Från utbrändhet till livslust: september 2009

lördag 26 september 2009

Lycka är att se det vackra i nuet

Lördag morgon. Promenad i solen innan frukost. Det låter nästan lite klyschigt men faktum är att jag sitter här med en stor kopp grönt te (Japanskt Sencha, kan rekommenderas för er som gillar icke-smaksatta gröna teer) och boken "Bhagavad-Gita - as it is".

Neither in this world nor elsewhere is there any happiness in store for him who always doubts” - Bhagavad Gita

Lycka är summan av de små tingen
Jag tror att lycka är summan av de små tingen. Lycka är att välja att njuta av nuet. Att skingra tankarna och se detaljerna, de små sakerna och att känna tacksamhet över det som är.

"The best and most beautiful things in the world cannot be seen, nor touched ... but are felt in the heart" - Helen Keller

Önskar er alla en förtrollande helg!

Super-smoothies för att få energin tillbaka

Jag köpte en mixer för ett tag sedan och jag älskar den! Med den är det superenkelt att få i sig mer näring och dessutom hjälpa kroppen att snabbt absorbera alla antioxidanter, vitaminer och mineraler. Jag mixar ner grönsaker och smaksätter sedan med frukt, bär och nötter. Helt perfekt att ha med sig till jobbet som mellanmål.

Super-smoothie med mer "krämig" smak
1. En stor näve färsk spenat
2. En morot
3. Soja- eller rismjölk
4. Några matskedar kesella
5. Blåbär
6. Hallon (osockrade)
7. Linfrön
8. Cashewnötter
9. Pumpafrön
10. Gojibär
11. Linfröolja (2 tsk)

Super-smoothie med mer "fruktig" smak

1. En stor näve färsk spenat
2. En morot
3. Saften från en apelsin (alt. skala och lägg i hela apelsinen) el. blodgrape
4. Linfrön
5. Physillumfrö
6. Jordgubbar (osockrade)
7. Hallon (osockrade)
8. Lite vatten

Efter gymet-smoothie

1. Färsk spenat
2. Banan
3. Jordgubbar el. hallon
4. Blåbär
5. Kesella
6 Sojamjölk
7 Frön och nötter (gärna mandel)
8 Gojibär
9.Linfröolja (2 tsk)

fredag 25 september 2009

Näring för kropp och själ

Att må bra handlar om att se till att både kropp och själ får näring - att det vi konsumerar tillför energi både till sinnet och kroppen. Vi lider sällan brist på mat i västvärlden. Ändå är vi i det närmaste undernärda. Maten vi äter innehåller ofta extremt lite näring. Ofta utan att vi är medvetna om det.

Trötthet, dåligt immunförsvar, depression av för lite näring
Kropp och själ hänger ihop, den ena kommer inte utan den andra. Så när kroppen inte mår bra är det inte så ologiskt att man även kan må dåligt mentalt. Näringsbrist ger dessutom ofta besvärliga symptom.

Bara B-vitaminbrist kan ge följande symptom:
  • Yrsel
  • Trötthet/utmattning/orkeslöshet
  • Hjärtklappning
  • Depression
  • Minnesstörningar
  • Domningar
  • Dålig balans
  • Mag- och tarmproblem
Kroppen behöver mer näring när du stressar
När man utsätter kroppen för stress dränerar man den även på näring. Jumer press du sätter på kroppen, desto viktigare är det att du tillför näring. Egentligen är det ganska logiskt men det är lätt att glömma bort där mitt i all stress.

Läk din kropp - få i dig mer näring
När jag hade gått in i väggen mådde jag naturligtvis väldigt dåligt. Jag var helt urlakad på energi och kroppen kändes som om den var 100 år gammal. Jag drog på mig förkylning efter förkylning och hade periodvis stora problem med magen, huvudvärk och yrsel.

Jag började jobba med mig själv inifrån. Men ett steg till läkning var också att lägga om kostvanorna för att försöka bygga upp kroppen så gott jag kunde. Jag kunde inte så mycket om näringslära så jag fick börja med att lära mig vad ordet "näringsämnen" egentligen betydde och var de där ämnena fanns någonstans. Det jag insåg var att det var långt mycket enklare än jag förut trott...och det tar inte lång tid att laga nyttig mat.

Ät så rena livsmedel du kan
Det finns mängder av olika dieter och "tips och råd" om hur man ska äta. Men det bästa sättet är att prova sig fram till det som du mår bra av. Vi har alla unika behov. Vad som funkar för en person kanske inte funkar lika bra för någon annan. Ayurveda var för mig en fantastisk tillgång i att lära mig förstå hur kropp och själ hänger ihop samt vilka livsmedel som var bra för just mig. Men det räcker gott med att prova sig fram på egen hand. Maten kan bli vår medicin.

  • Ät rena, naturliga råvaror
    Det som kommer direkt från "moder jord" är att föredra över det som kommer ur förpackningar. Rena och oprocessade råvaror innehåller mest näring, dvs en potatis innehåller mer näring än pulvermos. Har man möjlighet att handla ekologiskt är det att föredra eftersom man inte får i sig besprutningsmedel och annat som kan påverka hormonerna i kroppen negativt.

  • Undvik halvfabrikat och E-ämnenFärdigprocessad mat innehåller i stort sett ingen näring och den lilla näring som finns där är artificiell. Dessutom proppas halvfabrikaten fulla med konserveringsmedel. Jag brukar kolla innehållsförteckningen. Om maten innehåller många E-ämnen på baksidan är den förmodligen inte speciellt bra att stoppa i kroppen.

  • Grönsaker, grönsaker, grönsaker och frukt!Det säger sig självt. Ät grönsaker till varje mål mat om du har möjlighet. Vänta helst med att äta frukt direkt efter maten eftersom det "jäser i magen".

  • Rött kött kräver mest energi för att brytas nedRött kött kan vara bra att äta om man har blodbrist. Men det kan vara bra att lägga på minnet att rött kött kräver mest energi av kroppen för att brytas ned. Har man låg energinivå kan det vara klokt att välja fisk, kyckling eller vegetariskt.

  • Probiotika
    Probiotika är kost som innehåller bakterier för att stärka immunförsvar och tarmflora. Yoghurt innehåller probiotika.

  • Lär dig skilja på bra och dåliga "cravings"Om du är galet sugen på mjölk eller apelsinjuice är det förmodligen något i just det du behöver...kalcium eller c-vitamin (även apelsinjuice innehåller kalcium). Själv brukar jag bli galet sugen på kanelbullar, oklart vad däri jag behöver ;-)

  • Glöm inte bort proteinernaKvinnor äter ofta för lite proteiner. "Proteiner är kroppens byggstenar. Utan dessa kan ingenting repareras eller byggas upp; proteinbrist leder till ett antal allvarliga bristtillstånd", citat från Wikipeida.
    Bönor, baljväxter, kyckling, fisk, kött, ägg, nötter innehåller protein.

  • Ät mörkgröna grönsaker
    Mörkgröna grönsaker innehåller ofta mängder av näring. Ett exempel är färsk spenat som är riktigt gott att använda istället för sallad, dessutom innehåller det mängder av näring. Broccoli, zuccini, grönkål, ruccola, mangold, sugar snaps, avocado är några exempel till.

Stilla tankarna för att nå ditt inre

Om vi liknar vårt medvetande vid en damm skulle man kunna se våra tankar som krusningar på vattenytan. För att kunna se längre ner i djupet måste det vara spegelblankt på ytan.

Det är bara genom att stilla våra tankar som vi kan nå vårt eget inre, kärnan av oss själva. Men när vi gör det händer något med oss och våra liv. Det är som om en helt ny värld öppnar sig, fastän den funnits med där hela tiden. Allt vi behöver göra är att lyssna.

"Within you there is a stillness and a sanctuary to which you can retreat at any time and be yourself" Hermann Hesse

Att lösa problem

Idag vill jag påminna mig själv om att: Man aldrig kan lösa ett problem på samma medvetandenivå som det skapades.

Pema Chodron - "Shenpa"

torsdag 24 september 2009

Rastlöshet och stress

Vi lever i en värld där vi ständigt bombarderas av intryck. Vi kopplar upp vår uppmärksamhet mot alllt från TV, radio, dator, Ipods till reklampelare och löpsedlar. Oftast utan att ens veta om det. Det pågår ett ständigt informationsflöde som blandas upp med våra egna tankar.

Rastlöshet kan vara ett tecken på obalans
Ett tecken på att jag är i obalans är att jag inte kan sitta stilla utan att bli road av något av ovanstående "intryckskanaler". Jag blir rastlös och zappar mellan kanalerna, bläddrar frenetiskt i tidningen eller blippar på telefonen. Det inträffar oftast när jag har stressat lite för mycket, ruckat på rutinerna, rest i jobbet eller bara inte varit medveten om att jag behöver sätta mig ner och bara vara. Det är ju så enkelt att lyssna inåt, egentligen. Men ack så svårt när man är omedveten om det.

Kika gärna igenom nedanstående video. Det kan vara värt det :)

Pema Chodron - "Dunzie"

Naturen - en källa till läkning

Jag hade huvudet fullt av tankar när jag gick från jobbet idag. Gick längs den lilla promenadvägen i min tankedvala när jag tittade upp och plötsligt vaknade till. Det spegelblanka vattnet och den vackra utsikten fick mig att skingra mina tankar på en enda sekund, tankar som nyss verkade så viktiga. Det är så fascinerande. Naturen har en läkande kraft. Frågan är om vi inser att vi kan vara en del av den?

Naturen har en läkande kraft
Skogen, bergen, havet och himlen finns där som nån sorts evig motvikt till våra liv, en påminnelse om vårt ursprung. Har man någonsin sutttit på en brygga och tittat ut över havet eller gått genom skogen vet man att det förändrar en inuti. Kroppens kemi, tankarna...till och med blodtrycket.

Att lägga märke till det vackra ger energi

Det har gjorts otaliga studier på hur vår kropp reagerar i naturen. Det finns studier som visar att bara titta på en bild av en skog får blodtrycket att gå ner. Om det funkar - tänk då vad det skulle innebära för oss om vi började lägga märke till den blå färgen på himlen, fåglarnas kvitter, den friska höstluften eller vågornas brus?
Tänk om vi kunde lära oss att utnyttja naturens krafte till att må bättre? Tänk om det räcker med att lägga märke till minsta lilla tecken på den natur som hela tiden omsluter oss?

Det är nog så enkelt att jag är en del av naturen...inte tvärtom.


Att lära sig förstå rädslor

"Only when we are no longer afraid do we begin to live" Dorothy Thompson

Rädslor är det enda som begränsar oss i processen att bli den människa vi vill vara. Rädslor är det enda som kan begränsa oss i att leva våra liv fullt ut.

Önskar dig en underbar dag!

onsdag 23 september 2009

Att leva som den andliga varelse man är

"Man vet att man blivit mer andlig då man upptäcker att man börjar bry sig om andra, även de man inte känner"

Jag är övertygad om att vi alla är andliga varelser som lever i en värld av materia. Tyvärr glömmer vi ofta av oss och i värsta fall lever vi som om livet bara bestod av materia. Jag tror att ett tecken på att man har hamnat där är att man upplever sig leva i det där berömda "ekorrhjulet". När det känns som om tiden bara försvann utan att man "hann med". När man upplever sig inte ha kontroll över sitt eget liv, sina begär eller sina känslor. Eller när man bara känner sig tom inuti. Vi är ju allt annat än tomma inuti.

Att lyssna på sin själ för att vidga sitt medvetande
Jag tror att alla svar vi behöver finns där inom oss. Det vi behöver lära oss är att ställa de rätta frågorna och framförallt att lyssna. I mitt liv innan utbrändheten var jag helt värdelös på att lyssna på något annat än mina egna tankar...och de var i perioder väldigt negativa. Att lyssna på sitt inre är att lyssna till sin själ. Eller till att börja med: att förstå att man har en själ. När man börjar lyssna på sin själ vidgas ens medvetande och det i sin tur förändrar ens tankar.

Hur gör man för att lyssna till sin själ?
Jag har inte alla svar, men jag tror att det är väldigt enkelt. Vill man lyssna till sin själ så är det bara att sätta sig ner och göra det. Träng undan tankarna och lyssna (det i sig är inte alltid så enkelt). Det finns tekniker för att lyssna inåt. Meditation är en av dem. Att lyssna är att vakna.

Kanske går livet ut på att upptäcka sig själv, sin djupaste potential, sin innersta kärna och leva den?

What is the meaning of spirituality?



måndag 21 september 2009

Att befria sig själv från negativitet genom att vara i nuet

Jag hittade nedanstående video där Deepak Chopra får frågan om hur man ska göra för att bli på bra humör när man upplever sig ha en dålig dag. Han svarar att nästan allt det som vi upplever är dåligt egentligen är tankar om något finns antingen i framtid eller i dåtid. Rensa dina tankar från dåtid och framtid och ställ dig själv frågan vad som är fel med just det här ögonblicket. "You will realize that this moment is free".

Q&A with Deepak Chopra

söndag 20 september 2009

Att lyssna till sin själ

You don't have a soul. You are a Soul. You have a body.” C.S. Lewis

Detox

Varje januari brukar jag köra en månads detox. Men sedan förra året brukar jag även köra en lite lindrigare detox-variant efter sommaren. För mig är det ett sätt att "starta om" kroppen och få mer energi. Men för mig är detox lika mycket andligt som fysiskt.

Detox - vad innebär det?
Detox är ju onekligen inne. Det nämns överallt och har exploderat både i tidningar och hyllorna i hälsobutikerna. Det finns speciella detox-paket som man kan köpa. Själv kör jag en egen variant baserat på några enkla grundprinciper. 99% av allt jag äter och dricker kan man köpa i ICA-butiken.


Några enkla grundprinciper och tankar om detox:
  1. Rensa ut gifter som lagrats i kropp och själ
    Genom att dra bort mat som innehåller gift/skapar onödiga slaggprodukter får vår kropp en chans att rensa ut de gifter som sedan åratal ligger lagrade.

    Detox är också till för själen. Enligt den ayurvediska läran lagrar vi även känslomässiga slaggprodukter, sk ama. Genom att utöva
    pranayama, meditation och andra övningar (läs gärna mer om "skriv av dig") kan vi även rensa ut gammalt känslomässigt skräp för att få energin i kroppen att flöda.

  2. Tillföra näring
    - och därav bygga upp kroppens immunförsvar.
    Jag vill att det ska vara enkelt att äta bra mat. Jag har inte tid att åka omvägar för att handla på specialaffärer. 99,9% av det jag äter när jag detoxar ska jag kunna handla på välsorterad ICA-affär (eller vart man nu handlar).
    Det viktiga är att maten håller ett högt näringsinnehåll. Jag använder till exempel färsk spenat istället för isbergssallat (som mest innehåller vatten) i mina sallader.

    Läs gärna mer om exakt vilken mat jag brukar äta här

  3. Vila/Läkning
    Om jag har ätit mycket bröd, godis och annat "slisk" under en period så brukar jag känna av sockerberoende under några dagar. Det går snabbare än man tror att kemiskt bli av med sitt sockerberoende (5-10 dagar) men man kan känna sig lite trött och hängig, ibland även ha lite hjärtklappning och så. Det viktiga är att man ser till att ha tid för att vila ordentligt.

  4. Medvetenhet
    För mig är en detox en enorm källa till kunskap och medvetenhet. Det handlar om att få mer kunskap om kroppen, själen och det egna beteendet. Varför reagerar kroppen som den gör? Vad mår jag bra av? Vad får mig att må dåligt? Hur ser mitt beteende ut kring mat, stress, vila? Är jag beroende av något och i så fall varför? Hur kan jag förebygga obalans?

  5. Bli fri från "vardagsberoenden"
    Socker, kaffe, alkohol, vetemjöl och värktabletter kan vara sånt som vi ibland omedvetet stoppar i oss. Vi styrs av impulser från kroppen och sociala beteenden. Kaffe är nåt som man SKA dricka varje morgon, annars vaknar man inte riktigt...eller?

  6. Få tillbaka lust och smaksinne!
    Att inte längre njuta av mat och dryck utan snarare slentrianmässigt trycka i sig både det ena och det andra helt omedvetet är en sorg. Mat ska vara en upplevelse. Jag upplever det ofta som att jag, speciellt i juletid då man äter mycket, äter massor av godsaker utan att riktigt, riktigt njuta av dem. Visst kan jag tycka att det är gott, men när man har ätit 25 chokladbitar njuter man inte längre på samma sätt. Att detoxa ger doft och smaksinnet tillbaka...men bäst av allt lusten att njuta av det goda!

Relaterade länkar

fredag 18 september 2009

Bli medveten om dina förnekelser!

Något jag tänkt på mycket är alla de signaler min kropp gav mig innan jag gick in i väggen. Hur kunde jag missa dem? De var ju så tydliga. Men viktigast av allt, hur kan jag undvika att hamna där igen?

Vad är förnekelse?
Förnekelse är att inte våga, vilja eller veta om hur ens situation ser ut. Oftast handlar det om sådant som man levt med i åratal, men det behöver nödvändigtvis inte vara så heller. Förnekelse bottnar i omedvetenhet och i allra flesta fall också rädsla. Rädsla för att ta itu med den smärta som finns inuti en själv.


Vi har alla små "förnekelsebojor" inom oss. Jag kallar dem bojor för att de håller oss fast och begränsar oss till att bli det enorma potential som vilar inom varje människa.

Att våga se sin egen förnekelse
Jag tror att det är viktigt att förstå att vi alla lever i någon grad av förnekelse, av olika anledningar. Jag tror att livet går ut på att vakna - att grad för grad bli mer medveten. Att bygga ut sina medvetanderesurser och se både sig själv, människorna runtom en och miljön man befinner sig i utifrån ett större och större "medvetande-perspektiv". Jag tror också att jumer vi övar upp vår medvetenhet om vad vi tänker, känner, agerar, upplever etc desto mindre lidande behöver vi utstå.

"Smärta kommer alltid att finnas i livet, det är hur vi väljer att bemöta smärtan som avgör om den blir till ett lidande eller ej"

Vilka är dina förnekelser?
Du känner säkert någon i din omgivning som du tycker lever i förnekelse. Men har du någonsin ställt dig själv frågan vilka förnekelser du själv har?


Jag befinner mig just nu i en period då jag försöker vända upp och ner på varje förnekelsesten jag lever med inom mig själv. Det handlar inte om att bestraffa sig själv, det handlar om att vårda de där ömma punkterna inom en så att de kan läka. Att bli en helare människa.

Jag tror helt enkelt att om vi vågar se, erkänna och acceptera det som är jobbigt/obehagligt inom oss tar vi det allra första steget mot att bli av med begränsningen. Det första steget mot att bli den vi vill vara.

Så, hur gör man för att bli av med förnekelser?
Jag säger inte att jag har alla svar men jag har skapat en egen liten modell som jag tycker fungerar. Se den som tre punkter som snurrar runt och börjar om på 1 och fortsätter för att sedan börja om.

  1. Betrakta
    Betrakta mig själv och hur jag uppfattar min omgivning och mig själv i vardagen. Vad är det som triggar igång känslor som ilska, oro, ångest, rädsla och andra negativa känslor i vardagen?
    Kanske har du en kollega som triggar de sämsta känslorna hos dig. Det gäller att förstå att det inte är den personen som får dig att känna de negativa känslorna, det är du som väljer att känna dem...helt omedvetet.


  2. Förstå
    Processa det du har lagt märke till under dagen. Skriv, prata eller fundera med ett öppet sinne över vad som orsakar de där dåliga känslorna du upplever ibland. Varför blir du så förbannad på den där kollegan? Hur kunde en hel eftermiddag gå åt helvete pga det han/hon sa?

    Jag har upptäckt att skrivandet är en av de allra bästa terapeutiska kanalerna jag har. Jag kan behandla allt som händer i livet med penna och papper. När man skriver skapar man en process för att acceptera, förstå och lösa situationen.

    Om du har dåliga minnen av "dagboken" (som du kanske inte orkade skriva i när du var tonåring) föreslår jag att du skapar en ny relation till den. Jag tycker inte att det är viktigt att skriva exakt vad man gjorde, om det var fint väder eller vilken färg på tröjan man hade. Helt ointressant! Gå på kärnan istället. Skriv om vad du känner, upplever, doftar, hör och tänker. Ställ frågor till dig själv, du blir förvånad över vilken visdom som bor inom dig!

  3. Förändra
    Att först betrakta sitt beteende och sedan analysera sig själv för att försöka förstå kräver endel övning och koncentration, men det är magiskt! När man befinner sig i samma situation som triggade de där negativa känslorna kommer man att uppleva situationen helt annorlunda, lite som att man betraktade sig själv utifrån. Det är då du inser att du har breddat ditt medvetande.


Att våga se och acceptera sina förnekelser är inte samma sak som att se sig själv som en dålig person, utan hur bra man kan bli utan dem!

Att våga vara openminded

Den här veckan har jag utsatt mig själv för extrem stress och press på jobbet. Känner att min adrenalin-nivå fortfarande ligger högt och att mina käk, nacke, axel och ryggmuskler är lite väl spända. Hjärnan känns lite överarbetad och jag känner mig lite grumlig i tankarna.

Men idag är en ny dag! Nytt hopp! Jag ledig. Klev upp tidigt, åt frukost och sen la jag mig på spikmattan.


Hittade även en lite märklig teknik att hantera känslor/tankar/problem genom att stimulera akupunktur-punkter i kroppen.

Vår kropp består av energifält och när vi mår dåligt, är lättirriterade eller stressade är dessa energifält i obalans. Enligt EFT, Emotional Freedom Technique, tar man upp problemet och känslan som det orsakar. Sedan stimulerar man akupunkturpunkter för att balansera upp energisystemet/chakrasystemet. Genom att göra så "programmerar man om" känslorna inför problemet och det gör i sin tur att man lättare kan hantera det. Det sägs vara ett mirakel. Men det har jag ingen aning om, har bara testat det några få gånger.

Har du någon erfarenhet av detta?

EFT Emotional Freedom Technique Fast Stress Relief!

torsdag 17 september 2009

Tankar och åldrandeprocessen

"The aging process has you firmly in its grasp if you never get the urge to throw a snowball"
- Doug Larson


Deepak Chopra on happiness and aging

onsdag 16 september 2009

Placebo håller oss friska!

Placebo är ett ord som jag i åratal förknippade med något negativt. Jag förknippade det med nån stackars människa som blivit lurad av sjukvården. Lurad att medicinen de åt var medicin...fastän det bara var sockerpiller. Det värsta av allt var att de blev friska av de här sockerpillren. Ve och fasa! ;)

Nuförtiden är jag djupt fascinerad av placeboeffekten. För tänk om det är så att vi genom våra tankar och känslor kan påverka vår hälsa mer än vi tror? Kanske till och med påskynda läkeprocessen eller bromsa upp ett tillstånd av sjukdom?

Våra tankar och känslor påverkar våra celler
Enligt den gamla skolan är celler små programvaror som kontrollerar våra liv. Men enligt en ny lära kallad "Epigenetik" kontrolleras våra celler av miljön, eller snarare av hur organismen (dvs vi människor) uppfattar sin miljö. Vad jag tänker påverkar mina känslor, mina känslor påverkar kemin i min kropp och kemin i min kropp påverkar oss ända ner till cellnivå.

Det innebär att om vi förändrar vår uppfattning, vår perception kan vi också påverka våra cellers aktivitet.

...onekligen en kraftfull tanke.

Bruce Lipton - Try It On Everything

måndag 14 september 2009

Våga drömma!

"Every great dream begins with a dreamer. Always remember, you have within you the strength, the patience, and the passion to reach for the stars to change the world" - Harriet Tubman

Så, vilka är dina drömmar?
Ta dig tid till att skriva ner dem på ett papper. Det kan onekligen löna sig. :)


Lycka till!

söndag 13 september 2009

Tankens kraft: Dina tankar är nyckeln till dina drömmar och mål

Kolla gärna in nedanstående video. Bortsett från det "amerikanska perspektivet" är grundbudskapet väldigt intressant. Det handlar om våra tankars kraft i våra liv.

Thoughts become things:

Lagen om attraktion: Dina tankar är fyllda med kraft!

Jag har under de senaste veckorna varit väldigt fokuserad på ämnet drömmar/mål. Att leva och uppleva drömmar. Det kan handla om allt från att bli piggare, friskare och starkare, få uppleva drömresan, bli en bättre talare, till att någon gång ha den där konstutställningen som jag i åratal drömt om. Drömmar har vi väl alla, frågan är bara - hur gör man för att göra verklighet av dem?

Jag har definitivt inte alla svar, men det här är vad jag försöker påminna mig själv om...

Vilka är dina drömmar?
Vi har alla drömmar, problemet är att vi ser dem som just DRÖMMAR. Drömmar tycks vara något ouppnåeligt och lite flummigt. "Att drömma" är något man gör när man inte har annat för sig...eller?

För att uppnå sina drömmar måste man börja med att drömma. Det häftiga med drömmar är att det inte finns några begränsningar. Lägg alla "realistiska" tankar och hinder åt sidan och tillåt dig själv att måla upp ett fullständigt drömscenario. Drömmar är inte alltid realistiska, men det innebär inte att de är ouppnåeliga.

"Har du varit där i tanken kan du vara där i verkligheten"

Drömmar ska vara konkreta - inte nödvändigtvis realistiska
När man önskar sig något måste man vara konkret. Det räcker inte med att önska sig "att bli lycklig", definiera VAD det är som gör dig lycklig. Det räcker inte med att önska sig "att må bättre", du måste definiera HUR du kommer att känna, se ut, vara när du mår bättre.


Skriv ner dina drömmar - starta processen att uppnå dem!
Jag tillhör dem som tror att vi alla har en andlig kraft som arbetar tillsammans med oss, i den riktning vi vill färdas. Men det spelar egentligen ingen roll om man väljer att kalla det "mental träning" eller något annat. När man skriver ner sina drömmar konkretiserar man dem. Det är lite som att ta det första steget mot att uppnå dem.


Tankarna du tänker skapar "vägar" i hjärnan
Det händer ju att vi vet precis vad vi vill. Vi är motiverade och vi har all information och kunskap om hur vi ska lyckas. Men vi lyckas ändå inte uppnå våra mål/drömmar. Varför är det så?


Börja med att förstå hur dina tankar fungerar
För att förstå hur all förändring sker (att uppfylla drömmar) måste man förstå hur en tanke fungerar. För det finns en fysisk/kemisk förklaring till vad en tanke är, nämligen myelin. När vi tänker en tanke sätts nervceller i rörelse och ett lager av myelin skapas på en viss plats i hjärnan. Om vi tänker samma tanke igen skapas ett nytt lager av myelin på samma plats i hjärnan.
Går man tillbaka till samma tanke skapas ännu ett lager myelin osv. Man kan se det som att vi asfalterar en färdväg för våra tankar för varje tanke vi tänker.


Den här videon är fantastisk och väldigt lärorik. Ta dig gärna tid till de 5 minuterna och kika på den!

Path of least resistance:


Hur bygger man nya tanke-vägar?
Vi tänker 60 000 tankar om dagen. 95% av dem är samma tanke som vi tänkte igår. Om jag tänker samma tankar som jag tänkte igår kommer jag troligen inte att förflytta mig själv från den plats/situation jag befinner mig idag.

Man brukar säga att all förändring börjar inifrån. Jag tror inte att det stämmer. Jag tror att all beständig förändring börjar inifrån. Det spelar ingen roll om jag vill gå ner i vikt, ta examen, springa ett marathon eller ta mig ur en utbrändhet. Alla mål/drömmar vi vill ta oss till kräver en väg...en tankeväg. En tankeväg som för oss i rätt riktning.

"...if you thought it - it better be what you want" Madonna, låten 4 minutes.


Förändra dina tankar med visualisering och affirmation
Mental träning handlar om att visualisera sitt mål. Att se framför sig hur man lyckas och uppleva hur det kommer att kännas. När Anja Pärsson står på startlinjen tänker hon förmodligen inte "nä, jag är en sopa, det går nog åt helvete den här gången". Hon pumpar sig själv full med affirmerande tankar. Hon har byggt upp en hel myelin-motorväg med positiva tankar. Hon ser sig själv gå i mål som segrare. Samma sak gäller för dig.


Visualisera dina mål
Mina mål som jag fokuserar på just nu är att gå ner i vikt och få ner mitt blodtryck. Jag har letat upp ett foto av en tjej som ser frisk, stark och glad ut. Det fotot är mitt visualiseringsobjekt och inspiration. Varje dag pumpar jag mig själv full med tankar om hur jag kommer att se ut, känna mig och uppleva mitt mål.


  • Hitta ett visualiseringsobjekt
    Skriv ut en bild av ditt mål/dröm. Det kan vara någon eller något som inspirerar dig. Drömmer du om en vältränad kropp, skriv ut en bild av en idrottskvinna/man. Drömmer du om att bli en bättre talare, sök upp en bild av någon som du tycker är bra på just det.

  • Fokusera på ditt mål varje dag
    Visualisera hur du uppnår ditt mål, hur du kommer att känna dig, se ut och uppleva ditt mål/dröm. Varje gång du tänker positiva tankar om din dröm breddar du en tankeväg som blir från en liten kostig till en motorväg.
    Vill du gå ner i vikt, fokusera vid varje mål mat 30-60 sekunder på hur du kommer att känna dig/se ut när du nått ditt mål.

  • Vakta dina tankar från negativitet
    Negativa tankar är din enda fiende. Vårda din "inre trädgård" ömt. Vaka vid grinden om vad du väljer att släppa in i dina tankar. Om du har en dålig dag är inte det hela världen. Det man kan trösta sig med är att en positiv tanke är hundratals gånger mer kraftfull än en negativ.

  • Leta upp något/någon som inspirerar dig
    Leta upp en källa till inspiration. Något som får dig inspirerad och motiverad de dagar då det känns grått och trist.

"To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe" - Antole France


Inom dig bor ett enormt potential. Go get it!

Namaste! :)

lördag 12 september 2009

Att läka en stressad kropp och själ

Efter att ha haft gäster i en vecka och diverse aktiviteter både privat och på jobbet pustar jag ut i min fåtölj. Den här helgen är vigd åt reflektion, träning och framförallt återhämtning. Att ha massor av aktiviteter och stress är i sig inte skadligt - det farliga är avsaknaden av återhämtning...tillräcklig återhämtning. Men vad innebär egentligen tillräcklig återhämtning?

Hur mycket ska man vila för att bli fri från stress?Det allra svåraste sedan jag gick in i väggen har varit att lära sig förstå hur mycket återhämtning som behövs för att läka kroppen/själen. Då jag först började jobba efter utbrändheten blev jag nästan besatt av att vila. Jag var livrädd för att hamna i det som jag precis tagit mig ur. Det blev i sig en process att komma underfund med hur mycket vila jag behövde för att återhämta mig. Det viktigaste verktyget blev medvetenheten, dvs att bli medveten om hur kroppen och hur min inre dialog fungerade.

Håll koll på ditt energisaldo!

Som jag ser det är stress och återhämtning lite som debet och kredit. Vi har alla ett konto med energi, som hela tiden varierar i mängd. Stress avverkar energi medan återhämtning tillför energi.

Det är inte farligt att stressa, bara man håller koll på saldot. Problemet är att många inte har koll på hur det står till med energisaldot överhuvudtaget.

Börja lyssna på ditt inre varningssystem
I den materialistiska världen är det ganska enkelt: man kan inte ta ut pengar om man inte har några på kontot. Det funkar på precis samma sätt med våra kroppar och våra själar, med en skillnad och det är att det inte finns någon spärr, utanför oss, som talar om att kontot är tomt. Ingen annan människa eller system utifrån kommer att tala om när vi har gått över våra resurser. Det är vårt inre som ger oss dessa signaler. Vår kropp/själ är utrustad med ett fantastiskt varningssystem. Börja lyssna!

Klassiska varningssignaler att lyssna på NU:
  • Irritation/lättretlig
  • Negativa tankar om sig själv och andra
  • Sömnsvårigheter + trötthet
    För mycket eller för lite sömn. Vaknar ofta.
    När man drömmer mycket sover man inte tillräckligt djupt.
  • Koncentrationssvårigheter/teflonhjärna
    När det känns som att det man hör/läser/ser inte fastnar.
  • När det som man vanligtvis älskar inte känns kul längre
  • Värk
    Huvudvärk, stela muskler i käkar/nacke/axlar/rygg

Vad ska jag göra för att återhämta mig?
När jag först började jobba efter utbrändheten insåg jag att vila inte bara var att lägga sig på sängen och ta en tupplur. Vila är något mycket mer. Vila är att göra något som GER energi.

För mig är det här vila:
  • Lugn fysisk aktivitet
    Att promenera, yoga etc. släpper spänningar i muskler. Kroppen minns allt vi känner och upplever. Att ägna sig åt en fysisk aktivitet är för mig ett bra sätt att rensa ut de negativa känslor/stress som lagt sig i min kropp. Kan man dessutom träna i naturen är det definitivt ett bra sätt att kombinera två saker. Naturen är en fantastisk källa till läkning.
  • MeditationFör mig är meditation inte bara ett sätt att varva ner och slappna av. Det är också ett sätt att utvecklas. Tankarna blir klarare och jag samlar energi att hålla mig lugn även när det stormar. Meditation är ett sätt att vila sinnet.

  • Pranayama
    Andning är mer än ett sätt att forsla bort koldioxid och tillföra syre. Andning är en teknik som kan hjälpa oss att rensa ut mentala slaggprodukter och lämna utrymme för ny positiv energi.
  • Spikmatta
    Jag älskar min spikmatta. Det är ett utmärkt sätt att få igång blodcirkulation i spända muskler men också ett sätt att vila sinnet. När jag ligger på min spikmatta somnar jag nästan alltid men sömnen är inte som "vanlig sömn". Jag upplever det mer som att mitt sinne/medvetande vilar.
  • Ceremonier i vardagen
    Det låter lite skumt. Men faktum är att jag tror att vi alla har små ceremoiner av olika slag i vardagen. När jag kommer hem från jobbet tar det 3 sekunder innan jag har tagit av mig kavajen och istället byter ut den mot en huvtröja. Det är inte bara ett byte av kläder, hela min kropp ändrar kemi. Jag gör mig redo för återhämtning.
    Vardagsceremonier av olika slag är kraftfulla. Det kan handla om att lägga ner lite extra tid på att laga mat och dryck som är riktigt bra för en. Krypa ner i badet, sitta på balkongen och fokusera på horisonten, tända doftkruset eller bara öppna fönstret och låta frisk luft porla in.
  • Bli medveten om dina tankar
    Bli medveten om de negativa tankemonstren. Bli medveten om orostankarna, stresstankarna och rädslotankarna samt när de uppstår och hur du agerar på dem.
    Jag är övertygad om att tankar inte bara är "tankar". Tankar är materia, tankar påverkar oss och vår omgivning.
  • Garva läppen av dig
    Det låter kanske skitfånigt och klyschigt. Men kan man egentligen säga emot det faktum att garva är det bästa och snabbaste sättet att driva bort stresshormoner ur kroppen? Sök upp något eller någon som får dig att skratta. En 4-åring skrattar i genomsnitt 300 gånger per dag. En vuxen däremot skrattar upp till 15 gånger per dag.

    Det sägs att vi inte skrattar för att vi är glada, vi är glada för att vi skrattar.
  • Rutiner och planering
    Det låter skittråkigt med rutiner och planering. Men faktum är att stress har en tendens att få en att kastas omkring likt en roulette-kula i sitt eget liv. Planering och rutiner är ett sätt att få kontroll över alltsammans.

    Precis som man planerar in möten eller aktiviteter kan det vara klokt att planera in "göra ingenting-tid". På torsdag kl 17 är det egentid som gäller, punkt slut.
    För mig är rutiner för sömn, mat, träning och avslappning superviktigt när jag är mitt uppe i en hektisk period. Jag håller koll på min kalender på jobbet några veckor i förväg och ser det ut som att det börjar bli väl mycket möten blockar jag egentid. Operativ tid. Jag försöker planera för att få kontroll.
“Sometimes the most urgent thing you can possibly do is take a complete rest”
Önskar er alla en underbar och vilsam lördag!

Relaterade länkar:

fredag 4 september 2009

Medvetande och medvetenhet

No problem can be solved from the same level of consciousness that created it.” Albert Einstein

Vidga ditt medvetande - må bättre!

Igår hamnade jag framför TV:n och mitt i programmet "Grannfejden" på TV3. För er som inte känner till programmet kan jag berätta att det handlar om folk som bor grannar med varann och lägger ner massor av tid och energi på att göra livet riktigt surt för den andra. Jag har inte sett programmet förut men kan tänka mig att underlaget för åratal av gräl liknar gårdagens, dvs en stolpe och en soptunna.
Jag måste motvilligt erkänna att jag närapå garvade läppen av mig åt dumheterna dessa människor ägnade sig åt. Det stod ganska klart att de medverkande inte ville mötas halvvägs, de ville vinna striden och helst trycka ner den andra parten så långt det bara gick. "Sådär tokigt skulle jag inte bete mig" tänkte jag. Men så började jag fundera lite över det här fenomenet. Det finns något att lära i de här människornas beteenden.

Avfärda inte andras tokiga beteende, lär av dem
Alla hamnar vi i situationer, om än inte lika extrema som ovanstående, där vi förlorar perspektivet. Det är dom där stunderna där medvetandet blir till storleken av en golfboll och vi agerar på våra sårade känslor. Alla har vi våra små akilles-hälar som vissa personer i våra liv triggar, förmodligen helt omedvetet. Vi blir sårade, hakar på och låter oss själva bli en medspelare i negativitet. Går det tillräckligt långt lämnar vi över kontrollen helt till rädslan. Ja, du har väl någon gång gjort eller sagt något i stundens hetta som du i efterhand ångrar? Var det inte just i en situation där du lät dina sårade känslor ta över?

Koppla på medvetandet när du blir arg
Att bli förbannad kan vara en enorm drivkraft. Bara man använder den i rätt riktning och med sitt medvetande inkopplat. Man skulle kunna se det som att jag genom mitt medvetande betraktar mig själv och bevakar hur jag agerar, så att jag inte agerar rakt av på mina sårade känslor. Sårade känslor tenderar nämligen att vilja hämnas och hämnd brukar ju sällan leda till något positivt för någon.

Att hata är att göra illa sig själv
Under många år kände jag ett stort hat mot den chef jag hade då jag gick in i väggen. Han betedde sig fruktansvärt illa mot inte bara mig utan alla på arbetsplatsen. Under många år föreställde jag mig att jag skulle träffa på honom och tala om för honom vilken idiot han varit eller att jag skulle hamna i situationen då jag skulle kunna göra det surt för honom i arbetslivet. Jag skulle helt enkelt hämnas på något vis. Jag hatade passionerat.

Då och då plockade jag upp tankarna på den där vidriga chefen och ältade det hela om och om igen. Tills jag en dag ställde mig själv frågan "fungerar det här?". Det tog mig några sekunder att inse att det jag ägnat mig åt i åratal inte skadade någon annan än mig själv. Här satt jag och utsatte mig själv för mängder av bitterhet och negativitet. Jag förstörde timmar till förmån för att åter ta in denna person i min tankevärld fastän jag inte ens ville ha honom i mitt liv. Det var inte han som led av det här, det var jag. Jag led och jag förstörde många bra stunder på att sitta och älta. Det var ju dessutom inte mig det var synd om, det var honom.

Har du en navelsträng till någon som dränerar dig på energi? - Klipp av den!
Alla går vi omkring med små navelsträngar av negativitet till gamla situationer, människor eller upplevelser. Dessa små navelsträngar dränerar ingen annan än oss själva på den dyrbara energi vi har. Identifiera dem och klipp av dem. Ibland får man klippa flera gånger, men tillslut är man befriad!

Att bli sårad är ett inlärt beteende
Vi föds inte till att agera positivt till en solig dag eller negativt till en regnig dag. Lika lite föds vi till att bli ledsna om någon säger något elakt till oss. Vi lär oss genom vår omgivning. Vi lär oss att automatiskt agera på olika situationer. Man skulle kunna se det som att vi har en autopilot som triggar våra olika känslor.

Ett vidgat medvetande gör att man mår bättre
Om mitt medvetande har storleken av en golfboll kommer jag att ha ett perspektiv som en golfboll.

Man skulle kunna likna det vid följande:
Föreställ dig att du står upp och tittar ner på dina fötter. Allt du relaterar till i ditt liv är vad du ser. Om du istället vidgar ditt medvetande något befinner du dig helt plötsligt 10 meter upp i luften och betraktar dig själv. Vidgar du ditt medvetande ytterligare ser du dig själv i hela din omgivning, människorna omkring dig, miljön etc. Ju mer du vidgar ditt medvetande, desto fler referenspunkter har du i din tillvaro.


Medvetandet hjälper oss välja rätt i vardan
Medvetandet hjälper oss att förstå vad som är destruktivt och vad som är positivt för oss. Jag skulle vilja säga att vi inte vore tama om det inte vore för vårt medvetande.
Att vidga sitt medvetande är att förstå att det inte bara finns en enda sanning. Det finns inte bara ett perspektiv på just den här situationen eller ens på livet. Det finns lika många sanningar och verkligheter som det finns människor på den här jorden.

Hur vidgar man sitt medvetande?
Jag tror att det hela är väldigt enkelt: medvetandet vidgas genom medvetenhet. Lev i nuet och bli medveten om vad du känner, ser, hör, doftar, smakar och upplever. Betrakta dig själv utifrån och för en dialog med dig själv.

Önskar er alla en fantastisk, medveten helg! :)

torsdag 3 september 2009

onsdag 2 september 2009

Att ta ner sitt höga blodtryck

För några veckor sedan var jag på Nationalhistoriska museet med syskonbarnen. Vi kollade in en utställning om människokroppen. Där kunde man ta blodtrycket i en automatisk blodtrycksmätare. Jag stegade fram och gjorde ett test helt inställd på att få ett bra resultat. Till min förvåning hade jag, för första gången någonsin (senast då jag gick in i väggen), ordentligt höga siffror. Det kändes både oroande och läskigt. Kanske för att jag inte hade lagt märke till det innan.


Vilka är orsakerna till högt blodtryck?

  • Stress
  • Övervikt
  • För mycket salt i maten
  • Sömnstörningar
  • Inaktivitet
  • Hormonell obalans (när östrogennivåerna sjunker, exempelvis vid PCOS eller klimakteriet kan blodtrycket gå upp).

Det är, vad jag vet, bara en av ovanstående orsaker som stämmer in på mig...och det är stress. Men det märkliga är att jag nyligen haft semester. Jag har inte känt mig speciellt stressad på sistone. Men efter att ha tok-stressat på jobbet hela vintern och våren finns det risk för att jag gått omkring med ett högt blodtryck i någon månad. Dessutom skötte jag inte om kroppen speciellt bra under semestern. Jag har varit testat blodtrycket ett par gånger i veckan och det har tack och lov gått ner några enheter så jag ligger numer på ett "lätt förhöjt" blodtryck. Men det känns inget vidare. Ett högt blodtryck är en stark varningssignal, en signal jag måste lyssna på. Därför har jag lagt om kost och träning helt och hållet.

Hur gör man för att ta ner ett högt blodtryck?
Jag vet ännu inte vad som funkar bäst. Men det jag läst om ( bla senaste numret av tidningen "Hälsa") och kommit fram till är att följande saker förhoppningsvis tar ner mitt höga blodtryck:

  • Se över saltet
    Jag äter inga halvfabrikat eftersom de bidrar med 80% av vårt saltintag.

  • Ät vegetariskt
    Frukt och grönsaker innehåller mineraler som bidrar till att balansera blodtrycket - kalium, kalcium och magnesium. Vegetarianer har normalt sett lägre blodtryck än genomsnittet.
    Jag äter sedan tidigare mycket mörkgröna bladgrönsaker (färsk spenat, broccoli, ruccola etc) eftersom det hjälper för att få kroppen mer basisk. Men tydligen har mörkgröna bladgrönsaker också en positiv effekt på blodtrycket.

  • Träna
    Jag löptränar, promenerar, yogar och styrketränar 3-6 gånger i veckan. Motion sägs ha mycket positiv effekt på blodtrycket, upp till 5-10 enheter.

  • Meditation, spikmatta, pranayama, aromaterapi
    Innan jag går och lägger mig på kvällen mediterar jag minst en halvtimme, alternativt ligger på spikmattan. Jag brukar också må väldigt bra av pranayama och aromaterapi.
    Det vi gör under timmen innan vi lägger oss har stor betydelse för hur vi sover under natten.

  • Omega 3
    Det sägs att omega3-fettsyror kan sänka blodtrycket. 3 portioner lax per vecka, alternativt 1,3 gram omega 3 sänker blodtrycket med i genomsnitt 6 enheter enligt en islänsk studie.

  • Vitlök
    Även vitlök kan vara blodtryckssänkande med upp till 10 enheter, vilket är helt jämförbart med vad en medicin skulle kunna åstadkomma.

  • Hibiskuste
    Har inte testat det än men enligt en amerikansk studie kan blodtrycket gå ner med upp till 7 % om man dricker 3 koppar om dan.

Har du haft högt blodtryck och hur gjorde du i så fall för att sänka det?
Jag tar tackar ödmjukast för alla förslag på vad jag kan göra för att få ner mitt blodtryck.


Kram







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online