Från utbrändhet till livslust: mars 2013

torsdag 28 mars 2013

Kill the Buddha - Att bli medveten om begränsande föreställningar

Var har jag byggt mina murar?

Något jag vill påminna mig själv om idag är att "sanningar" som jag bär omkring på påverkar  mitt liv. Att få insikt om mina sanningar, som ibland kan vara begränsande föreställningar, kan inte bara minska onödigt lidande (och stress) utan även hjälpa mig kicka igång en positiv utveckling i mitt liv.


Att bli medveten om "sanningarna" som påverkar livet
Vi bär alla omkring på föreställningar om hur saker och ting ligger till. Föreställningar som vi plockat med oss "längs vägen" och som kan vara positiva och negativa för oss. Det kan handla om hur jag ser på mig själv, vad som är viktigt just nu, vad jag klarar och inte klarar av, hur jag bemöter och borde bemöta olika situationer, vad som är normalt och onormalt, hur en relation ska vara eller vad som krävs för att vara en tillräckligt bra prestation i olika lägen. Dessa föreställningar kan påverka oss positivt eller negativt.

En begränsande föreställning är en upplevelse, ofta helt omedveten, som bromsar min utveckling. Inte bara det, den ställer ofta till med stress och onödigt lidande.


Att sluta "gå på räls" och börja gå på magkänsla

Att studera sitt eget beteende (tankar, känslor, agerande) är ett sätt att bli medveten om sina begränsande föreställningar. Det handlar om att sluta "gå på räls" och stänga av den där autopiloten som så många gånger beslutar och agerar åt oss. 

Jag avslutar med ett citat från Pema Chodron, en enormt klok person: 


"When you meet the Buddha, kill the buddha" means that when you see that you're gasping or clinging to anything wether conventionally it's called good or bad, make friends with that. Look into it. Get to know it completely and utterly. In that way it will let go of itself.

tisdag 26 mars 2013

Att ta tillbaka det stulna ögonblicket


Yoga för medvetenhetsträning? 
Idag vill jag påminna mig själv om att stjäla tillbaka alla de ögonblick som går åt till att fundera över saker jag inte kan eller ska lösa eller påverka.

Medvetenhet för att läka stress och utvecklas
Jag vill också påminna mig själv om att alla ögonblick som jag lägger på att utöva medvetenhet i nuet (meditation, yoga, mindfulness etc.) läker stress, förbättrar flera processer i min kropp och hjärna och utvecklar min förmåga att ta bättre och sundare beslut. Jag blir bättre på att bibehålla lugnet och inte agera på negativa känslor när de uppstår. 

Medvetenhet är precis som kondition. Det räcker inte med att träna hårt en gång. 

Jag vill också påminna mig själv om att det många gånger är först i efterhand som jag inser att jag förändrats och utvecklats. Men när det inträffar är det en fantastisk känsla. Det gäller att inte ge upp!


måndag 25 mars 2013

Mini-meditationer för småbarnsföräldrar och andra med lite tid


Meditation i biltvätten, why not?
Att hitta plats för meditation i ett hektiskt liv
Jag fick en fråga av Christine som undrar följande:

"Skulle gärna vilja veta mer om dina tankar när det gäller återhämtning som småbarns mamma. Har du själv barn? Och hur gör man för att meditera med en bebis på armen och en trotsig treåring runt benen?"

Först och främst, tack Christine för din fråga. Den är onekligen relevant. Hur hittar man utrymme för att varva ner och komma till ro när man är mitt i livet?
Jag är själv småbarnsförälder och jobbar heltid i ett yrke som liksom för många andra innebär en hel del prestationer och leveranser. Det finns alltid något som ska göras, både hemma och på jobbet.


Så, hur går man tillväga?

3 tips till meditation i vardagen:
Medveten närvaro under
lunchpromenaden
  • Meditera där du är, mitt i livet
    Meditation innebär inte nödvändigtvis att sitta och humma i ett mörkt rum ;)
    Den bästa meditationen är den du kan utföra med kontinuitet. Att få utrymme och tid för sig själv att helt ensam utföra sin meditation är helt klart läkande och utvecklande.

    Men minst lika viktig är den meditation du kan utföra precis när som helst, mitt i vardagen. I bankomatkön, på lunchpromenaden, i biltvätten eller mitt i brinnande vardagsaktivitet. I varje ögonblick bor en möjlighet till lugn. I varje ögonblick. Till och med en stökig morgon i rusningstrafiken. Mindfulness eller medveten närvaro kan man kalla denna typ av meditation.

    Men hur går det till att meditera i ICA-kön egentligen?
    Det enkla är oftast det svåra för oss människor. Att meditera mitt i vardagen handlar om att switcha på medvetenheten i kropp, känsla, tanke och upplevelse precis där du befinner dig. Betrakta känslan i kroppen och sinnet. Betrakta tankarna och låt dem passera utan att agera på dem. Känn efter hur kroppen känns och hur du liksom betraktar allt det som försigår både inuti och utanför dig. Så enkelt är det.
    Se om du kan hitta ditt eget sätt att meditera. Det finns inga facit på exakt hur det går till. Hitta din egen variant.
  • Skapa dig själv ett fönster
    Är du ensamstående förälder är det såklart mycket svårare att få tid till dig själv. Men kanske finns det ändå ett fönster till egentid i form av barnvakt eller efter kvällningen? Du, om någon behöver troligen utrymme för att vila ditt sinne.

    Har du en medförälder kan det vara klokt att boka in "egenkvällar". Det har jag och min sambo gjort. Två kvällar i veckan är "mina egna".
    Den tid du lägger ner på att meditera kommer du att få tillbaka. Det finns mängder med forskning som visar att man på bara 2 månader kan förändra hjärnans struktur genom meditation.
  • Meditera innan du somnar
    Men då somnar jag ju bara? Ja, men finns det verkligen ingen annan tid till meditation är det ändå bättre att du mediterar en stund innan du somnar. Och somnar du kommer du att ha en bättre kvalitet på sömnen.

Allt gott till er alla tappra själar därute!



onsdag 13 mars 2013

Syresätta kroppen för att läka depression och stress?


Det sägs att depression inte kan existera i en syrerik kropp. Om det finns något vetenskapligt bevis för detta påstående (se gärna filmen nedan) kan jag inte svara på. Men det jag vet är att andningen är en central och effektiv del i övningar för avspänning och stressreducering. Och det fungerar.

Medveten andning för läkning av stress
Att byta ut omedveten ytlig stress-andning mot medveten djupandning fungerar. Blodtryck går ner, nivån av stresshormoner likaså och flertalet processer i kroppen fungerar bättre (matsmältning och näringsupptag är ett exempel). Allt detta genom syresättning och ett lugnare sinne och kropp.

Yoga adderar ytterligare en dimension till läkningsprocessen
Adderar man dessutom en fysisk del till "medvetenheten" och "andningen" så får man ytterligare en dimension till två redan effektiva metoder. Själva konceptet med yoga går ut på att aktivera/belasta kroppens muskler, leder, ligament, senor varvat med avslappning och stretchning. Aktivitet, stretch och vila i muskeln släpper spänningar som uppstått och lagrats under stress (oro, ilska, frustration etc). Kombinationen medveten närvaro, andning och fysisk aktivitet är kraftfullt och enormt positivt för läkning både i sinnet och den fysiska kroppen. Det är ett mycket effektivt sätt att lugna en orolig kropp, till exempel vid sömnproblem och obehagskänslor. 

Läkning av "stressmuskler" och migrän
Sedan jag började med Hathayoga (en lugnare form av yoga) har jag lyckats hålla de smärtsamma migränanfallen på avstånd. Men det måste ju inte vara just yoga du ägnar dig åt. Om du inte vill eller kan yoga kan du hitta ditt eget sätt att läka din kropp från spända och onda muskler. Det viktiga är att varva stretch med aktivitet i musklerna samtidigt som man medvetet betraktar känslan i kroppen. Det sägs att vi med bara vår tanke och fokus kan öka blodgenomströmningen i en muskel. Ett sätt är att  föreställa sig att man "andas in i området" som man aktiverar. Vårt sinne har en viktig och kraftfull del i vår läkningsprocess. Titta gärna på nedanstående video...

Video: "Mindfulness and healing"

tisdag 12 mars 2013

Kan man svänga i livet när tankarna går på räls?


Det sägs att vi tänker i snitt 60 000 tankar om dagen. 95% av dessa är samma tankar vi tänkte igår. Skrämmande statistik? Ja, frågan är om jag kan förändra mitt liv från den "plats" där jag befinner mig idag om mitt sinne går på räls?

Du är inte dina tankar men de kan "äga" dig
Dramatisk rubrik, jag vet. Man kan lätt tro att jag håller med de många livscoacher som hävdar att vi är precis det som vi tänker. Men jag är inte av uppfattningen att allt hänger på vad jag tänker. Jag tror inte ens att jag kan kontrollera alla mina tankar. Nej, det viktiga är hur medveten jag är om vad och hur jag tänker. Jag tror inte att jag är mina tankar. För om jag vore mina tankar skulle jag inte kunna betrakta dem (fundera på den).


Däremot påverkar våra tankar (speciellt de omedvetna) och våra känslor många gånger våra beslut på ett, ibland, inte så positivt sätt. Vi kan skapa oss själva ett lidande som vi inte ens är medvetna om. Det kan handla om rädslor och sårade känslor som vi gång på gång agerar på, helt omedvetet. Något som ofta resulterar i lidande och en enorm enerigförlust. 

Att bli medveten om sina tankar och känslor, när de uppstår, är att betrakta dem utan att fördöma  eller agera på dem. Det är först då jag kan börja en förändringsprocess som är mer hållbar.


Myelinisering - en process i hjärnan som är bra att känna till
De tankar vi tänker skapar små "stigar" i hjärnan. De tankar vi tänker ofta skapar motorvägar. Processen kallas för myelinisering av vetenskapen och är en fysisk/kemisk process som påverkar våra hjärnor. Ett ämne som kallas myelin bildar avtryck i hjärnan beroende på vilken del i hjärnan jag aktiverar genom min tanke. Det låter läskigt, jag vet. Men faktum är att jag har stora möjligheter att förändra min situation bara genom att 1) bli medveten om vad jag tänker och känner och 2) studera mig själv "utifrån" utan att agera 3) undvika att agera på sårade tankar och känslor samt 4) medvetet öppna mig för nya tankespår.


Video: The process of human change
Videon nedan beskriver fenomenet "myelinisering" som är en process som sker i hjärnan. Den är måhända lite "amerikansk" men jag tycker att den fångar beskrivningen av myeliniseringsprocessen på ett intressant sätt.

måndag 11 mars 2013

Lycka - uttjatat men ständigt aktuell drivkraft


Vetenskapen förklarar fenomenet lycka?
"Lycka" är lite av ett uttjatat begrepp. Varenda självhjälpsbok och livscoach hanterar ämnet, många gånger med olika teorier och recept. Ändå är det kanske det enda vi alla verkligen vill ha? Lycka. 

Vi rör oss åt det håll där vi tror att lyckan kommer att uppenbara sig. Kanske handlar det om att tjäna bra med pengar, vara snygg, få bästa betyg i skolan, utöva sin religion eller hitta det viktiga i det lilla. Vad det än handlar om så är det ditåt vi rör oss, medvetet men lika ofta omedvetet. 

Det viktiga är att lägga märke till när rädsla och ego blir drivkraften för min tillvaro. Livslust, glädje och tillfredsställelse för sällan någon långvarig tillvaro i sällskap av ett stort ego. 


Video: Why are we happy? Why aren't we happy?Lyssna gärna in Dan Gilbert, vetenskapsman, som beskriver forskning som gjorts på området lycka.




TED-talks är mina favoritföreläsningar på nätet. Rekommenderar att göra en sökning på Youtube och du kommer att hitta massor med intressanta föreläsningar i många olika ämnen.

Intervju i Aftonbladet hälsa

Intervju i Aftonbladet 


Aftonbladet publicerade 2 artiklar om utbrändhet i slutet av förra veckan. En av dem är en intervju med mig. Temat för intervjun är ”Utbrändhet och nystart”, dvs hur en utbrändhet faktiskt kan påverka livet i en mer positiv riktning.

Tyvärr publicerades artikeln under ”Plus”, dvs bakom inlogg. Men innehållet och budskapet i artikeln hittar du förstås i mer utförlig form här i bloggen.



torsdag 7 mars 2013

Hållbar förändring för den stressade - utveckling och läkning

Stress har, enligt min uppfattning, olika stadier. Ju längre vi utsätts för stresshormonerna kortisol och adrenalin, desto mer påverkan har stressen på vår kropp och vårt sinne. För att kunna läka stress måste vi därför gå ner i varv och komma till ro. Många av oss har hittat olika verktyg för att varva ner. Men hur gör man för att hitta en mer hållbar balans?

Förutsättningar för förändring
Det finns naturligtvis inte ett simpelt svar på frågan ovan. Vi har alla olika förutsättningar i form av livssituation, miljö, beteendemönster och historia. Oavsett vilken situation jag befinner mig i har jag makten att förändra mitt liv i en mer positiv riktning. 
Det finns några grundprinciper som påverkar personlig utveckling och läkning.

Grundprinciper för hållbar förändring:



  1. Acceptera läget
    Att acceptera att jag befinner mig i en situation jag inte mår bra i betyder inte att det är "game over", tvärtom är det här den intressanta resan börjar.
    När jag accepterar att jag befinner mig i ett läge fysiskt/känslomässigt kan jag börja lära mig av min process.

    Att inte acceptera läget är att skjuta ifrån sig viktiga insikter, lärdomar och möjligheter. Det är att vända ryggen till att utvecklas.
  2. Ta ansvar
    När man inte mår bra kan det kännas övermäktigt att börja tänka tanken på förändring. Men det man kan trösta sig med är att bakom det jobbiga ligger en ny värld. Att leva kvar i samma situation är många gånger mer smärtsamt än att ta steget till förändring.
    Att ta ansvar är att acceptera att det är jag som är bäst lämpad att påverka mitt liv i en mer positiv riktning. Det är i stunden jag accepterar att jag har ett ansvar som jag också kan börja se en möjlighet.


    Förutsättningen för förändring är att jag vill ha förändring. Det är inte nödvändigtvis så att alla som mår dåligt verkligen vill förändras. Förändringsprocessen kan kräva något av oss. Frågan är om vi är villiga att satsa?

  3. Bli medveten
    Ingen hållbar förändring kan ske om jag inte är medveten om var jag befinner mig. Hur ska jag kunna flytta mig från punkt A till punkt B om jag inte vet var jag befinner mig?
    Medvetenhet är att koppla på det extrasinne som vi alla har men som vi lätt glömmer bort att använda. Första steget handlar om att bli medveten om hur min inre dialog ser ut (vad jag tänker, känner och upplever) samt hur min kropp reagerar.

    Att styras av sina sårade känslor är att utsätta sig själv för onödigt lidande och stress. Att koppla på medvetenhet är att stänga av "autopiloten" som kanske är orsaken till att jag befinner mig där jag befinner mig.
  4. Betrakta
    Betrakta dig själv, dina känslor, tankar och din upplevelse är att sluta leva i mörker/omedvetenhet. Vad känner du? Hur känns det? Betrakta dig själv utifrån som från ett utanförkroppen-perspektiv utan att fördöma dig själv och utan att agera. Studera dig själv, dina tankar och känslor och hur du agerar på det som du känner/tänker. Skriv ner det som kommer in i dina tankar och "öppna kranen", låt det flöda. Gör det här för din egen skull, för att du är värd det.

    Är jag slav under mina egna känslor? Agerar jag på sårade känslor? Skriker jag åt de andra bilisterna? Känner jag mig pressad på mötet på jobbet? Känner jag mig hotad? Tar jag i för mycket bara för att vara säker på att jag är tillräckligt bra?
  5. Fungerar eller fungerar inte?
    När jag blivit medveten om och kan acceptera att jag befinner mig i ett läge som jag vill förändra är det lättare att i stunden se hur jag kan göra förändringar. Det är i varje stund som jag skapar (min upplevelse av) mitt liv.
    Frågan är om jag agerar på ett sätt som fungerar? Dvs om jag beter mig på ett visst sätt i en given situation, kommer det då att föra mig närmre eller bort från den upplevelse jag vill ha?

    Stäng av "autopiloten"
    Många gånger agerar vi på autopilot för att vi "har rätt" att göra det eller av gammal vana. Det kan handla om att agera på sina negativa känslor. Men det kan också handla om att prestera för att fylla en "inre tomhet".

    Det är vanligt att den som har dålig självkänsla presterar mer än han/hon behöver bara för att vara säker på att man levererat tillräckligt. 

    Istället för att bara agera är det dags att ställa sig själv frågan om det här för mig närmre den jag vill vara och den situation jag vill vara i. Vem vill jag vara? Hur vill jag vara?


tisdag 5 mars 2013

Meditation gör oss mer harmoniska


Kvällens meditationsplats


Meditation kan göras på många olika sätt men med kraftfull effekt på hälsa, psyke och hjärnan. Forskning som gjorts visar att människor som mediterar på så kort tid som 2 månader förändrar strukturen i hjärnan. 

Minskad ångest och oro visar forskning
Studier som gjorts på hjärnan hos personer som mediterar regelbundet visar att meditationen ökar aktiviteten i det område i frontalloben som står för lugn, harmoni och fokus. 
Det område som normalt sett är i obalans vid depression, ångest, oro, adhd minskar i aktivitet vid meditation. Forskning gjord på Yale university i USA visar att vi kan skapa ett nytt "grundläge" i hjärnan genom meditation. 



Relaterade artiklar:

måndag 4 mars 2013

Vikten av att finna sitt inre lugn

Foto: Passport-to-love
Jag skriver ofta om avslappning, meditation och att hålla koll på sin "inre dialog".  Jag tror nämligen att medveten utövning av avslappning eller meditation är enormt mycket mer kraftfullt, på flera olika plan, än vi förstår. Nedan kommer några anledningar...

5 anledningar att lugna sitt sinne:

  • Läkning av stress
    Ett lugnare sinne sänker stressens kemiska sida, nämligen stresshormonerna. En lägre nivå av kortisol och adrenalin i kroppen är första steget mot att läka stress. Ett lugnt sinne ger en lugn kropp.
  • Meditation ändrar strukturen i hjärnan
    Flera forskningsrapporter visar att meditation i så kort tid som 2 månader ändrar strukturen i hjärnan och skapar ett nytt grundläge. Läs gärna mer här.
  • Att komma i kontakt med sig själv
    Ja, vad menar man med det? Min uppfattning är att vi inte bara är våra tankar och känslor. Vi har en inre källa till visdom, kalla det gärna intuition om du så vill. Våra tankar och känslor kan ibland stå ivägen för vår intuition.
  • Bli mindre känslostyrd
    En stressad människa blir många gånger känslostyrd. En känslostyrd människa agerar och tar sina beslut utifrån sina känslor. Något som skapar onödigt lidande och olyckliga situationer.
    Vi tar bättre beslut och är mer medvetna i nuet med ett lugnare sinne. Vår empatiska förmåga är större och vi kan se andra människor mer utifrån deras perspektiv istället för vårt eget (läs våra känslor och tankar).
  • Ett bättre allmäntillstånd
    Det finns många fysiska processer i vår kropp som mår bra av ett lugnare sinne. Det är inte en slump att många har problem med magen när de är stressade. Ett stressat sinne skapar belastning på kroppen.



söndag 3 mars 2013

Att hela sig själv från stress, oro, ångest och rädslor

Stress och negativa känslor är en lika naturlig del av vår känslo- och upplevelsepalett som kärlek och glädje. Detta måste bli den första insikten när jag ska läka min stressade kropp och sinne. 

Hur kan jag minska min stress?
Negativa känslor är en naturlig del av mig, men de äger mig inte. Dvs stress, oro, ångest och rädslor kan jag inte springa ifrån eller försöka radera. De kommer att finnas i mitt liv och i min tillvaro. Det viktiga är inte att försöka ignorera de negativa känslorna, det är att se dem och den situation jag befinner mig i. Min upplevelse är att jag upplever störst stress när jag låter mina känslor styra hur jag agerar i en given situation. 

Medvetenhet är det i särklass mest kraftfulla verktyget för läkning av stress. 

Video om reflektioner kring hur man läker stress, oro och ångest:



Att hantera stress innan det gått för långt

När man beskriver stressrelaterade symptom beskriver man ofta klassiska problem på att stressen hunnit gå lite för långt. Ofta handlar det om magkatarr, utmattning, muskelvärk, depression och andra problem som utvecklats efter en längre tids stress.

Går man till doktorn är det lätt att tro att man måste nå ovanstående symptom innan man behöver göra nåt åt sin stressade kropp och själ. Det är också lätt att tro att medicin är lösningen på allt. Men det behöver inte gå så långt. Tiden att ändra navigationskurs i en mer positiv riktning börjar här.


Att börja lyssna innan det gått för långt
Ett vanligt symptom på att stressnivån legat lite för högt lite för länge är upplevelsen av oro i kroppen och sinnet. Tankarna snurrar på i ett högt tempo och kroppen vill inte riktigt sitta stilla. Du känner dig rastlös vad du än gör. Som om du letar efter något att lugna och tillfredsställa ett sinne som löper amok med.

Det yttrar sig ofta i vardaglig rastlöshet såsom fjärrkontrollen på TVn, sms:ande, snabbsurfande på nätet eller radiokanalerna i bilen som blippas fram i nån sorts jakt på inre tillfredsställelse.

Att drömma sig genom natten Du vaknar upp på morgonen med känslan av att ditt sinne har jobbat natt. Att drömma mycket är ett tecken på att sömnen inte är bra. Ditt undermedvetna försöker bearbeta något som du inte bearbetat i vaket tillstånd.

Oro och rädsla är stress
För många växer en inre oro fram. En oro som tar över och börjar påverka hur man lever sitt liv. Oron för sjukdom, oro för att något ska hända en själv eller de man älskar. Oro för att man inte gjort ett tillräckligt bra jobb eller är en tillräckligt bra partner eller vän. En oro som flyttar in i kroppen och tycks vilja stanna där.

Vanligtvis försöker vi stilla vår oro genom att försäkra oss om att det vi oroar oss för inte händer/ska hända. Men oro är en fiffig uppfinning. Den tycks hitta nya vägar och den tänker inte stanna. Den blir till det där monstret som jagar oss tillsdess att vi vänder oss om och ser den rakt i vitögat.

Det är inte förrän vi bemöter känslan/uppfattningen som kontrollerar våra liv som den förlorar makten över oss.

Att bemöta negativa känslor, beteenden och upplevelser är att skapa frihet
Vi har lärt oss att negativa känslor är dåligt. Därför flyr vi från dem. Men jumer vi flyr från dem, desto mer kontrollerar de oss. Negativa känslor är en naturlig del av oss, precis som de positiva känslorna och upplevelserna. Alla känslor är en naturlig del av vårt upplevelseregister, varesig vi vill eller inte. När vi slutar vara rädda för våra negativa känslor, det är då magin startar.

Det är när jag lär mig förstå vad det är som ligger bakom mina negativa känslor och upplevelser som jag utvecklas. Det är först när jag börjar lyssna utan att döma mig själv och andra som jag kommer att färdas framåt.

Mindfulness är ett bra verktyg för att lära sig bemöta sina känslor och upplevelser här och nu. Läs gärna tidigare inlägg om mindfulness.

Relaterade artiklar:

lördag 2 mars 2013

Att läka en trött och ledsen kropp med grön juice

Flera av er har hört av er om "grön juice" och exempel på recept. Rekommenderar videon nedan (klicka dig vidare till videobloggen på Youtube där du hittar fler videos i ämnet). 


Vad är grön juice?
För dig som inte vet är grön juice saften från grönsaker och frukt. Man dricker grön juice för att det är ett kraftfullt sätt att balansera och läka en kropp som inte mår bra (eller kan må bättre). Jag har valt att komplettera min vanliga kost med grön juice och märker stor skillnad. Har även fått med mig sambon som också upplever sig må mycket bättre.
Varför grön juice? - Balansera upp PH-värdet i kroppen!
Grön juice är gjord på färska frukter och grönsaker, direkt i en sk råsaftcentrifug (men det går också att köra i mixern och i en sil). Vätskan från frukt och grönt är fullproppad med näring, energi och sist men inte minst har den alkaliserande egenskaper dvs den balanserar PH-värdet i kroppen. Många kroppsliga problem/symptom är ofta kopplade till ett för lågt PH-värde.





Andra artiklar om Rawfood och grön juice:

Att våga leta efter sin egen sanning

Det handlar inte om vad du blir tillsagd är sanning. Det handlar inte om buddhism, livscoacher eller kloka gurus. Det handlar om att hitta din egen sanning, inuti dig. 

Noah Levine - Dharma Punx - Interview

fredag 1 mars 2013

Kan man vara produktiv och prestera utan att stressa?

Kan man leva en vardag utan stress? Är det möjligt att vara produktiv och samtidigt harmonisk och balanserad? ...och hur bär man sig åt?

Produktivitet behöver inte gå hand i hand med stress

I maj 2012 åkte jag till Brasilien för att jobba i 10 dagar. Efter bara några dagar på plats började jag fundera över hur man kan leva ett liv utan stress och samtidigt vara produktiv?

Mina kollegor visade nämligen upp både kreativitet, handlingskraft och produktivitet men på ett sätt jag sällan upplevt. Trots att de hade massor att göra verkade de inte stressade. Tvärtom, de tog sig tid att umgås med varandra och skrattet låg aldrig långt borta. Faktum är att jag aldrig har träffat människor som promenerat så långsamt, särskilt inte till ett möte man är försenad till. Därför var jag både fascinerad och förbryllad över alla de kreativa och inspirerande lösningar de på kort tid lyckades åstadkomma. Hur är det möjligt?

Blir jag mer produktiv om jag gör saker i ett snabbare tempo?
Man kan lätt få för sig att produktivitet går hand i hand med en förhöjd stressnivå. För att hinna med mer måste man ha ett högre tempo? Nja, något säger mig att jag inte kommer att hinna med mer för att jag ökar tempot. Efter en viss gräns motverkar den stress vi upplever vår produktivitet. Ändå är det som om många av oss i detta land lever i föreställningen om att ett högt tempo är förenligt med en hårt arbetande, nyttig och produktiv person.



Hållbar produktivitet hänger ihop med en sund kultur och en ansvarstagande och medveten individ. Stress är en individuell upplevelse. När allt kommer omkring är det bara jag som kan påverka hur jag påverkas av det jag bemöter i livet. Men kulturen i vilken jag vistas är minst lika viktig.

Blir du irriterad på personer som i en situation där "de borde vara stressade" skrattar och verkar ko-lugna? Gör man mindre nytta när man verkar glad och lugn än en sönderstressad person gör? 

Stress är en reaktion på hur vi bemöter förändring
Om man ska förenkla upplevelsen av stress handlar det många gånger om hur vi bemöter förändring. Förändring i form av allt vi bemöter från en stund till annan inom oss själva och i mötet med situationer och människor i vår omgivning. Det bästa sättet att stressa ner är att identifiera vilket beteende som gör att man blir stressad.

Stress belastar våra sinnen och våra kroppar. Stress i sig är inte farligt, det är avsaknaden av återhämtning som gör stressen belastande och i värsta fall farlig.


Frågor som kan minska stress och öka min produktivitet och kreativitet:
  1. Vad är viktigt i ett större perspektiv?
    Det är enkelt men inte för den skull lätt; det jag fokuserar på är det jag upplever. Mitt liv är min upplevelse. Om jag kan se nuet i ett större perspektiv blir det lättare att ta kloka beslut istället för att ödsla tid på detaljer som inte betyder nåt i ett perspektiv av livet.
  2. Vad lägger jag mitt fokus på i denna stund?
    I varje stund måste jag prioritera vad jag lägger mitt fokus på. Som sagt, mitt liv är den upplevelse jag har. Jag kan vandra längs en vacker sandstrand och ändå inte beröras av skönheten omkring om jag lägger hela mitt fokus på eländiga tankar.
  3. Kan jag påverka detta?
    Om jag inte kan påverka en situation gör jag klokt i att sluta stånga huvudet i väggen.
  4. Ser jag möjligheter och glädje i det och dem jag har omkring mig?
    Kreativitet växer bara i den omfattning den ges möjlighet till. Kreativitet är bara så stor som de mentala begränsningar vi bygger upp.
  5. Saker och ting blir inte som jag planerat!?
    Hur ologiskt det än är att försöka planera upp sitt liv är vi ändå många som försöker oss på det gång efter annan. När sen något går snett tenderar vi att få panik. Saker och ting förändras, det ligger i livets natur. Man kan kalkylera bort en hel del stress som i sin tur innebär energi som man kan lägga på annat om man räknar in att saker inte kommer bli exakt som man tänkt sig.
  6. Vågar jag agera på mina idéer?
    Kreativitet kräver mod. Bra idéer kräver lika stor mängd mod för att förverkligas.
  7. Kan jag glädjas åt det jag hittills har åstadkommit?
    Glädje och stolthet är en kraft som hjälper oss framåt. Att bara fokusera på de dåliga sakerna kommer inte att vara uppbyggande.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online