Från utbrändhet till livslust: 2011

fredag 30 december 2011

Att förbereda sig för detox

Nu är det en dag kvar innan det nya årets detox startar. Idag förberedde jag med inhandling av ett berg med grönsaker, frukt, fisk, nötter, frön och bär. Näring hjälper kroppen att läka.

Under en månad kommer jag att avstå från kaffe, alkohol, tobak, socker, snabba kolhydrater (bröd, pasta, vetemjöl, etc) och kött.

Ett sätt att låta kropp och själ läka
En detox är ett sätt att stanna upp och låta kroppen komma igen. Men det är inte bara en kroppslig omstart. Det handlar om att ge sig själv chansen att läka på alla plan.

Du kommer att kunna följa min detoxresa här på bloggen, från dag ett med start 1 januari 2012.

Jag önskar dig ett Gott Nytt 2012 med massor av kärlek, mod, hälsa och lycka!


Att starta om kropp och själ med detox

För mig börjar varje nytt år med omstart av kropp och själ i form av detox. Det är för mig ett sätt att balansera kropp och själ. Men vad är detox? ...och varför detoxar man egentligen?

Detox handlar om att ta bort intaget av gifter och ersätta det med näring
Det är egentligen väldigt enkelt. En detox handlar om att underlätta för kroppen att göra sig av med lagrade gifter och samtidigt tillföra ett högt intag av näring. Hur ofta låter vi vår kropp vila från kaffe, alkohol och socker? Detox är att låta kroppen vila och läka.

För många är mag- och matsmältningssystemet ur balans och det innebär att kroppen inte har förmåga att ta upp de näringsämnen som tillförs.

Att detoxa är att starta om och balansera kropp och själ. Att vila och komma i kontakt med sig själv.

Hur länge ska man detoxa?
Jag detoxar i minst 30 dagar. För mig fungerar det väldigt bra. Men det finns inget facit. Min upplevelse är dock att det tar minst 10-12 dagar att balansera sockerabstinensen och få igång mag- och matsmältningssystemet.

När är det dags för detox?
När energinivån är låg eller du känner att det är dags för något nytt. Har du symptom som förstoppning, gaser, dålig hy, orkeslöshet, dåligt immunförsvar, brist på motivation och livslust kan det vara läge att göra en förändring.

Vad ska man undvika när man detoxar?
Jag väljer att helt avstå från socker, snabba kolhydrater (bröd, pasta etc), kaffe, alkohol, tobak och kött. Men det räcker ofta med att bara välja bort något eller några av ovanstående. Välj det som du tror (och förmodligen vet) att din kropp tar mest stryk av.

Du kommer att kunna följa min detoxresa med start 1 januari.

Läs gärna fler artiklar om detox:

onsdag 14 december 2011

Migrän och stress – att förebygga migrän och spänningshuvudvärk

När migränen slår till stannar allt. Den som lider av migrän och svår huvudvärk vet att det sällan inträffar i rätt tillfälle. Hur gör man för att förebygga migrän? Hur behandlar man migrän? Kan man bota sig själv?


Migränen och huvudvärkens orsaker – inte bara stress

Det finns flera orsaker till att migrän uppstår. Det behöver nödvändigtvis inte vara stress som utlöser migrän, även om det för många är en enskilt viktig orsak.
Vanligaste utlösaren är trots allt att man stressar under en längre period. En inre spänning byggs upp och tillslut signalerar kroppen med ett migränanfall.


För ett år sedan hade jag en period då jag hade migrän en gång i månaden (pga stress). För mig fungerade

Hathayoga väldigt bra - jag har (peppar peppar) inte haft ett migränanfall sedan dess!


Yoga som behandling – att förebygga migrän

Har du samma orsak som jag till migrän, dvs kopplad till stress och spänning (kanske gnisslar tänder på nätterna?), kan jag varmt rekommendera en lugnande och balanserande yogaform som Hathayoga.


Yoga kan balansera känlsomässiga och muskulära spänningar

Yoga balanserar både kroppen och sinnet. Känslomässiga och muskulära spänningar löses upp och syretillförseln ökar likväl som blodgenomströmningen. Man blir avslappnad inuti men sträcker även ut de spända musklerna som många gånger triggar igång ett migränanfall.


Hitta din form av avslappning - det måste inte vara yoga!

För mig har yogan varit väldigt effektiv. Men gillar man inte yoga finns det andra former av avslappning. Det viktiga är att man går ner i djup avslappning. Värme, Meditation, mindfulness, lugna promenader etc. Det viktiga är att förstå att det finns ofta finns en känslomässig koppling till migrän och spänningshuvudvärk.


Migrän behandling – se över kosten, du kan vara glutenintolerant!
Det är inte alltid migränen har något med stress att göra. Om du lider av migrän, se gärna den här videon om glutenintolerans. Man har hittat ett samband mellan glutenintolerans och migrän. Gluten kan ha mycket märkliga och läskiga symptom som inte alltid visar sig i form av magproblem.


måndag 12 december 2011

Förändring och personlig utveckling - att påverka livet i en mer positiv riktning

Idag vill jag påminna mig själv om att oavsett var jag befinner mig i livet har jag makten att förändra min tillvaro i en mer positiv riktning. Om jag råkar hamna i desperat behov av förändring vill jag påminna mig själv om att förändring är en process som jag kan påverka med start i detta ögonblick.

Förändringens hörnstenar:
  • Acceptans
    Jag kan aldrig skapa en hållbar förändring av ett problem/en situation om jag inte accepterar att jag befinner mig just här. Det är lite som att försöka förflytta sig från punkt A till punkt B med förbundna ögon. Jag måste förstå var jag är för att kunna navigera mig fram.

  • Medvetenhet
    Medvetenhet är vår kontrollrum. Det är här jag kan betrakta alla mina tankar, känslor, beteenden och sinnen.
    Jag ska försöka mig på en liknelse: Om jag försöker skruva ihop en TV-bänk från IKEA och det går åt helvete lär det inte gå bättre om jag använder mig av samma metod om och om igen. Medvetenhet är som att tända ett ljus i ett mörkt rum. Det är i medvetenhet vi kommer till insikt och kan förändras.

  • Ansvar
    Jag fick en gång frågan: "Om ditt liv var en film och du var regissör. Skulle då ditt liv se ut som det gör nu?" Svarar du nej på den frågan kanske du ska fundera över vem, annan än dig själv, som är regissör i ditt liv. Jag är kapten på min egen skuta och om det är någon som kan förändra mitt liv i en mer positiv riktning så är det jag.

  • Tillit/släppa taget/förlåt
    Förändring kommer med tillit. Tillit till förändring. Jag måste inte se exakt varje steg som ska tas på vägen framför mig, faktum är att jag aldrig skulle orka gå om jag skulle uppleva och förstå alltsammans innan. Vi vet att gräset växer och årstiderna skiftar. Förändring är en ständigt pågående process - det sker, hela tiden. Att ha tillit till att förändring kommer att ske är att acceptera att jag inte har makten att gå emot denna kraft - jag kan istället välja att ha tillit till den.
    Om jag vågar släppa taget om kontrollen, skapar jag utrymme för förändring.
"Whether you think you can or think you can't, you are right". Henry Ford

torsdag 8 december 2011

Andlighet - att skapa livskvalité och hållbarhet genom de stora frågorna

Något jag länge funderat över är varför vi i väst så sällan vill (eller vågar?) prata om de stora frågorna. Ställer man frågan "vad tror du är meningen med livet?" till någon är den vanligaste reaktionen ett nervöst fniss följt av en blick som säger "är du inte riktigt klok, sånt trams funderar inte jag över!". Om man däremot får någon att svara på frågan kan man få uppleva en av livets mest intressanta diskussioner tillsammans. Det råkar ju ändå vara meningen med livet vi pratar om...

Kan vi bli bättre på att leva om vi vågar reflektera över livets stora frågor?
Jag är inte religiös, inte enligt traditionella mått. Dvs jag tillhör inte någon av de stora religionerna. Däremot är jag en andlig varelse, precis som alla andra. Att vara i kontakt med min själ (ande eller sitt "jag" om man så vill) är att leva och uppleva. Att reflektera över de stora frågorna är att komma i kontakt med sin själ.

Jag tror att vi lever ett bättre liv om vi är i kontakt med vår själ, med vårt inre jag, vår ande.

Att gå från tankfylld till uppfylld
I kristendomen kallar man det kontemplation. I Buddhismen kallar man det meditation. Det finns många sätt att komma i kontakt med sitt inre (eller gud för den religiöse). Den grundläggande principen för att komma i kontakt med sitt inre och sin själ är att gå in i ett tillstånd där de egna tankarna och känslorna blir sekundära. Ett sorts förutsättningslöst "lyssnande" eller andligt betraktande. Vi lever våra liv mer och mer "uppe i huvudet", dvs vi tänker oss igenom tillvaron och förlorar bitvis vår intuition och vår andlighet. Vi förlorar bitvis kontakten med oss själva. Våra val baseras på vad vår hjärna säger oss, inte alltid vad vårt hjärta talar om för oss.

Att komma i kontakt med vår själ/vårt inre gör oss mer balanserade. Hur kan jag vara balanserad om jag inte är i kontakt med mig själv?

"You don't have a soul. You are a soul. You have a body". C.S. Lewis

Att ta ansvar för sin situation - första steget mot att må bättre

Att vara utmattad efter en tid med för mycket stress kan få vem som helst ur fas. För den som en gång varit in i väggen kan utmattning i det närmaste upplevas som ett misslyckande (hur kunde jag hamna här igen? har jag inte lärt mig nånting?). Hur startar man om efter en krasch? ...och hur skapar man en hållbar tillvaro?

Att förstå sitt ansvar i sin situation är att ta första steget
Det finns många anledningar till stress. Ofta vill vi gärna hitta en anledning utanför oss själva till stressen...och det i sig är helt korrekt. Att lära sig förstå vad i tillvaron som är stressande är oerhört viktigt. Men än viktigare är att lära sig förstå hur jag kan påverka den situation jag är i - i en mer positiv riktning. Det är mitt ansvar att förändra min situation.

Väntar man sig att arbetsgivaren, sambon, vännerna eller släkten ska sätta sig in i ens situation och förändra den åt en ligger man illa till.

Min upplevelse av stress är det som spelar någon roll
Upplevelsen av stress är något som oftast kan kopplas till att prestera. Upplevelsen av att inte prestera icke att förglömma då det i sig kan vara oerhört stressande. Allt detta kan summeras upp i min upplevelse av stress - dvs det är min upplevelse av vad som är stressande som spelar någon roll. Att lära sig förstå vad samt varför jag blir stressad är att medvetandegöra och tillika också ta ansvar för min upplevelse (för vem annars ska ta ansvar för min upplevelse än jag själv?).

Att ändra fokus - ett steg mot att stressa av!
Stress har en förmåga att göra oss lite korkade och trångsynta (inte så konstigt då reptilhjärnan går på och allt blod flyter ut i muskulatur i armar och ben). Vi kan få oss själva att tro att vi är fullständigt fastgjutna i en situation. Anledningen till detta är att vi lägger allt vårt fokus på det som stressar oss mest. Det är lite som att sticka in fingrarna i elkontakten. Vi fastnar i det dåliga för en stund.

Att stanna upp och lyfta blicken från detaljnivå i det som stressar oss och börja betrakta sig själv, sina tankar och känslor är att bli medveten. Medvetenhet är det mest kraftfulla verktyget vi har för att balansera oss själva och må bättre.

Ansvar börjar med medvetenhet
Ibland räcker det med att medvetet stanna upp och bara lyssna på sina egna tankar (och känslor) för att gå ner i varv och ändra fokus. Att betrakta sitt inre utan att gå in i känslorna och tankarna är enormt utvecklande och ger oss oftast den distans vi behöver till oss själva för att förändra och förbättra. Medvetenhet är att börja ta ansvar för den förändring som krävs för att stressa av, läka ihop och må bättre.

För att kunna ta ansvar måste jag först vara medveten om var jag befinner mig och vart jag vill gå (hur jag vill känna/uppleva).

Relaterade artiklar:

lördag 3 december 2011

Hur stress under lång tid påverkar oss

När man utsätter sig själv för stress och press över en längre period skapar man ett glapp inuti sig själv. Kopplingen mellan kropp, själ och tanke separeras. Vi blir omedvetna och vår känsla för vad som har betydelse förändras. Ett jobbärende kan bli det som upptar hela vårt fokus. Det är oftast först efteråt vi inser hur fel fokus vi haft och hur uttröttade vi blivit. Varför är det så? ...och hur kan jag undvika att hamna där igen?

Stress under lång tid gör att vi kopplar bort viktiga funktioner
Något jag lagt märke till är att jag efter en längre tids stress hamnat i ett stadie där jag lever i mina tankar. Det jag menar med det är att jag lever i huvet och endast låter mina tankar styra mina handlingar och val genom min dag. Stress gör kort sagt att vi blir begränsade i hur vi använder oss av våra känslor och vår intuition. När stresshormonerna pumpar i kroppen är vi designade att göra det absolut viktigaste och det finns inte plats för känslor. Det finns inte plats för att uppleva med alla våra sinnen. Detta gör att vi blir omedvetna om oss själva och hur vi tänker och upplever. Vi slår på autopiloten och går på ett sätt miste om våra liv.

Efter en tid av stress knackar ofta känslorna på dörren i form av oro, ångest eller andra obehagskänslor.

Människan är en andlig varelse och det är när vi lever som robotar som vi bränner ut oss. För vad är det som skiljer mig från en robot om jag bara kan tänka men inte känna?

Medvetenhet är det som gör att vi upplever, tänker och är här och nu
Medvetenhet är att betrakta sig själv, sina känslor, tankar och sin upplevelse lite utifrån. Att studera, reflektera och objektiv betrakta vad som försigår inuti mig. Att se det som är jag där jag är just nu.

Glädje kommer inte från tanken. Glädje är en känsla som jag bara kan uppleva att jag har om jag är medveten om den.

Man kan lätt tro att jag som skriver den här bloggen aldrig blir utmattad eller deppig. Men jag lovar att jag inte är någon supermänniska. Det är just därför jag har den här bloggen. Jag skriver för att lära mig förstå och för att dela med mig...och för att tala om att du inte är ensam.

Varmt tack till alla fina själar som kommenterar på mina inlägg. Var och en av er värmer mitt hjärta!

söndag 30 oktober 2011

Prestationsångest - att lära sig ansvara för känslan av värde

Prestation och presterande är för många av oss en del av vardagen. Att leverera det där perfekta projektet, på kort tid och dessutom göra det felfritt. Eller varför inte den perfekta middagen. INGET får gå fel. För om något går fel, ja då har allt gått åt helvete. Eller?

Vem är det som ska bedöma om jag lyckats eller misslyckats?
Men lika många gånger, om inte oftare blir det inte jubel. Inte för att de omkring tycker att prestationspersonen nödvändigtvis har gjort ett dåligt jobb utan för att de har fullt upp med att fokusera på sitt (och sin prestation). Många har trots allt fullt upp med sig själva.När personer med prestationsångest lämnat ifrån sig en leverans baserar han/hon ofta resultatet beroende på vad de omkring tycker. Blir det jubelrop och glädjeskutt är det just den känslan prestationsångest-personen tar med sig hem.

Är kritik beviset på ett misslyckande?
För en tid sedan levererade jag en viktig och händelserik leverans. Ett projekt jag jobbat med i några månader avslutades med ett stort event som skulle livesändas. Något som för mig innebar lite av ett fyrverkeri i stresshormonerna adrenalin och kortisol. Allt gick toppenbra, med undantag för en liten detalj: den stora chefen hade problem med en dator när han skulle titta på livesändningen. Han signalerade dessutom tydligt att det nog inte fanns större klåpare än jag på jordens yta för att datorn inte funkade (!). Eftersom jag också har en släng av prestationsångest i mig började jag känna de där negativa känslorna av misslyckande. Den viktiga chefen gav mig inte direkt signaler om att jag gjort ett bra jobb. Dessutom i ett ögonblick då jag var som mest pressad och stressad.

Att ta till sig kritik i en pressad och sårbar situation kan vara förödande
Visst hade jag rätt att bli fullständigt förtvivlad. Här hade jag slitit lång tid och fått ihop en fantastisk leverans. Allt funkade ju för tusentals andra människor runtom i världen, utom just för honom. Ja, jag hade rätt att bli både ledsen och besviken. Mitt jobb går dessutom inte ut på att vara helpdesk eller gud heller för den delen (alla vet att datorer ibland lever sitt eget liv). Jag hade långt mycket viktigare saker just i den stunden än att försöka få igång en sketen dator.

Jag ansvarar för känslan av värde inför mig själv
Men när jag stod där högröd i ansiktet och stresshormonerna pumpandes i kroppen tog en fullständigt klar tanke över inuti mig: varifrån kommer känslan av att jag är bra? Är det verkligen på andra människor bekräftelsen av min prestation ska ligga i första hand?

Any fool can criticize, condemn, and complain but it takes character and self control to be understanding and forgiving.

Vi har alla rätt att bli både besvikna, deprimerade och arga på människor i vår omgivning. Ett ögonblick av dåligt ledarskap eller en kommentar i fel tidpunkt kan kännas nog så nedslående. Det kan riskera att överskugga månader av hårt arbete eller göra att man vacklar inför planen att uppnå den där drömmen.

När det gäller känslan av värde inför oss själva har vi alla det största ansvaret: nämligen att välja oss själva. Det är upp till mig att antingen bli offer för eller välja att ta makten över min upplevelse. Det är inuti mig kraften finns och ska finnas.

Kritik finns och kommer alltid att finnas. Speciellt för den som tänker våga på sig att förverkliga sina drömmar. Jag kan välja att lyssna blint på den och ge den ett ansikte för misslyckande. Eller så lyssnar jag och ser om det ligger något i den, men alltid med ett filter. Alla, inklusive de stora tänkarna, uppfinnarna, musikerna får ta emot kritik.

“Criticism is something we can avoid easily by saying nothing, doing nothing, and being nothing” Aristoteles

Jag är bra. Punkt slut.

lördag 3 september 2011

Det är inte mitt fel!- att bryta negativa beteendemönster

Du spenderar flera timmar av din dag med att tänka på en person du avskyr. Jumer du tänker på personen i fråga, desto mer sårad och arg blir du. Kanske tänker du till och med igenom vad du skulle säga om han/hon var här. Känner du igen scenariot?

Autopiloten som tar över när jag utövar omedvetenhet
Vi har alla förmågan att låta autopiloten slå på. Med det menas att vi låter v
åra känslor just nu styra vårt tanke- och beteendemönster utan att vi själva är medvetna om det. Men spelar det egentligen någon roll om jag går omkring och är negativ eller ej? Har jag inte rätt att få vara sårad och negativ om någon varit elak mot mig?

Den enda som lider av att jag är negativ är jag själv

Vi har alla "rätt" att känna och tänka vad vi vill.Om man vill kan man hitta många anledningar till varför man har rätt att känna som man gör. Man bör dock fundera över vad det är man uppnår genom att tillbringa flera timmar i negativitetens tecken. Förmodligen går den andra personen omkring lyckligt ovetandes om all negativ energi som jag utsätter mig för. Den enda som lider av att jag är negativ är jag själv. Man kan också se det som att jag låter den andra personen fortsätta att, helt omedvetet, kontrollera mig.


Man kan föreställa sig att det vore bättre att lägga energi på att göra något åt en situation man ogillar än att låta den kontrollera en.


Medvetenhet bryter negativa tanke- och beteendemönster
Genom att öva sig i att bli mer medveten om vad som försigår inuti en själv i nuet minimerar man risken att fastna i negativitetskarusellen.

Att komma på sig själv mitt uppe i destruktiva tankar ger en själv möjlighet att ställa sig frågan "hjälper det här mig eller stjälper det mig?".
Vad ligger bakom mina känslor? Har den här personen något med saken att göra eller är det bara jag som söker en orsak att få ur mig alla dessa känslor? Genom att föra en dialog med sig själv kan man bryta ett destruktivt mönster.

Det blir svårt att uträtta något konstruktivt när man utövar rollen som offer.

Det enda vi har är stunden här och nu. Vi har alla rätten och makten att påverka våra liv i en mer positiv riktning, var vi än befinner oss. Om förändring ska äga rum måste jag ta ansvar, inte nödvändigtvis för en viss händelse, snarare hur jag förhåller mig till den.

"
When you blame others, you give up your power to change." Dr. Robert Anthony

onsdag 31 augusti 2011

Meditation

Hur kan meditation påverka vårt allmäntillstånd i en mer positiv riktning?

David Lynch om "Consciousness, creativity and the brain"


Relaterade artiklar:

tisdag 30 augusti 2011

Kan man vila sig ur en utbrändhet?

Är vila det mest centrala när man drabbats av utbrändhet? Är vila och tid lösningen på mental utmattning och utbrändhet?

Två enormt viktiga komponenter för återhämtning när man drabbats av utmattning är förstås vila och tid. Men min uppfattning är att det inte går att enbart vila sig ur en utbrändhet.

Vikten av vila i den inledande läkningsprocessen
I ett inledande skede av en utmattning är utrymme för vila det kanske mest centrala. En förstående omgivning gör det lättare för den som drabbats att komma igång med läkningsprocessen. Men innan man kan börja läka kropp och själ krävs acceptans av läget. Kan jag inte acceptera att jag befinner mig vid punkt A kan jag inte heller navigera mig till punkt B. Så enkelt är det.

Att lära sig förstå sitt beteende är en vital del i läkningen
En vanlig missuppfattning är att det är vilan i sig som kommer att göra att jag mår bra igen. Vilan kommer visserligen göra att jag läker min kropp och mitt sinne. Visst kommer jag att må bättre av att vila. Men mitt beteendemönster kommer fortfarande vara detsamma. Ändrar jag inte mitt beteendemönster riskerar jag att hamna här igen. Att vara omedveten om ens tankar, känslor och beteende är att "gå på autopilot". Att bli medveten är att inse att jag är och bör vara den enda som har makten att ta över rodret i mitt liv.

Grundförutsättningen för utveckling är att våga förändras. Att bli medveten om och arbeta med invanda beteenden, känslor och tankar kan påverka livet i en mer positiv riktning.

Bloggartikel om utbrändhet

Idag gästbloggar jag om utbrändhet på passagen.se.

torsdag 25 augusti 2011

Lycka och dess motsats - referenspunkter i tillvaron

Föreställ dig att du seglar omkring i ett vitt och ljust rum. Det är så ljust att du inte kan se var väggar, tak och golv befinner sig. Om någon målar en svart prick på en vägg kommer du att kunna förhålla dig till den. Målar man ännu fler kommer det att bli ytterligare lite lättare att veta var du befinner dig i rummet.

Negativa tankar och känslor ska inte ignoreras
Att låtsas att man inte har negativa känslor är som att försöka hoppa sig loss från jordens dragningskraft. Det går...ja, kanske i en nanosekund. Förutom att det lär bli en energikrävande övning är det också olyckligt. Vi bär alla på både negativa och positiva tankar, känslor och sidor. De finns där och är en naturlig del av oss.

Det betyder dock inte att vi måste leva oss in med full kraft i det negativa. Inte heller betyder det att vi inte har ansvar och makt att hantera det negativa.

En negativ känsla som man betraktar, känner in och beskriver för sig själv, klingar ofta av. Det betyder inte att den försvinner för alltid, men den kontrollerar mig inte på samma sätt som om jag vore omedveten om den.

Jumer medvetenhet, desto mindre lidande
Att vara slav under sina egna känslor betyder att man agerar på sina (ofta sårade) känslor. Något som ofta sker omedvetet och skapar ett onödigt lidande.

Utan referenspunkter vet vi inte var vi befinner oss. Allt vi upplever ger oss referenspunkter i livet.

Lyssna gärna på denna kloka kvinna:

söndag 14 augusti 2011

Att bemöta det svåra i livet med medvetenhet

Jag har tidigare skrivit om vikten av en positiv inställning i livet. Men vad händer när man får ett sorgligt och hemskt besked? Ska man se på elände i livet som något positivt?

Det är bara så det är; ibland golvar livet oss. Ibland inträffar det där som inte får hända. Det hände mig nyligen och det fick mig att fundera över "positivt tänkande" när livet känns allt annat än positivt. Jag ska göra ett försök att förklara hur jag tänker nu när jag befinner mig mitt uppe i alla känslor.

Sorg, ilska och frustration - När känslorna väller över en
När något tråkigt inträffar följs det ofta av ett tillsånd av chock (inte nödvändigtvis av den allvarligare sorten men ändock ett chocktillstånd) som varierar i längd. Min upplevelse är att det känns lite som om allt stannar upp. Livet tar ett steg åt sidan och lämnar utrymme för malande tankar och känslor. Men är det negativt att uppleva dessa känslor utifrån perspektivet "positivt tänkande"?



Dina känslor är en del av här och nu - upplev dem, fly dem inte!
Att försöka fly från sina känslor går nog så dåligt. Det är ungefär som att fly från tiden. Våra känslor ska och kan vi inte fly ifrån. De finns där oavsett hur bra eller dåliga de är. Min upplevelse är att om jag försöker fly från negativa känslor kommer de att hålla fast vid mig och påverka mitt liv ännu mer.

Att uppleva sina känslor är en del av en svår situation
Att uppleva starka känslor är en del av här och nu i en svår situation. Det är också en del av att förstå vad som hänt. Att låta sig själv känna och uppleva det svåra är en viktig del även i att acceptera att jag inte kan påverka att det tråkiga verkligen har hänt.

En positiv livsinställning handlar om att jag kan påverka mitt liv i en positiv riktning från där jag är nu
"Positivt tänkande" är ett begrepp som förvirrar en något. Det låter som att man ska låtsas som om allt är toppen fastän det inte är det. Egentligen handlar det om "positiv livsinställning", dvs att jag trots att svåra saker händer i livet har en inställning till att jag kan påverka mitt liv och min upplevelse av livet i en positiv riktning.

Vikten av att tillåta sig själv att känna - utan att känslorna tar över resten av mitt liv
Tråkiga situationer kommer att inträffa i livet. Det är inget vi kan vaccinera oss från. Men det vi kan påverka är hur vi bemöter det som händer i livet. Att inte acceptera att det tråkiga hänt kommer varesig göra att jag blir lyckligare eller att situationen är annorlunda. Jag kan låta sorg, ilska, besvikelse, bitterhet, ångest och frustration ta över mitt liv (något som oftast sker på ett omedvetet plan). Eller så kan jag arbeta med mina känslor på ett medvetet plan.

Medvetenhet - ett verktyg i alla situationer
Medvetenhet är ett kraftfullt verktyg både vad gäller positiva och negativa situationer i livet. Att vara medveten är att leva och uppleva här och nu, oavsett hur bra eller dåligt jag mår. Att bli medveten (consciously aware) är att sluta kämpa emot och istället acceptera upplevelser och känslor just såsom de är.

"Mindfulness is the aware, balanced acceptance of the present experience. It isn't more complicated that that. It is opening to or recieving the present moment, pleasant or unpleasant, just as it is, without either clinging to it or rejecting it." Sylvia Boorstein

Relaterade länkar

torsdag 4 augusti 2011

Att lära sig förstå vad som driver ens beteendemönster

Motivated by fear or vision?

Att förändra sitt liv i en mer positiv riktning

Idag vill jag påminna mig själv om vikten av att våga drömma. Ja, du läste rätt: drömma. Att i tanken och känslan måla upp en bild av hur livet skulle se ut om det där mest fantastiska inträffade. Men varför ska man egentligen lalla omkring i tanken och tänka tankar som just nu är tillsynes helt orealistiska?

Är en orealistisk tanke detsamma som omöjlig?

Att drömma är att, utan begränsningar, måla upp ett scenario. Kanske en just nu tillsynes fullständigt orealistisk drömbild. En bild av hur mina innersta och största drömmar ser ut och får mig att känna. Ja, kanske verkar det fullständigt meningslöst att drömma om saker som verkar helt omöjliga just nu. Men kämpa emot den där begränsande uppfattningen (för det är just det den är, begränsande). Låt din drömbild bli ett scenario som du skriver ner och beskriver. Föreställ dig att du här och nu kan bestämma dig för vilken sorts person du vill vara, känna och uppleva. Beskriv gärna i detalj. Jumer konkret desto bättre. Att "bli lycklig" är i sig inte ett drömscenario, jag måste beskriva vad det är som gör just mig mig lycklig.


Om jag varit där i tanken är chansen större att jag lyckas med en förändring, än om jag aldrig vidrört mina innersta drömmar.


När man ger sig själv utrymme att tänka fullständigt fritt, helt utan begränsningar om nuvarande livssituation, händer något inuti en. Lägg gärna märke till känslan du har inuti när du målar upp din drömbild.

All lycka och hälsa önskar jag dig!

Video: Path of least resistance


Relaterade länkar:

onsdag 3 augusti 2011

Är det farligt att tänka positivt?

Är det farligt att "tänka positivt"? Det är en debatt som har förts på sistone. Det har skrivits böcker om ämnet och man har ifrågasatt om det verkligen är så sunt att vara så positiv. Blir man inte lite dum i huvet av att vara positiv? Kanske kan man till och med fara illa av allt positivt tänkande?

Positiv inställning - är det detsamma som att lura sig själv?
Jag vet inte, men jag har inte riktigt förstått poängen med debatten. Men å andra sidan
anser jag inte att en positiv inställning till livet är detsamma som att fly från sina problem eller låtsas att livet inte innehåller tråkiga saker. Tvärtom.

Som jag ser det handlar inte "positivt livsinställning" om att lura sig själv eller låtsas att situationen vore annorlunda. Det handlar om utveckling. Att utvecklas och våga tro på förändring, till det bättre om situationen kräver. Jag tror nämligen på att våga lära sig om sin upplevelse här på jorden (om mig själv och hur jag agerar, känner, tänker, upplever). Det innebär inte att man inte får känna känslor som ilska och sorg.

Utan negativa känslor skulle vi aldrig kunna uppleva de positiva. Utan mörker skulle vi aldrig förstå när det blivit ljust.

Våga utvecklas genom att se både positiva och negativa sidor
Att våga se både negativa och positiva sidor av en
situation (kanske för att det negativa inte ska ske igen?) är en fråga om utveckling. Det är lätt att bara fokusera på det dåliga och låta det negativa regera. Men om jag ska ta mig framåt gör jag bäst i medvetet lära mig se en situation från olika perspektiv.

Det sägs att över 60% av tankarna vi tänker är negativa. Så oroar man sig för att förlora för mycket negativitet lär man få tänka om ;)

E
= mc2
- En formel som beskriver hur min tanke (energi) kan påverka min kropp och miljön runtomkring mig
Einsteins berömda formel säger oss att energi är massa likväl som massa är likvärdigt med energi. Allt omkring oss består av energi. Tittar jag på tekoppen framför mig, förstorad i atomformat kommer jag att se energi, vibrationer. Allt omkring oss är energi, likväl som vi själva.

Tänk om mina tankar och känslor är energi som påverkar inte bara mig själv utan miljönruntomkring mig?

For myself I am an optimist - it does not seem to be much use being anything else” Winston Churchill

tisdag 2 augusti 2011

Att skapa genvägar till lugn med naturens hjälp

Efter att ha tillbringat sommaren i ett litet torp i havsbandet i Norrbotten är det nära tillhands att reflektera över den stress som kan sätta spår i kropp och själ. Storstadens hektiska tempo kontra den totala motsatsen man kan uppleva vid en spegelblank havsvik gör sig påmind i semestertider. Hur kan jag förbättra min hälsa genom att vistas i naturen? Kan jag ta hjälp av naturen för att snabbare läka mina stressymptom?

Att vara närvarande och uppleva naturen - en genväg till läkning

För några år sedan läste jag om en studie som omfattade två grupper stressade kontorsarbetare där ena gruppen under några minuter per dag fick se en bild av en skogstjärn, omgiven av vackra träd. Detta samtidigt som den andra gruppen fick jobba på som vanligt. Man märkte väldigt snart att de som tittade på bilden mirakulöst sänkte både stresshormoner i kroppen och blodtryck på kort tid. En naturlig fråga man kan ställa sig är hur vi då inte ska påverkas av att vistas ute i naturen? Vad händer i våra kroppar när vi väljer att verkligen insupa och njuta av en vacker miljö?

Naturen ger oss utrymme att läkas snabbare. När vi kommer i kontakt med naturen kommer vi i kontakt med vårt inre, något som är nödvändigt för att läkning ska kunna ske.

Minnesbilder - en genväg till läkande stunder
Jag sparar känslan och upplever den om och om igen. Klockan är 01:00 och det är vindstilla. Framför mig har jag en spegelblank havsvik som återger en blå-rosa himmel med exakthet sånär som på några vattenringar av insekter som landar på vattenytan. Solen går aldrig ner i Norrbotten på sommaren. Det är ljust dygnet runt vilket i motsats vad man kanske tror gör nätterna lugnare. Här råder fullständig frid.

Jag insuper den fantastiska vyn och låter den lägga sig i mitt minne. Jag föreställer mig att jag sparar bilden och försiktigt bäddar in den i mitt minne. En dag när jag som mest behöver den ska jag plocka fram den...och uppleva närheten till naturen i känslan och minnet. Lite som en mental akupressur, en genväg till att känna lugn och harmoni.

Berätta gärna om en vy du upplevt och sparat i ditt inre den här sommaren!

torsdag 16 juni 2011

Skapa tillgänglighet för återhämtning och vila

Något som jag ofta reflekterar över är tillgängligheten till vila och återhämtning. Jag tror inte att stress i sig är farligt, det är avsaknaden av återhämtning som är farlig.

Idag vill jag påminna mig själv om att det är jag som bär ansvaret för att jag får tid till återhämtning. Det är jag som har makten och ansvaret att göra vila tillgängligt, (eller otillgängligt) för mig själv.


Vila innebär inte nödvändigtvis sömn
Det är jag som tillåter mig själv att släppa alla måsten och alla krav att låta kropp och själ ta in den här stunden. Vila. Jag vill påminna mig själv om att vila inte nödvändigtvis innebär sömn. Vila är det tillstånd då jag kan stanna upp och tillåta här och nu att vara precis såsom det är. När jag gå ner i varv och låta tankarna stillas. När jag kan andas lugnt och tillåta kropp och själ att vistas i stillhet.


Jag vill också påminna mig själv om att återhämtningen endast uppstår då jag tillåter den att komma till mig.

Skapar jag tillgänglighet för återhämtning?
Om jag bara kan slappna av under vissa förutsättningar - när saker och ting är på ett visst sätt (huset städat, skrivbordet och mailboxen tömd etc) är det den nivå jag satt tillgängligheten för min återhämtning. Jag har makten att ge mig själv mer utrymme för vila genom att bli mer medveten om hur jag tänker, känner och agerar.


"The mark of a successful man is one that has spent an entire day on the bank of a river without feeling guilty about it". ~Author Unknown

Att förbereda sig för semester medvetet - utan att stressa sönder

Är du som mest stressad innan semestern? Känner du dig utmattad och ledsen såhär års?

...när försommaren är som vackrast. Den där tiden du har längtat efter hela vintern. Du har sommaren framför dig och ett långt arbetsår bakom dig. Då, när allt ska kännas så bra känner du dig mest bara tom.

"Innan semester-paniken" - att ha semester "med gott samvete"
Jag har under många års tid reflekterat över fenomenet innan-semester-paniken. Duvet den som uppstår någon gång i maj månad. Efter närapå ett års arbete, jobbmaraton, börjar hela Sverige spurta. Istället för att glädjas och njuta av det vi åstadkommit under året gör vi vårt bästa för att rensa skrivbordet och göra oss "förtjänta" av semester. Jag är förmodligen inte den enda som omedvetet "jobbar in" hela min sommarsemester inom loppet av ett par månader.

"Stress is an ignorant state. It believes that everything is an emergency". ~Natalie Goldberg", Wild Mind

Låt inte ditt ego få dig att fokusera på fel saker
Idag vill jag påminna mig själv om att inte springa förbi en fantastiskt vacker period av året, allt för att "med gott samvete" kunna ta semester. De sista veckorna innan semestern tar inte bort det faktum att jag har jobbat hårt i ett helt år. Jag kopplar på min medvetenhet och låter den bli mitt verktyg i nuet. Medvetet går jag genom min dag och låter inte stressens autopilot stjäla den stund som är här och nu.

"Take rest; a field that has rested gives a bountiful crop". ~Ovid

tisdag 24 maj 2011

Sömnsvårigheter och oro - när kropp och själ rest åt varsitt håll

Ibland, när jag inte stannat upp på länge, springer mitt förnuft åt ena hållet medan mina känslor verkar skutta åt det andra. Det känns lite som att kropp och själ rest åt varsitt håll. Någon skulle kanske beskriva det som kroppslig och känslomässig obalans.


Att stressa för att kunna slappna av

När stresshormonerna tagit över och jag sover dåligt om nätterna. Då tenderar jag att leva efter prestation. Dvs jag har lagt märke till att jag under en sådan här period ofta fokuserar på prestationsrelaterade saker under min vakna (och i sömn för den delen med?) tid. Det handlar om att jag ska hinna med det där på jobbet. Eller hur jag ska hinna vara en bra vän, eller hur jag ska klara av att springa en mil. Det märkligaste av allt är att jag fokuserar på det jag borde fixa/den jag borde vara och inte vad jag faktiskt har uppnått. "Om jag får ordning på det här...och det här så ska jag få lugn och ro sedan".

Missförstå mig inte, att prestera är i sig inte en dålig sak. Att prestera är ofta att växa...men då måste jag ha kontakt med mitt inre. Att prestera utifrån sitt ego fyller oss inte på djupet. I värsta fall tömmer vi oss själva på energi och glädje. Då spelar det ingen roll hur mycket vi hann åstadkomma...



Medvetenhet motverkar oro och stress
Jag tror att det är i kontakten med vårt inre som vi kan finna ro och lära oss om oss själva. Inte någonstans utanför oss själva kan vi uppleva sann trygghet, harmoni, kärlek, glädje och inspiration. Allt kommer inifrån. Ingen och inget kan känna åt oss. Ingen och inget kan jaga iväg de negativa känslorna. Vi måste alla bemöta dem, acceptera dem och låta de finnas...utan dem skulle vi trots allt inte kunna uppleva motsatsen.


Idag ger jag mig själv påminnelsen att stanna upp och reflektera. Reflektera över här och nu. Precis såsom här och nu är.


"I have realized that the past and future are real illusions, that they exist in the present, which is what there is and all there is." -- Alan Watts

måndag 25 april 2011

Rensa och stilla känslor och tankar

Idag har jag ägnat dagen åt att sitta stilla i solen och skriva. Att "skriva av sig" är för mig ett underbart sätt att stilla tankar och känslor och komma i kontakt med mitt inre. Jag är övertygad om att vi alla mår som bäst när vi är i kontakt med vår själ/vårt inre. Det är då vi kan agera utifrån de vi innerst inne är och vill vara.

När man känner sig vilse eller "fullproppad av intryck"
Ibland kan det kännas som om kropp och sinne är sprängfyllt med känslor och tankar. Precis som om det inte fanns plats att komma framåt i tankarna. Ibland kan man känna det lite som att man har förlorat kontakten med sin själ/sitt inre. Att man inte vet vilket håll man ska gå åt, vad man vill. För mig är det vanligt att känna så när jag har haft en hektisk period och när jag inte haft tillräckligt med utrymme för vila och återhämtning.

När man stillar sina tankar och känslor kommer man i kontakt med sitt inre
Någon klok person beskrev vårt inre som en damm. Våra tankar och känslor är vågorna på ytan medan vår själ/ande/inre kompass finns längre ner i djupet. För att kunna se ner i djupet behöver vi stilla tankarna och känslorna. När vi väl lyckas med detta kan vi komma i kontakt med vårt jag/ande/själ. Det är när vi är i kontakt med vårt inre som vi känner oss mer harmoniska. De bästa besluten i livet tar vi när vi är i kontakt med vårt inre.

Känslan av harmoni kan vi inte få utifrån.

Läs även "Skriv av dig!"

fredag 8 april 2011

Att lära sig förstå makten i visualisering

Att våga visualisera och drömma är enormt viktigt. Tyvärr glömmer vi bort vilken enorm utveckling en enda tanke kan sätta igång i ens liv. Men varför avfärdar vi drömmandet? ...och varför är det så viktigt? Eller är det inte bara idioter som sitter och dagdrömmer?

Våga öppna dig för möjligheten att du kan påverka ditt liv
Jag tror inte att vi kan motverka elände som livet kan föra med sig ibland. Lika lite kan vi styra över vädrets makter. Men faktum är att vi har mer kraft över våra liv än vi ibland inser/vill förstå.

Fokus och visualisering är bara till för elitidrottare?
Det är få som skulle tvivla på betydelsen av inre fokus när en idrottskvinna i OS-final står i startblocken. Vi har förstått att fokus och visualisering är viktigt. Ändå är det som om vi fortfarande avfärdar det faktum att vi själva har makten och kraften inom oss. Det där med visualisering verkar bara gälla vissa personer som exempelvis elitidrottare, eller?

Idag vill jag påminna mig själv om att; antingen är jag medveten om och tar ansvar för makten att själv påverka mitt liv i positiv riktning. Eller så lever jag likt en flipperspelskula, styrd av omständigheter som livet, miljön och människorna omkring mig.

Konsten att veta vad man vill - har du koll på vad du helst av allt vill uppnå/uppleva?
Första gången jag satte mig ner för att skriva ner alla drömmar, som jag visste att jag hade, insåg jag att det inte riktigt var så enkelt som jag trott. Jag ställde mig själv frågan: "vad skulle jag vilja uppnå/uppleva om jag hade alla pengar och all tid i världen?". När jag satt där med pennan i högsta hugg insåg jag att jag inte alls hade så solklar koll på vad jag helst av allt skulle vilja uppnå/uppleva. . Det blev mest diffusa önskningar som "jag vill bli rik" eller "jag vill bli lycklig"...sen hade jag inte tänkt så mycket längre. Någon konkret definition av vad "rik" innebar eller vad som gjorde mig lycklig kunde jag inte klämma ur mig.

Peka ut en destination - ett mål
Det första steget mot att förändra riktning i livet är att lära sig förstå vad det är man egentligen vill. Ett problem med att uppnå drömmar är onekligen att vi sällan vet vad det faktiskt är vi vill. Om vi vågar koppla på fantasin och med tankens kraft visualisera vilka människor vi vill vara, vad vi vill uppnå och uppleva har vi pekat ut en destination.

Visualisering i kortversion:
  1. Jag är medveten om och tar ansvar för att jag själv kan påverka mitt liv.
  2. Jag vågar visualisera mina drömmar och målsättningar genom att konkretisera dem i ord och/eller bild ("att bli gladare" räcker inte, definiera vad det är som skulle göra dig glad...komma in på den där utbildningen, hitta kärleken, ha bättre vänskapsrelationer etc).
  3. Jag vågar lägga in en tidpunkt då varje dröm jag har är uppfylld.
  4. Jag låter mig inte begränsas av min nuvarande situation. Jag vågar se framför mig de tillsynes galnaste drömmar och målsättningar.
  5. Jag ställer mig själv frågan "är det här en målsättning/dröm jag redan nu kan uppfylla?".
  6. Jag återkommer till min "visualiseringslista" och går igenom mina drömmar med jämna mellanrum.
  7. När jag får chansen att uppfylla min målsättning/dröm vågar jag ta steget och grabba tag i den!
  8. Jag känner tillit, tacksamhet och glädje över att utvecklas i livet.

tisdag 5 april 2011

Att läka kropp och själ efter stress

Det är nu många år sedan jag började jobba efter min utbrändhet. Även om jag vet att jag klarar av hektiska perioder så innebär det inte att jag inte kan trilla dit igen. Hur läker man en stressad kropp och själ? Vad ska man tänka på när man stressat för mycket? När blir stress farligt?

Tyvärr är det ju ofta så att man inser att man pushat sig själv för mycket först när man kommit i obalans. Ofta rejäl obalans. Med symptom som oro, krypande känsla i kroppen, depression, ångest, sömnsvårigheter, irritation, pendlande humör, frustration, trötthet, hudproblem (acne, utslag), magproblem etc. Listan kan göras hur lång som helst. Ibland hinner det gå så långt att vi upplever inte bara ett av dessa symptom, utan hela listan - eller ännu värre utbrändhet.

Lär dig vad stress innebär kroppsligt
Det går inte att förklara återhämtning och läkning från stress utan att först förklara dess egenskaper. Stress är både kroppslig och själslig. Fysiskt fungerar stress som en kemisk reaktion, ett påslag av stresshormonerna adrenalin och kortisol. Som du kanske vet påverkar stresshormoner oss på ett primitivt plan. Blodtrycket går upp, hjärtat slår snabbare, andningen blir ytligare, blodet går ut i musklerna, matsmältningsystemet påverkas, vi blir vakna och alerta. Varningslamporna är på. Långvarig stress innebär långvarigt påslag av stresshormoner - vilket i sin tur innebär påfrestning på kroppen och alla organ. Tänk dig att du kör omkring i din bil med riktigt höga motorvarv. Varvar du aldrig ner blir motorn överhettad. Det spelar ingen roll om du ignorerar alla varningslampor, förr eller senare kommer motorn att ge upp.


Varför kan jag inte slappna av i kroppen? - Jag ligger ner och vilar och är ändå stressad!?
Motsatsen till stress är avslappning. Det låter nästan barnsligt enkelt. Ja, det är det också men det kanske inte alltid är riktigt så lätt. Anledningen till att det är svårt att komma ner i varv kroppsligt är att det finns en psykisk sida av stress.

I vår vetenskapliga värld pratar vi sällan om vår ande/själ/psyke. Men faktum är att det är viktigt att lära sig förstå att de tankar, känslor och upplevelser jag har påverkar min kropp fysiskt. Det spelar ingen roll att jag ligger ner på sängen och "slappnar av" medan mina känslor och tankar löper amok. Jag utsätter min redan stressade kropp och själ för ännu mer stress. Jag måste först bli medveten om hur mina tankar och känslor ser ut för att kunna lugna den eventuella storm som pågår inom mig.


Den som aldrig har lyssnat inåt behöver ibland hjälp att sortera ut alla känslor och tankar. Det finns många sätt att lära sig lyssna till sitt inre och tillika bearbeta de känslor och tankar som kommer. För många funkar terapisessioner bra medan andra väljer att kanalisera sitt inre på andra sätt.

Aktiv vila och återhämtning läker stress
Vad är "aktiv vila"? Antingen vilar man väl eller så är man aktiv? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Tänk efter, hur ofta sätter du av tid för att aktivt som att träna eller träffa vänner? Sällan lägger vi aktivt ner tid på att verkligen vila. Vila blir liksom den tid som "blir över". Likväl som vi aktivt väljer aktiviteter behöver vi också välja att gå ner i varv ordentligt. Stress i sig är inte farligt, det är avsaknaden av återhämtning som är farlig!

Oxytocin - vägen mot läkning och förebyggande av långvarig stress!
Efter långvarig stress måste kroppen få utrymme för återhämtning. När stresshormonerna pumpar i kroppen kan det vara klokt att börja med att fokusera på att få kroppen att producera motsatsen till hormonerna adrenalin och kortisol. Det låter som en klyscha, men nu måste jag komma dragandes med det där varma badet. Oxytocin är stresshormonernas motsats och utsöndras när vi tar hand om oss. Varma bad, massage (självmassage går även bra), lugna promenader, beröring, meditation, djupandning, mindfulness, qi gong, aromaterapi, bastu etc. är aktiviteter som neutraliserar en stressad kropp.

Relaterade artiklar:

måndag 4 april 2011

Krama din skugga - att våga bemöta sina mörka sidor

Vad är det egentligen som gör mig så lättstött över vissa saker? Hur kan det komma sig att jag tar åt mig så otroligt lätt av den där personen? Vad är det egentligen som triggar mig att bli så sårad, arg eller irriterad? Har mina känslor något med mig själv och mitt inre att göra?

Att fly från sina mörka sidor - förnekelse och rädsla I helgen såg jag filmen "the shaddow effect" (finns även som bok "Krama din skugga", se trailer längre ner). Debbie Ford heter författaren som ägnat en bok åt att belysa de sidor vi allra minst vill kännas vid hos oss själva...våra "skuggor" eller rädslor om man så vill.

Hon beskriver hur dessa "skuggor", som vi är mest rädda för i livet påverkar oss negativt sålänge vi väljer att leva i förnekelse (flykt) ifrån dem. Sidor som vi bär omkring på omedvetet/medvetet och som påverkar oss negativt men tillika också kan bli en källa till styrka om vi lär oss försona oss med dem. Det är inte en slump att vi blir lättstötta och sårade i vissa situationer. Dessa känslor har en direkt koppling till våra förnekade sidor, eller "skuggor" som Ford väljer att kalla dem.

Kanske dags för en vårstädning av sitt inre? Låt vårsolen lysa på dina skuggor!


tisdag 29 mars 2011

Meditation



Concentrate on your consciousness and find out what it is. You may be surprised at what you find.

Att ta hjälp av vårens kraft mot läkning

Dricker te och avnjuter lite annorlunda tilltugg: basilika, direkt från krukan. Inte bara för att det är bland det bästa man kan äta (färska örter), högkoncentrerad näring och eteriska oljor. Det är grymt gott!

Ta hjälp av kraften i våren
Våren är på gång och jag vill med det här inlägget påminna både mig själv och dig om att det finns en enorm kraft att dra nytta av i den årstid vi går in i nu.

Värmen kommer tillbaka, liksom ljuset och en enorm livskraft runtomkring oss. Det är en självklarhet att våren kommer efter vintern. Samtidigt är det lätt hänt att leva vidare som om det fortfarande var vinter...dvs inomhus, trött och energilös. Ibland har jag upplevt det som om jag vaknar upp först någon gång i juni. Men i år ska jag göra allt för att leva tillsammans med våren. Leva med alla sinnen. Ta mig ut, om det så bara är för en stund.

Spring is nature's way of saying, "Let's party!" ~Robin Williams

onsdag 16 mars 2011

Att se kraften i den egna upplevelsen

Idag vill jag påminna mig själv om att min upplevelse är kraft. Min upplevelse av allt jag möter i livet är av yttersta vikt.

Det är min upplevda stress som är osund för mig. Min upplevelse av vila, läkning, glädje, kärlek och ljus är kraftfull och något jag själv har makten att påverka i positiv riktning. Ingen kan uppleva åt mig. Bara jag kan påverka upplevelsen.


"Remember, there is not true happiness in having or in getting, but only in giving." OG Mandino

Läkningen av en stressad kropp och själ börjar i tanken

onsdag 9 mars 2011

Tankar och lidande

Jim Carrey pratar om medvetenhet. Jag måste erkänna att det känns lite ovant att se honom i det här sammanhanget. Men på ett sätt illustrerar det det skifte som jag tror att världen går igenom.

Kanalisera ditt sinne - att läka genom att kanalisera tankar och känslor

Vad kan man få ut av att kanalisera sina känslor och tankar? Kan man ta sig ur sin utbrändhet? Bli en lyckligare person? Öka sin medvetandenivå?

Ni som följer min blogg vet att jag ofta pratar om vikten att hitta ett sätt att formulera mina tankar och känslor ut i exempelvis ord eller bild. Det finns olika sätt att kanalisera det som försigår inuti.

När sinnet är överfullt av känslor, tankar och intryck
Jag började skriva när jag gått in i väggen. Jag mådde oerhört dåligt vid tidpunkten. Det var som om jag hade så mycket känslor, tankar och intryck inbankade i mitt sinne att jag inte kunde få plats att reda ut alltsammans. Jag kände mig orolig, trött och ledsen på en och samma gång. Den energi jag hade gick åt till att existera men inte så mycket mer.


Att leva i omedvetenhet skapar lidande.

Hitta ditt sätt att kanalisera dina känslor och tankar
En dag köpte jag en bok i handgjort papper och satte jag mig på ett café och skrev...i timmar. Jag lät orden flöda precis så som de kom upp i huvudet. Jag skrev utan att tänka speciellt mycket på vad det var jag skrev (jag bestämde mig för att jag inte skulle skriva för att kunna läsa det sedan, det här var ingen prestation)...jag bara öppnade mitt inre och skrev. Känslor, tankar, rädslor, drömmar, lösningar, möjligheter.

Att skriva på känsla är att låta bli att tänka så mycket på formuleringarna. Det viktigaste är att öppna upp. Att kanalisera sitt inre är ingen prestation.

Att skriva av sig för att finna kraft och harmoni
Det tog mig inte lång tid att uppleva att skrivandet gav mig positiva effekter. Att skriva ner mina känslor var ett effektivt sätt att bli medveten om vad som försegick inuti mig. Istället för att gå omkring full av tankar och känslor som jag inte visste hur jag skulle hantera valde jag att stanna upp och titta på dem, en och en. På ett sätt kan man se det som att jag steg iland på en helt ny kontinent.


Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.”

När man skriver med öppet hjärta och sinne kommer svaren
När man beskriver sina tankar och känslor i ord startar man en process. Våra kroppar och själar vill leva fullt ut. Om jag skär mig på en kniv kommer min kropp automatiskt att sätta igång en läkeprocess. På precis samma sätt fungerar vår själ. Vi har en enorm inneboende kraft som strävar åt det goda, åt det positiva. Denna kraft började arbeta när jag öppnade mig för skrivandet.


Har du ett sätt att kanalisera dina upplevelser i livet? Hitta din väg. Kanske är det måleri, poesi, musik, yoga eller något annat som tilltalar dig.

När man öppnar upp för det sårbara i sig själv öppnar man i samma stund upp för kraft och styrka

Relaterad artikel:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kanske gillar du

 

blogger templates | Make Money Online