

Idag vill jag påminna mig själv om att en av de enskilt viktigaste komponenterna för att utvecklas är att lyssna. Att lyssna för att bli medveten och för att förstå. Med det menar jag att lyssna utan att formulera ett svar (som vi så ofta gör när vi pratar med andra). Att helt enkelt lyssna utan att fördöma och utan att försvara. Bara lyssna.


If we learn to open our hearts, anyone, including the people who drive us crazy, can be our teacher.” Pema Chödrön.

lördag 6 juli 2013

Medveten närvaro lika viktig i den lugna som den stressiga stunden

Att njuta av en härlig stund är balanserande,
läkande och bygger upp motståndskraft
mot stress.
Den härliga stunden bygger motståndskraft mot stress 
Idag vill jag påminna mig själv om att ta tillvara på de extra lugna, sköna och njutbara stunderna när de dyker upp. Medveten närvaro (mindfulness) är inte ett förhållningssätt att använda sig av bara när man är stressad. Min absoluta övertygelse är att de härliga stunderna hjälper oss att komma i balans. Om vi kan ta dem till oss. Uppleva dem. Vara i dem. 

När vi kan lära oss att förhålla oss till (läs ta till oss) de härliga stunderna bygger vi automatiskt motståndskraft mot stress och press. 

Men jag vill också påminna mig själv om att jag inte måste befinna mig i en harmonisk miljö för att känna lugnet inom mig. Det finns ju där, alltid.


fredag 5 juli 2013

Att ta hjälp av naturen för att läka stress

Sänk stresshormoner och blodtryck
genom att vistas i naturen.

Naturen har en läkande kraft på oss människor. Det sägs att det räcker med en bild av en vacker naturvy för att få en stressad kontorsarbetare att sänka blodtryck och nivåer av stresshormoner. Kanske är det så att naturen hjälper oss att komma i kontakt med vårt ursprungsjag (inre jag, själ eller vad du vill kalla det för)? 

Yogapasset härom morgonen.

torsdag 4 juli 2013

Att balansera ett inre i obalans - hur gör man?

Ensam med sina tankar och känslor.
Ett sätt att kanalisera och
medvetandegöra det som
försigår inuti?

När ens inre befinner sig i obalans yttrar det sig ofta i bångstyriga känslor och tankar. Känslomässigt obehag, ledsamhet, ångest, tryck för bröstet, olustkänsla, oro och kryp i kroppen är några symptom på ett inre i obalans. Det är inte ovanligt att man märker av sin känslomässiga status även fysiskt genom huvudvärk, migrän, magproblem, sömnproblem, trötthet, aptit (för mycket eller för lite). Det är ett lidande i ordets rätta bemärkelse. 

Hur balanserar man sitt inre?
Det finns naturligtvis inte ett universellt svar på frågan. Det finns ett individuellt svar och den enda som kan ta reda på det är förstås du. Det viktigaste är till att börja med att inse att det alltid finns en möjlighet att ändra kurs i en mer positiv riktning. Även om du väljer att ta hjälp av en terapeut eller doktor så är det du själv som kommer att förändra ditt liv i en mer positiv riktning. Det är du själv som kommer att öppna dig för ditt inre. Du har större makt än du kanske tror/känner just nu att påverka din situation.

Vilken metod ska man använda?
Jag tror på den metod som fungerar. Dvs den metod som fungerar för just mig/dig. Lägg fokus på att öppensinnigt hitta din metod.

Samtalsterapi, meditation, att skriva av sig
 och mindfulness är några metoder.
Det viktigaste är att öppensinnigt våga prova
sig fram. 

Några principer för att komma i balans:
  1. Acceptera läget
    Om jag ska kunna förflytta mig från en punkt till en annan måste jag veta var jag befinner mig. Att låtsas att jag befinner mig vid punkt A när jag egentligen befinner mig någon helt annanstans kommer inte att göra min resa möjlig (förtydligande: försök boka flygbiljett från Jönköping om du ska flyga från Luleå).

    Att acceptera är inte detsamma som att resignera. Det är att koppla på modet att våga påbörja en resa som kan bli storartad.
  2. Öppna dörren inåt
    Genom att gå i samtalsterapi, meditera, skriva av dig, prata med vänner, beskriva för dig själv vad som försigår inuti dig (känslor, tankar och upplevelser både fysiskt och psykiskt) börjar du sätta ord på känslorna/tankarna/upplevelserna. Du börjar kanalisera det du upplever. Att kanalisera är en av de viktigaste principerna för att komma i balans.
  3. Studera utan att fördöma dig själv
    Bli medveten om hur dina känslor känns, hur dina tankar ser ut och hur du instinktivt vill agera på dem. Studera dig själv. Men var snäll med dig själv. Du kommer inte att må bättre av att bestraffa dig själv eller försöka radera ut negativa känslor och tankar.
  4. Förhållningssätt is the shit!
    Negativa tankar och känslor finns där och är precis lika naturliga som de positiva. Det är när jag börjar öva upp min förmåga att medvetet förhålla mig till det som sker (inuti och utanför mig själv) som jag i stunden kommer inse de konkreta framstegen. Att lära sig att förhålla sig kan nämligen mynna ut i mängder med möjligheter. 

onsdag 3 juli 2013

Att sätta ord på känslan

Automatskrift i dagboksform - ett sätt
att balansera sitt inre?


Automatskrift - Att öppna dörren till sin inre värld
Ett av de viktigaste redskapen för att komma i inre balans har för mig sedan många år varit automatskrift. Jag kallar det så eftersom det handlar om att föra dagbok "utan lull-lull". Med det menar jag att det är fullständigt ointressant vilken färg jag har på tröjan eller vad jag ätit till lunch idag. 

Att sätta ord på känslan kan skapa lättnad
Automatskrift handlar om att skriva det som kommer in i tanken och känslan precis här och nu. Dvs beskriva det jag tänker och känner just nu, utan att intellektualisera eller formulera det hela alltför mycket (det är troligen det som sätter käppar i hjulet för oss?). Det handlar inte om att hitta lösningar och svar på allt (även om det i sig kan ske), utan helt enkelt öppna sig för möjligheten att sätta ord på det man upplever. Många gånger räcker det med en så enkel sak som att sätta ord på det man känner för att uppleva en lättnad och förändring/förbättring.

För många står prestationsångesten i vägen för skrivandet i sig. En bra tumregel är att skriva text som om den aldrig kommer att läsas.

Att tänka med hjärtat och känna med hjärnan
När man sätter ord på det man upplever skapar man ett flöde, en kanalisering. Istället för att låsa in sina känslor och tankar släpper man medvetet ut dem genom att beskriva dem. Genom att kanalisera och beskriva det vi upplever ger vi oss själva möjligheten att medvetet förhålla oss till det vi känner. 

Vi är inte våra känslor och tankar (för då skulle vi inte kunna betrakta dem).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online