Från utbrändhet till livslust: 2014

lördag 6 december 2014

Hur stor del av lidandet i mitt liv skapar jag själv?


Elefanten i rummet du vägrar
snacka med dig själv om?

Det är en svår fråga att ärligt ställa sig själv. Men den är nödvändig och kan vara vändpunkten till något bättre. Det är nämligen inte förrän jag VERKLIGEN tröttnar på att må dåligt, på att vara rädd eller destruktiv som jag öppnar för möjligheten att det finns andra sätt att leva mitt liv på. Men först måste jag inse min egen vikt i mitt liv. 


"Det är inte mitt fel" står i vägen för min utveckling
Det låter självklart, men många av oss är så rädda att för att inse vårt eget ansvar att vi lägger mer energi på att försöka hitta ursäkter till vårt mående utanför oss själva. För det utanför är något som drabbar oss, något som vi inte har kontroll eller ansvar för. Ansvar kan ibland vara så skrämmande att vi hellre lever vidare i destruktivitet och lidande. Så var det för mig innan jag tillsist gick in i väggen. 

Utbrändhet och kris är bland det läskigaste som finns. Troligen eftersom vi tvingas se oss själva (och vårt sätta tänka, bete oss och agera) precis som vi är, kanske för första gången i våra liv.

Kanske blir livet lite ljusare om man slutar
ignorera skuggorna?
Att bli sin egen lärare och elev i livet
Att "se sig själv som man är" innebär inte att man ska piska upp sig själv eller att man ska skylla sig själv och ge upp. Tvärtom. Det innebär bara att jag vågar se på mig själv som den människa jag är. Det i sig är en läkande och kärleksfull handling. Att belysa alla mina sidor, se dem, studera dem, acceptera dem innebär inte att man ska vara hård mot sig själv (läs utbrändhet är ett tillstånd som uppkommer just när man varit för hård mot sig själv). Det innebär att man kärleksfullt öppnar sig för det faktum att man har olika sidor/beteenden. De finns ju där, oavsett om jag låtsas om dem eller inte. 

Det må vara läskigt att öppna den här dörren men extremt utvecklande och hoppfullt. Det är ju nu allt börjar. På allvar.





måndag 10 november 2014

Varför gluten, stress och infektioner hänger ihop


Det är över ett år sedan jag slutade med gluten. För mig har det varit ett intressant år där jag lärt mig mycket om min kropp. Det var nämligen först när jag slutade med gluten som jag insåg hur mycket bättre jag mådde utan. Men det tog flera månader innan jag började se mönster i hur kroppen kändes. 

Så var det att sluta med gluten 
I början var jag orolig för hur (tråkigt) livet skulle bli utan bröd, kanelbullar och pasta (som jag visserligen egentligen inte åt så ofta). Och visst händer det ibland att doften av nybakta kanelbullar får det att smärta lite inombords. Men det har inte alls varit så jobbigt som jag trodde. Jag upplever helt enkelt inte att jag går miste om något som jag inte kan vara utan. En anledning är det jag vunnit genom att sluta med glutan. Jag har under det senaste året inte haft migrän en enda gång. Något som jag kämpade med innan. Jag hade ibland besvär med värk i axlar och nacke. Något som jag upplever en klar förbättring av. Liksom sömnen. Jag sover helt enkelt bättre på nätterna. En annan sak är att jag lyckades balansera upp mina sköldkörtelhormoner bland annat genom att sluta med gluten (då gluten och autoimmuna sjukdomar enligt en rad studier har ett samband). 

Gluten har ingen funktion i kroppen
Gluten är inte något som kroppen behöver för att fungera. Det verkar snarare tvärtom vara så att fler och fler drabbas av glutenintolerans, många gånger helt ovetandes. En orsak sägs vara det processade mjölet liksom de enorma mängder extra gluten som tillsätts i bland annat kommersiellt bröd. Gluten tillsätts dessutom i allt från kryddblandningar till choklad, glass, maträtter och drycker. Det är ett billigt utfyllnadsmedel som våra kroppar många gånger får kämpa med att bryta ner. 

Se gärna nedanstående video om hur gluten, stress och infektioner hänger ihop.

Video: why gluten, stress and infections occur together



söndag 9 november 2014

Att komma i inre balans = att komma i kontakt med sig själv!


Ibland lever jag som om jag hade så fullt upp att jag inte hade tid att lyssna på mig själv och mitt inre. Någon drog liknelsen att det är som att fortsätta köra med bilen för att man inte har tid att tanka. Jag är beredd att hålla med. 

När sinnet sakta men säkert finjusterats in i att delta i det berömda hamsterhjulet. När livet rusar på och uppfattningen om vad som är viktigt har förskjutits till situationer och saker som egentligen inte är så livsviktiga. Inte ur ett livsperspektiv i alla fall. Då gäller det att stanna upp. Men hur förstår man att det är dags att stanna upp?

När oron och stressen tar över
Jag märker att jag hamnar i ovanstående situation då jag börjar ligga vaken och oroa mig för projektet på jobbet. När vargtimman inte spenderas i sovande tillstånd utan snarare i ett halvvaket orostillstånd. Ett annat viktigt tecken är när jag rastlöst blippar på radion i bilen, på telefonen eller TV:n. Som om jag bara måste ha något att göra för att sysselsätta mitt sinne. Eller snarare täppa till det, för det är ju det jag gör. 

Ett annat tecken är när jag inser att jag inte ser den vackraste av vyer framför mig för att jag har fullt upp med att sysselsätta mina sinnen på något "viktigt". 

Att stanna upp är enkelt, men inte alltid så lätt...
Att stanna upp är inte svårare än det låter. Det är kanske en av de mest enkla saker en människa kan göra. Att stanna upp och koppla på medvetandet. Att lyssna till sinnets olika förmågor. Att lyssna på sitt oändliga inre. Ja, det är enkelt. Men inte nödvändigtvis lätt. Vi lever i en miljö och en tid där våra sinnen proppas fulla med intryck och information. Och där prestation är en del av de flesta människors vardag och där många av oss är långt ifrån att vara i kontakt med vårt inre. 

Vi är så vana vid att lyssna på vad andra, ofta auktoriteter i samhället (doktorer, experter inom hälsa osv), säger är bra för oss. Att vi slutar lyssna på oss själva fastän det faktiskt handlar om våra egna liv. Visst, ibland har "auktoriteterna" rätt. Men ibland helt fel ute.

Under ytan breder en oändlig värld ut sig.

Egoism, fördomar och dåligt tålamod skapar stress och lidande 
Varje dag tar vi många (omedvetna) beslut i våra liv. Och vi väljer att agera beroende på vilken medvetenhetsgrad vi har. Har vi en medvetenhet lika stor som en golfboll kommer vi att agera lika medvetet som den där golfbollen. I värsta fall är vi känslostyrda och blir elaka mot oss själva och andra. Att lyssna, inte till sitt ego, utan till sitt verkliga inre jag är att leva lite mer. För vem är jag om jag inte är i kontakt med mig själv? Vems liv lever jag? Agerar jag på förväntningar som jag tror att omgivningen har på mig eller agerar jag på det som är rätt för mig?

Att agera på sina sårade känslor orsakar enormt lidande och för en längre bort ifrån sig själv och en hållbar lösning. 

Utan medvetenhet fortsätter lidandet
Min upplevelse är att jag blir mer egoistisk när jag inte är i kontakt med mitt inre (mitt inre jag, min själ eller vad man vill kalla det). Jag märker det tydligt i mitt tålamod. Jag blir mer stressad och stressen gör att jag blir mer lättretlig och drastisk i mina bedömningar av livet och andra här och nu. Jag prioriterar helt annorlunda jämfört med när jag är mer balanserad, dvs i kontakt med mig själv. Det enda sättet att inse att man befinner sig i ett ohälsosamt stadie är att bli medveten. Utan medvetenhet fortsätter lidandet.

Att skriva av sig är ett sätt. Men det finns många
"tekniker" att träna upp sin förmåga att
komma i kontakt med sitt inre.
Hitta ditt eget sätt...
Det finns många tekniker för att komma i kontakt med sig själv och sin inre dialog/sin intuition/sin själ. Mitt sätt är att "skriva av mig". Det var något jag började med när jag gått in i väggen och har sedan fortsatt med det i många år efter (ca 14 år). Jag satte mig ner och helt enkelt lät pennan flöda utefter det som kom upp i mina tankar och känslor. Jag beskrev mig själv och mina tankar/känslor/rädslor för mig själv. Jag betraktade mig själv utan att fördöma. Det är en enormt enkel process men den har verkligen varit revolutionerande för mig och mitt liv. Den här bloggen är faktiskt en produkt av mitt dåvarande skrivande...

...att hitta din "kompass" och din inre trygghet
Ett annat sätt för mig att komma i kontakt med den där inre "kompassen" är meditation. Men det kan vara nästan vad som helst. Det spelar inte så stor roll vad det är man gör, bara man känner att det fungerar för en. För andra fungerar långa promenader i skogen, Mindfulness (också en typ av meditation), yoga, lugn musik, måleri eller något helt annat. En del av att komma i kontakt med sig själv är att utforska vad det är som fungerar för just mig. På så sätt bygger man upp sin kontakt med sin intuition. Ett enormt kraftfullt verktyg genom hela livet.

Hur gör du för att komma i inre balans? Dela gärna med dig!


onsdag 29 oktober 2014

Mjölk är livet!...eller precis tvärtom?


Jag har tidigare skrivit om studier som visar att mjölkdrickande inte alls stärker skelett som vi under åratal blivit informerade. Under 80-talet drevs en kampanj kallad "mjölk är livet" som några av er kanske kommer ihåg? Den som dricker mjölk tog del av stora hälsofördelar sades det. Nu verkar det som om mjölk inte alls är särskilt bra för kroppen. En ny studie bekräftar ytterligare att mjölk inte stärker skelettet och att den som dricker mycket mjölk till och med löper större risk att dö i förtid.

6-8 skivor bröd om dagen för perfekt hälsa? 
Det är ibland svårt att förstå vad det är som är bra och inte för kroppen. Det är onekligen förvirrande med all information. Men det som blir tydligt är att vi hela tiden bombarderas med kampanjer från olika industrier om hur viktigt just deras produkter är. Brödindustrin försökte för några år sedan få oss att tro att en god hälsa bestod i att äta 6-8 skivor bröd per dag. Och får du sura uppstötningar är det ett piller du ska svälja, inte ändra din kost och livsstil (som troligen är orsaken till dina sura uppstötningar). 

Hälsa är inte komplicerat!
Jag brukar tänka att om hälsa är komplicerat så är det inte en hållbar lösning. Komplicerade produkter och tjänster drivs av vinstintresse, inte äkta hälsointresse. Köttindustrin vill sälja kött, mjölkindustrin mjölk, läkemedelsindustrin läkemedel, brödindustrin bröd...listan kan göras hur lång som helst. Precis som hälsoindustrin vill kränga sina produkter. Produkter som inte nödvändigtvis är särskilt hälsosamma.

3 korta frågor till mig själv när jag handlar hälso- och livsmedelsprodukter:

1. Är den här produkten fri från tillsatser?
2. Säger min intuition/maggrop mig att det här är en logisk och bra produkt för min kropp?
3. Har den här produkten ett näringsvärde som kan backas upp av funktionell medicin?
Med funktionell medicin menar jag vad min kropp behöver för näringsämnen för att fungera optimalt.





måndag 29 september 2014

Så kan kroppen reparera sina egna celler



Man brukar säga att frukosten är det kanske viktigaste målet på hela dagen. Det vet jag inget om. Det jag däremot vet är att näringen i grön juice kan färdas snabbare hela vägen ut i cellen när man dricker det på tom mage. Därför brukar jag många gånger välja att låta frukosten bestå i färskpressad grönsaksjuice. Vill man kan man också se det som en periodisk fasta. 

Grön juice och periodisk fasta för att reparera cellerna
På senare år har intressant forskning kring fasta presenterats. Inte minst i den dokumentär som gjordes av Michael Mosley och senare mynnade ut i 5:2-fastan. Forskningen visar att den tillväxtfaktor som skadar celler och orsakar sjukdom minskar vid fasta. Det som händer är att cellerna växlar om från celltillväxt (dvs skapa fler celler) till att istället reparera existerande celler. Kanske är det just därför som bland annat juicefasta har visat sig ha en stor effekt på kroppens läkning? 


Läkning av autoimmuna sjukdomar - går det?
Jag själv juicefastade när jag fick diagnosen Hashimotos hypotyreos (här har du alla detaljer). En, enligt sjukvården, kronisk sjukdom som inte går att göra nåt åt (annat än att äta de sköldkörtelhormoner som sköldkörteln normalt producerar själv i kemisk form, resten av livet). Mina värden förbättrades väldigt snabbt under den period då jag bytte ut en till flera mål mat mot färskpressad grönsaksjuice (jag gjorde även andra förändringar). Mitt TSH-värde (ett signalhormon som ska ligga omkring 2 i optimala fall) sjönk från 13 till 4,8 inom loppet av 4 veckor. 

Dokumentär om läkning av autoimmuna tillstånd med juicefasta
Men jag är inte den enda som har sett resultat av juicefasta. Det var andra som inspirerade mig att göra ett försök. Har du Netflix kan du kolla in filmen "Fat, sick and nearly dead" (den finns förresten även på Youtube) som handlar om en man med en ovanlig autoimmun sjukdom och hur den förändras med juicefasta.

Viktigt när man juicefastar under vinterhalvåret!
En viktig sak att tänka på när man juicefastar är att helst se till att grönsakerna har rumstemperatur innan man kör dem i juicern. Att dricka och äta för mycket kall mat kan göra att kroppen kommer i obalans (sk Vata-obalans). Risken är större om det är kallt och ruggigt väder ute. Det viktiga är därför att man alltid låter kroppen bestämma vad som känns bäst. Jag brukar dricka varmt vatten genom hela dagen för att kompensera värmen. De mål mat jag äter brukar även vara lagade, exempelvis soppor eller grytor för att balansera upp Vata.


Relaterade artiklar


söndag 28 september 2014

Vad har hjärnans frontallober med läkning av stress och depression att göra?



Vad har hjärnans "grundläge" med depression och utbrändhet att göra? Och om man drabbats av depression och utmattning, vad kan man göra för att förändra grundläget i hjärnan? Hur kan man "läka" hjärnan för att må bättre?

Stress gör att hjärnan aktiverar delar som även hänger ihop med depression
Det visar sig att hjärnans frontallober är viktiga för hur vi upplever våra liv, hur vi agerar och vilka val vi gör. Stress genererar hög aktivitet i höger frontallob, medan lugn och harmoni står för vänster frontallob. En utbränd eller deprimerad person har sannolikt mer aktivitet i höger frontallob medan en lugn, glad eller kreativ person har mest aktivitet i vänster.

"Den högra främre delen av pannloben reglerar känslor som irritation, ilska, rädsla, att vara ledsen eller deprimerad. Den högra delen av pannloben har också del i styrningen av vårt flykt- och kampsvar. Den vänstra motsvarande delen styr över känslor med positiv klang som entusiasm, intresse, nyfikenhet, glädje och lycka." Från Wikipedia

Så kan man förändra grundläget i hjärnan på egen hand
Jag har tidigare skrivit om intressant forskning som visar att man kan förändra det sk "grundläget" i hjärnan (dvs de områden där vi har mest aktivitet) med metoder som meditation och mindfulness (som i sig är en form av meditation). Det är oerhört spännande och högst relevant för den som lider av utbrändhet, utmattning, depression eller negativitet i allmänhet. Det går att aktivera om sin hjärna genom att utöva aktiviteter som meditation och mindfulness. En studie som gjordes i USA av bla forskaren och läkaren John Kabat-Zin visade det sig att en referensgrupp som utövade mindfulness-meditation under 8 veckor kunde visa stora förändringar i hjärnans aktivitetsmönster. Från höger frontallob till mer aktivitet i vänster. 


Forskning visar att meditation är effektivare än man tidigare trott
Meditation har länge ansetts vara något flummigt och ovetenskapligt. Men under senare år har en mängd intressanta studier visat att det finns effekter som man inte trott var möjliga.
Under ett program som SVT sände för en tid sedan (programmet ligger uppe ytterligare några timmar  från det att detta inlägg publicerats) genomgick vetenskapsjournalisten och läkaren Michael Mosley (även känd för tester kring periodisk fasta) en studie där man mätte hjärnans aktivitet före och efter ett 7 veckors meditationsprogram. Detta med stora förändringar i hur aktiviteten i hjärnan gått från en mer negativ högeraktivitet till vänster frontallob.


Forskningen om frontalloberna förklarar varför meditation kan ha en stark effekt på läkning av depression och utbrändhet. Mer aktivitet i vänster skulle göra att vi upplevde mer glädje, nyfikenhet, kreativitet men också harmoni och empati. Det är svårt att låta bli att tänka tanken på hur världen skulle se ut om vi alla hade förändrat våra aktivitetsmönster i hjärnan mer in i vänster frontallob...


söndag 7 september 2014

Naturens läkemedel på bondens marknad



Näringslära är en bortglömd kunskap.
Det vi äter ska bla bli våra celler, vävnader,
hormoner och blod. 
Obesprutade grönsaker ger mindre belastning och mer näring
Att handla på på bondens marknad känns bra på flera sätt. Vi har på många sätt fått en distans till det vi stoppar i oss och hur det påverkar vår kropp. Att kroppen är gjord av och beroende av många olika näringsämnen för att fungera skulle nog ingen doktor säga emot. Men näringslära tycks ändå vara ett bortglömt kapitel i vården idag. 

Vad säger kroppen om saken? 
Att handla på en marknad (eller helst odla själv) gör att vi kommer närmre våra kroppar. För det är min absoluta övertygelse att kroppen är utrustad med ett system som talar om vad det är vi behöver. Problemet är att de flesta av oss har slutat lyssna. Halvfabrikat, hormonstörande tillsatser och besprutningsmedel gör att kroppen förvirrat skickar ut signaler som vi inte riktigt kan tyda. Kanske beror den ständiga hungern och suget på att jag inte får i mig tillräckligt med näring? 

Att ta bort, eller minska intaget av besprutat/halvfabrikat/tillsatser innebär mindre belastning på kroppen. Det blir lättare för kroppen att ta till sig den näring vi tillför och tillika också göra sig av med det som eventuellt finns lagrat i vävnader. 

"Det är min absoluta övertygelse att vi, när vi medvetet kommer i kontakt med maten vi handlar/äter, också lär oss mer om vad våra kroppar vill ha"

Grön juice. Idag även med svartkål i 
(fastän det är en goitrogen, dvs kan sänka
tempot på sköldkörteln tillfälligt).
Ekologiska äpplen, närodlade och tjusiga.
Äpplen innehåller bla pektin som är en fiber
som binder tungmetaller i tjocktarmen.
Äpplen fungerar som ett naturligt laxermedel. 
Opastöriserad honung, surkål, svartkål, gul zuccini,
selleri och mangold.

Det fick bli en påse chiafrön med.
Jag äter dem varje dag. Oftast i mina smoothies
men även som pudding med vanilj i.

Nyskördade rödbetor och morötter med blasten kvar.
Blast som fortfarande är krispiga och gröna.
Det gör bondens marknad värt ett besök!

Att gå runt och titta på alla vackra, kravmärkta grönsaker i höstens alla färger, skapar en särskild känsla. Grönsaker och frukt som är fria från besprutningsmedel och konstgödsel. Grönsaker som fått växa klart, bara en sån sak. 

Morgondagens medicin kommer att handla om näringslära. Det är min absoluta övertygelse!


lördag 6 september 2014

Att läka hypotyreos med kost


För ett år sedan fick jag diagnosen underaktiv sköldkörtel till följd av Hashimotos sjukdom (dvs en autoimmun sjukdom där kroppen attackerar sig själv). Jag gjorde ett flertal förändringar som enligt sjukvården inte skulle kunna ge några resultat. Men proverna visade något helt annat och min doktor var förbryllad, om än extremt ointresserad av vad det var jag gjorde som uppenbarligen gav resultat. 

Doktorn säger att det inte går...
Jag tycker att det är viktigt att vi delar med oss av våra erfarenheter. Inte för att det nödvändigtvis kommer att fungera för andra alla gånger. Men för att vi blir medvetna om att det inte bara finns ETT sätt, något som sjukvården envist hävdar. 

...men Christina åt sig frisk från hypotyreos
Ett stort tack till Christina som delade med sig av en inspirerande kommentar igår...

"Hej och tack för mycket bra och inspirerande texter! Jag har också ätit mig frisk från Hypotyreos och slutat äta Levaxin och har nu normala värden enl,proverna :) 

Äter ren mat utan socker, stärkelse, gluten samt minimalt med mjölkprodukter. Alltså mest grönsaker, frukt och bär, kokosolja, kokosmjölk, ägg, kyckling, nötkött mm. 
Mycket egengjord juice med grönsaker och ingefära, mycket smoothies med spenat, bär, kokos, mm. 
Inspiration av Eva Renner, dig, min kinesiolog Erika, mfl."


Har du lyckats förbättra din hypotyreos med kost och/eller tillskott?
Dela gärna med dig!



söndag 31 augusti 2014

Att känna sig tom inuti


Ibland brukar jag fundera över varför det är så många superkända och superlyckade människor som hamnar i enorm destruktivitet med droger, relationer, våld eller annat. Sen funderar jag lika mycket över den skadeglädje som media (eller folk i allmänhet) ogenerat vräker ur sig kring dessa människor. Först målas de upp som supermänniskor och visar det sig att de har ett problem så plockas de brutalt ner (för supermänniskor kan ju inte ha problem). Vi lever på flera sätt i en låtsasvärld. 

När man nått ett livsmål men inte är lycklig ändå
Om högsta drömmen är att bli känd, rik och populär har man förstås ett mål. Men frågan är vad som händer när det där målet uppnås? Och där kommer ödet för de många superlyckade personer som hamnar i den där destruktiviteten in. Om Jim Carrey, som har ALLT, är djupt deprimerad. Vad är då lycka? Den som ägnar sig lite tid åt den frågan kommer snart att inse att lycka inte kan definieras enligt de världsliga lagar vi har.


Men hur hittar man sin väg i livet utan att påverkas av omvärldens syn på vad lycka och framgång är? 

Att påverkas av vad omvärlden anser vara framgång
Det är lätt att bli en flipperspelskula som flyger omkring av omständigheter som sker i livet. Men kanske minst lika mycket påverkas vi av vad omvärlden anser vara framgång. Vi vill alla bli bekräftade, bli sedda. Ibland så till den milda grad att vi bränner ut oss. Jag brukar tänka att den största orsaken till min utbrändhet, för 13 år sedan, låg i att jag levde mitt liv utefter det (som jag upplevde) omvärlden ville ha av mig. Ibland måste man jobba oerhört hårt för att få bekräftelse...och ibland får man ingen bekräftelse alls fastän man tycker att man borde få det. Det är en ond cirkel. Utan kontakt med mitt inre blev jag den där flipperspelskulan, det där offret som drabbades av livet. Förvirrat gjorde jag allt för att ha kontroll över saker och ting, vilket i sin tur gjorde att det blev precis tvärtom. 

Det finns inget sådant som kontroll. Det finns bara känslan av att ha kontroll. Och då blir frågan snarare, varför måste jag ha sådan kontroll?

Första steget ur utmattning och utbrändhet
Första steget till förändring är att acceptera läget, nästa steg är att bli medveten om vad som sker NU. Med medvetenhet kommer jag i kontakt med mitt inre jag (min själ eller vad jag vill kalla det). Det är nu det blir Rock n Roll. Jag tror att det är ungefär det här Jim Carrey menar med "the reset button" i sitt tal nedan.

Kolla in videon nedan. Kloka ord från en intressant person. OBS, dom kloka orden börjar ungefär 10:10 in i videon. Innandess är det klassigt Jim Carrey-trams (vilket i och för sig inte är så dumt det heller).

onsdag 27 augusti 2014

5 sätt att läka onda muskler (värk och inflammation)



Äppelshot, vansinnigt god och dessutom
antiinflammatorisk, bra för matsmältning
och utrensning!
5 saker som lindrar vid muskelvärkFörra veckan hade jag ont i nacken och ena axeln. Rejält ont faktiskt. Misstänkte en begynnande muskelinflammation. Det verkade som om alla naprapater i stan hade fullbokat så jag försökte på egen hand få ordning på musklerna. Det gick bra. Här kommer några förslag på lindring och läkning av muskelvärk.
  • Kyla och värme
    Klassikern. Men det fungerar. Rekommendera värme och kyla om vartannat. Jag har kört både med varm vetekudde och is. Värmen gör att blodgenomströmningen ökar och kylan gör motsatt effekt, dvs att blodkärlen och svullnaden krymper.
    För mig gav isen verkligen resultat. Lägg i några isbitar i en påse, häll lite kallt vatten i och håll på området du har ont i (om det känns bra, känns det inte bra är det inte kyla du ska ha). Gör så några gånger om dagen och varva gärna med försiktiga rörelser. Jag märkte stor skillnad på kort tid. Framförallt upplevde jag det som om värken lättade ganska snart.
  • Gurkmeja
    Gurkmeja är en av naturens supermediciner. Och den är toppen för den som har muskelinflammation och värk med sina antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja har även andra egenskaper. Den förbättrar metabolismen, förbättrar läkningsförmåga på sår, stöttar levern vid avgiftning och förbättrar immunförsvaret (läs mer om gurkmeja här). Jag använde mig av ekologisk gurkmeja, inte den som man köper på ICA.
  • Magnesium
    Magnesiumbrist ger bland annat problem med musklerna såsom kramper och stelhet (läs gärna mer här). Att äta lite extra magnesium kan därför hjälpa vid muskelvärk.
  • Försiktiga rörelser
    Även om man har muskelvärk kan det vara klokt att försöka röra på kroppen lite försiktigt. Gör det ont ska man förstås inte pressa muskeln men små rörelser kan hjälpa kroppen att  lätta på spänningen och öka blodgenomströmningen.
  • Antiinflammatorisk juice vid muskelinflammation/värkFörra veckan blev det många ingefärsstarka juicer. Körde denna shot varje dag. Ingefäran är antiinflammatorisk men också bra för matsmältning och utrensning. Har man ingen juicemaskin kan man skiva ingefära i hett vatten (tugga gärna i dig skivorna sedan) och dricka flera koppar om dagen. 
Hur muskelknutor och värk hänger ihop
Se gärna denna video om sk "triggerpoints". Dvs små knutor i en del av muskeln som i sin tur kan ge värk på helt andra ställen i muskeln. Ett exempel är de knutor som ofta bildas vid skulderbladets insida och i sin tur ger problem med nackspärr eller värk i axeln.




tisdag 26 augusti 2014

Juice sätter färg på tillvaron


Jag är "periodare". Fast nu pratar jag om juicefasta. I höstas juicefastade jag hela eller delar av dagar för att få ordning på Hashimoto's sjukdom (även kallad hypotyreos). Mitt juicefastande har fortsatt men inte lika intensivt och inte lika ofta. 

Underhållsfas när man läker kroppen
Jag ser det som att jag är i en "underhållsfas". Dricker numer juice till frukost och som mellanmål på jobbet. Och på helgerna, som idag, juicefastar jag ibland halva dagar. Då blir det juice till frukost, mellanmål och lunch om man vill se det så. När jag juicar brukar jag även vara noga med att ta extra fisk- och linfröolja. Mår jättebra av det och känner direkt när det är läge att köra mer juice. Men det gäller att anpassa sig efter hur kroppen känns. 


måndag 25 augusti 2014

Är du öppen eller "vet" du hur det ligger till?


Kreativitet, skapande och förändringar - allt bygger på samma grundprincip; att öppna sig för att göra något på ett annat sätt än man tidigare gjort. 

När jag "vet" stänger jag dörren för det nya
Problemet de flesta av oss har är att vi tror oss veta hur världen, livet och vi själva fungerar. Vi vet redan hur saker och ting ligger till. Och det är ju inte så konstigt - världen är proppfull med små sanningar. Problemet i ekvationen är att den som redan "vet" inte är öppen för förändring. 

I värsta fall gör våra "sanningar" att vi lever kvar i något som inte är bra för oss, bara för att vi inte har förmågan att öppna oss för nya vägar.

Ibland blir våra egna "sanningar" att vi
har problem att ta oss ur gamla spår.

Den som "vet" riskerar att begränsa sig själv
Den som redan "vet" begränsar sig själv till att spela enligt de förutsättningar man själv (genom sin vetskap) sätter. Jag brukar tänka att vi människor ibland motverkar vårt eget bästa, utan att veta om det. Antar att det är en del av att vara människa. Begreppet "jag är ju bara människa" kommer till sin rätt här. Men det är som om den där "människan" i oss har fullt upp med att försöka förminska livet (och oss själva) så att det får plats i en logik, en struktur. Troligen är det ett försök att kontrollera det som inte kan kontrolleras - livet.

Att öppna sig för nya vägar handlar inte om att ge upp drömmar och mål. Det blir tvärtom troligen lättare att se de nya vägarna om man öppnar sig för dem.

Att släppa taget om det gamla till förmån för det nya
De flesta av oss behöver aktivt träna på att släppa taget om våra begränsande uppfattningar. Vi behöver våga acceptera att vi genom vår blotta existens som människa varken kan, eller ska, känna till hur allt fungerar/är. Vi kan inte kontrollera eller styra den stora spelplanen. Och vi spelar alla enligt samma universella spelregler. 

Även om det känns läskigt att inte veta så finns den en tröst i att det faktiskt är så det är. Man kan se ovisshet från två håll. Det ena är att man inte har kontroll (vilket man ändå inte har). Det andra är att det finns en ny väg som när som hest tornar upp sig. Och det gör livet lite mer magiskt och intressant.


Slut på filosofilektionen.



lördag 23 augusti 2014

Tanke, kropp och känsla - den heliga treenigheten


Min absoluta övertygelse är att det vi upplever inuti speglar sig i vår fysiska kropp. Det blir väldigt tydligt när man upplever oro till exempel. Det är som om känslorna, tankarna och upplevelsen hittar ett fäste i muskelfibrer och senor. Inte sällan med värk och inflammation som resultat.

Kroppen minns de upplevelser jag haft
När jag för 13 år sedan hade gått in i väggen började jag gå på massagebehandlingar kontinuerligt. Mest för att slappna av. När stressen gått för långt är det inte ovanligt att man har den paradoxala upplevelsen av att både vara helt utmattad men samtidigt inte ha förmågan att slappna av. 




Massage som triggar tidigare upplevda känslor
Första behandlingen jag fick på efter att ha blivit utbränd hade jag en upplevelse som var både förlösande och lite obehaglig. Det var som om massören hittade små punkter som var direkt länkade till olika känslor. Jag minns att jag inte kunde hålla tillbaka tårarna. Det var som om upplevda känslor vällde fram. Obehagligt men samtidigt väldigt renande och balanserande. 


Tanke, känsla och kropp är den heliga treenigheten. Alla tre påverkar varandra. Det är först när medvetenheten är påslagen som jag kan betrakta och lära mig hur, vad och varför jag känner som jag gör.

All läkning är mental, fysisk och själslig
Jag tror att all läkning är mental, fysisk och själslig. Oavsett vilken åkomma jag har. Läkning är en process av lyhördhet. Lyhördhet både inför hur det känns i kroppen, vad kroppen behöver (näring) för att må bättre och hur den själsliga och mentala sidan hänger ihop med det fysiska. Det är förstås lättare sagt än gjort. Men med övning kan vi bli bättre på att förstå oss själva. Och kanske är det en av läkningens absolut viktigaste punkter. Det ligger en kraft i att komma i kontakt med sitt inre. Inte minst sin intuition. 

Att utöva det som intuitionen säger är rätt kan inte bli fel. Det är min absoluta övertygelse. 







torsdag 14 augusti 2014

Naglarna visar tecken på näringsbrist

En paranöt innehåller dagsbehovet av selen.
Nagarna kan visa vad du lider brist på:

  • Skedformad nagel
    När nageln böjs uppåt snarare än nedåt.
    Brist: Koppar, zink, järn och protein
  • Horisontal grop i nageln
    När du tittar på nageln i profil ser du ett litet "gupp" i nageln. Gropen är inte lika djup som skedformad nagel.
    Brist: kalcium och zink
  • Randiga naglar (längs med nageln)
    Denna kallas även onychorrhexis och innebär ränder längs med nageln. Tunna men tydliga ränder som du kan se på nagelns yta. Vanligt är också att nageln lätt går sönder.
    Brist: protein, järn, folsyra
  • Linje i mitten av nageln
    En linje som går i mitten av nageln. Nageln buktar eventuellt inåt vid linjen.
    Vanligt hos personer med dålig kosthållning, stor alkoholkonsumption, rökning etc.
    Brist: många olika näringsämnen. 
  • Vita prickar 
    Tydliga vita prickar.
    Brist: zink
  • Vita linjer (horisontala)
    Brist: Selen


Video: Nutritional status on your nails

onsdag 13 augusti 2014

De små stunderna som är stora i livet


Häromdagen gick jag och familjen ner till vattnet efter jobbet. Känslan av att dyka ner under ytan och känna vattnet omfamna kroppen när man suttit i en kontorslokal en hel dag är oslagbar. Att glida fram simtag efter simtag i spegelblankt vatten är lika simpelt som det är kraftfullt. 

Att möta naturen är att möta sig själv.

Naturens kraft på människokroppen?
Jag skulle vilja veta vad det är som händer i kroppen när man möter naturen på det här sättet? Vad är det som händer i kroppen och sinnet? För något händer helt klart. Det känns tydligt före och efter en enkel liten simtur. Kanske har naturen en större påverkan på våra kroppar än vi förstår? Det vore förvisso inte ologiskt då det ju egentligen är så att vi är en del av naturen. Att möta naturen är lite som att möta sig själv. Vem vet, om 20 år kanske forskningen kan ge oss svaret?


tisdag 12 augusti 2014

Är mjölk bästa sättet att få i sig kalcium?

Mjölk sägs vara den viktigaste källan
till kalcium. Men är studier visar
att det är bättre att få i sig kalcium
från växtriket.
Många oroar sig för att de inte får i sig tillräckligt med kalcium om de inte dricker mjölk. Men är mjölk verkligen det bästa sättet att få i sig kalcium? Jag listat några livsmedel som är naturligt rika på kalcium. Inte bara det, de innehåller en mer lättupptaglig form av kalcium.

Varför mjölk inte är bästa sättet att få i sig kalcium
Mjölk sänker syranivån i kroppen och gör att kalcium inte alls är så lätt att få i sig som man tror. Vi i Sverige dricker mer mölk än de flesta länderna i världen. Forskning visar att vi ändå ligger vi i topp i benskörhet. Om det var så att det är från mjölken man som vuxen (med barn är det givetvis en annan sak) får i sig kalcium så skulle vi inte ha detta problem. Se gärna nedanstående video som är ett klipp ur filmen "Forks over knives" som du hittar på Netflix.

Livsmedel som naturligt innehåller kalcium

  • Mandlar 
  • Bönor
  • Sesamfrön
  • Solrosfrön
  • Mörkgröna bladgrönsaker
  • Broccoli
  • Torkade aprikoser och fikon
  • Dadlar
  • Fänkål

D-vitamin och kalcium för starkare ben
Som skandinav är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med D-vitamin. Studier har visat att D-vitamin tillsammans med kalcium stärker skelettet och minskar risken för benbrott.

Video: Mjölk och benskörhet hänger ihop!


måndag 11 augusti 2014

Enkla sätt att boosta matsmältningen



Jag är troligen inte den enda som ändrat mina ätvanor under semestern. Något som märktes väl när jag kom tillbaka till vardagen igen. Jag kände tydligt att matsmältningen och magen inte fungerade riktigt som den skulle. Så jag la in några extra rutiner för att få ordning på kroppen och matsmältningen.

Kicka igång magen och matsmältningen

  • Balansera vätskenivån
    Drick ljummet citronvatten (koka i vattenkokarn och blanda 50/50 kallvatten) innan frukost varje morgon. Jag brukar lägga till en t-sked opastöriserad honung. Det funkar väldigt bra för min mage och jag märker inom ett par dagar skillnad på magen.

    Anledningen att detta enkla knep fungerar är troligen att man genom att starta med att tillföra vätska till kroppen gör att kroppen kan balansera sin vätskenivå. Om vätskenivån ligger låg måste kroppen kompensera bla genom att hämta vatten från tjocktarmen (vilket i sin tur gör att vi blir förstoppade och hårda i magen).
    Att vattnet ska vara ljummet beror på att kroppen annars måste ödsla en energi på att värma upp kallvatten samt att kallvatten hämmar matsmältningsapparaten. Ljummet vatten stimulerar tarmrörelserna. Drick ljummet vatten genom hela dagen!
  • Minifasta
    Kroppens avgiftningsfunktioner sägs ligga som högst fram till kl 10 på förmiddagen. Jag brukar dricka citronvatten (ibland upp till en liter beroende på hur illa läget är) och sedan vänta en stund innan jag gör en färsk juice eller äter ett lättare mål. På så sätt "hinner kroppen ikapp".
  • Äta långsamt
    Det är uttjatat men ja, att slänga i sig maten halvtuggad gör att magen får jobba hårt för att utvinna näring och smälta maten.
  • TillskottJag tar Triphala Rose, 2 st tillsammans med ljummet vatten innan jag går och lägger mig. Det hjälper för mig. Även blötlagda psylliumfröskal och/eller blötlagda linfrön är förstås väldigt effektiva. Även alger eller algblandningar som Mighty Greens, chlorella eller spirulina tycker jag har en positiv effekt på magen. Liksom maca-pulver som är en stärkande rot med flera positiva egenskaper, särskilt för den som har låg energi eller lider av hypotyreos.
    Har man mineralbrist kan man få problem med avgiftningsfunktionen i kroppen. Läs gärna på om mineraler som magnesium, jod, selen, zink och vilka symptom brist kan ge. Jag tar mineraler som tillskott varje dag sedan i september förra året då jag fick diagnosen Hashimotos sjukdom.
  • 2 tsk kokosnötsolja, linfröolja eller olivolja
    Bra fetter som verkar antiinflammatoriskt och "smörjer systemet". Intages varje dag.
  • Massera magen med olja
    Jag brukar använda mig av gamla Ayurvediska traditioner om jag har problem med magen. Ljummen sesamolja masseras i medsols-rörelser. Titta gärna på hur tarmarna ligger så får du en bättre förståelse för hur du kan massera. 
  • Promenera/motionera
    Är du väldigt förstoppad kan det vara svårt att ta sig ut på en joggingtur. Men all typ av cirkulationshöjande aktiviteter är bra. Ta en promenad om det går. Annars kan du djupandas (Pranayama) eller Googla på yogaövningar för detox.
  • Ät grönsaker och skippa socker och vetemjöl
    Glutenintolerans är en åkomma som ökar lavinartat i hela världen. Och det är inte längre så att man nödvändigtvis har svåra symptom. Faktum är att det inte är säkert att man har några symptom alls om man lider av intolerans mot gluten.
Video: Paul Chek om enkla sätt att boosta matsmältningen



söndag 10 augusti 2014

Tecken i hår och hud avslöjar näringsbrist

Ett skepp kommer lastat med näring!
Smoothies är ett sätt att få i sig livsmedel
som täcker upp fleranäringsbehov för en dag.
Exempelvis
fröer och nötter tillsammans
med
mörkgröna bladgrönsaker.
Jag har tidigare skrivit om hur olika näringsbrister kan påverka kroppens funktioner på olika sätt. Brister kan ge trötthet, depression, oro, sköldkörtelproblem osv. Men idag tänkte jag skriva lite om olika brister man kan lida av och hur de kan visa sig på huden, håret och i munnen. Om du känner igen dig i något av nedanstående symptom kan det vara intressant att även Googla på just den bristen och se om du även har andra, kroppsfunktionella symptom (som migrän, trötthet, sömnbrist etc).

Vissa symptom dyker upp flera gånger, exempelvis torr hy och acne. Kanske för att näringsämnen ofta hänger ihop med varandra men även för att vissa brister påverkar kroppens naturliga  reningssystem (och därav ex kan ge acne).


Brist på Zink

  • Torr hy
  • Torr hud på baksidan av armarna
    Knottrig och torr hud vid "gäddhänget" indikerar på dels zink men även essentiella fetter (som du hittar i kokosnötsolja, linfröolja, avocado, lax etc).
  • Munsår
    Sår som uppstår i "hörnet" 
  • Geografisk tunga
    Tungan är "fläckig" och ser ut som en karta, därav namnet.
  • Nedsatt smak
    Om man upplever sig ha nedsatt förmåga att känna smak har man troligen brist på zink.
Vitamin A
  • Torr hy
  • Acne
  • Blödande tandkött
Essentiella fettsyror
  • Acne
  • Torr hy
  • Eksem
  • Torrt, risigt hår
  • Röd hy vid näsan
  • Torra naglar
  • Torra händer
Vitamin B
  • Munsår i mungipan
  • Blödande tandkött
  • Inflammerad tunga
  • Dålig andedräkt


Men om man äter bra och ändå har dålig hy, torrt hår eller problem med eksem?
Det kan vara klokt att kolla upp varför man har problem med att ta upp näringen i maten. En anledning kan vara inflammation i tarmen (som man nödvändigtvis inte märker av) och läckande tarm. En annan anledning kan vara födoämnesallergi, exempelvis gluten. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online